Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

30 Ιαν 2013

Σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμοί: η σκοτεινή πλευρά της Ταχρίρ




Χωρίς αμφιβολία οι κινητοποιήσεις ή η εξέγερση που λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο αυτές τις μέρες έχει σε μεγάλο βαθμό δίκαια αιτήματα και αξίζει την αλληλεγγύη και το θαυμασμό μας. Ακόμα και μέσα στις αντιφάσεις της μπορεί να δώσει κανείς δίκιο τόσο στους εξεγερμένους του Πορτ Σαϊντ που διαμαρτύρονται για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους οπαδούς της τοπικής ομάδας για τις περυσινές δολοφονίες των, γνωστών για την κινηματική τους δράση, οπαδών της Αλ Άχλι του Καΐρου, όσο και στους εξεγερμένους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Οι κινητοποιήσεις και οι βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής καλύπτονται όχι μόνο από τα ΜΜΕ αλλά και από εναλλακτικά μέσα όπως το athens.indymedia με συνεισφορές των χρηστών του μέσου. Παρόλα αυτά, οι καταστάσεις δεν πρέπει να εξιδανικεύονται, και θα πρέπει να κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα. Στην γεμάτη πλήθος Ταχρίρ δε συμβαίνουν μόνο ηρωικοί αγώνες αλλά ενίοτε και αποτρόπαια εγκλήματα, κυρίως εναντίον των γυναικών, εγκλήματα που τείνουν να γίνουν μάστιγα. Γνωρίζοντας τον κίνδυνο μια δημοσιοποίηση στα ελληνικά αυτών των γεγονότων να τύχει εκμετάλλευσης ρατσιστών και ισλαμόφοβων (παρόλο που συνέβησαν σε κινητοποιήσεις εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος), γνωρίζοντας από την άλλη πλευρά τον κίνδυνο να προσπαθήσει το νέο αιγυπτιακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (και οι εδώ) να εκμεταλλευτούν τέτοια γεγονότα για να απαξιώσουν συλλήβδην τους διαδηλωτές ή τους εξεγερμένους, ωστόσο οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια σε αυτά, να μην τα «χώνουμε κάτω από το χαλάκι». Αν δεν τα στηλιτεύσουμε τώρα που συμβαίνουν, πότε; Αν δεν τα στηλιτεύσουμε όσοι/ες αισθανόμαστε αλληλέγγυοι/ες με τους/τις εξεγερμένους/ες, τότε ποιοι/ες; Αν δεν σταθούμε εμείς αλληλέγγοι/ες στα θύματα και όσους/ες τα υπερασπίζονται, τότε ποιοι/ες;
Παρακάτω η μετάφραση ενός συγκλονιστικού κειμένου του αυτόπτη μάρτυρα, συντάκτη της Egypt Independent, Τομ Ντέιλ, και το δελτίο τύπου της ομάδας «Επιχείρηση Ενάντια στη Σεξουαλική Παρενόχληση/Επίθεση».

Γ.Κ.


Σεξουαλική επίθεση στην Ταχρίρ: Τι σημαίνει και πώς να το σταματήσουμε

Προειδοποίηση: Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει αφηγήσεις σεξουαλικής βίας

Μια γυναίκα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση με όπλο με λεπίδα την Παρασκευή το βράδυ, με αποτέλεσμα κοψίματα στα γεννητικά της όργανα, στο κεντρικό Κάιρο, εν μέσω αυτού που φέρεται να ήταν μια επαναστατική διαδήλωση.

Ξαναδιαβάστε αυτήν τη γραμμή ξανά και ξανά μερικές φορές, και σκεφτείτε τη.

Εάν έχετε καθόλου χώρο ελεύθερο στο μυαλό σας για τρόμο μετά τις τελευταίες 24 ώρες: Μετά την επιβολή θανατικής ποινής σε 21 οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πορτ Σαϊντ (κατηγορούμενοι κι αυτοί για κτηνώδη εγκλήματα), μετά που στάδια γεμάτα άλλους οπαδούς πανηγύρισαν αυτές τις θανατικές καταδίκες στο Κάιρο, μετά που ο αριθμός των νεκρών στις επακόλουθες συγκρούσεις ξεπέρασε τους 30, τότε συνεχίστε να το σκέφτεστε.

Ήταν μια από τις τουλάχιστον 19 γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση μέσα και γύρω από την Πλατεία Ταχρίρ την νύχτα της Παρασκευής, σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η Επιχείρηση Ενάντια στη Σεξουαλική Παρενόχληση, μια ακτιβιστική ομάδα. Διάφορες γυναίκες ξεγυμνώθηκαν, και βιάστηκαν, δημόσια, καθώς άντρες έχωναν τα δάχτυλά τους μέσα τους. Υπήρξαν και άλλες επιθέσεις με όπλα με λεπίδα. Έξι γυναίκες χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Αναμφίβολα υπήρχαν και άλλες επιθέσεις, που δεν καταμετρήθηκαν.

Μια γενναία επιζήσασα από μια τέτοια επίθεση τον περασμένο Νοέμβριο, δημοσίευσε την ιστορία της στον ιστότοπο της φεμινιστικής ομάδας Νάζρα.

«Το μόνο που ήξερα ήταν ότι υπήρχαν εκατοντάδες χέρια που με έγδυναν από τα ρούχα μου και βίαζαν κτηνωδώς το σώμα μου. Δεν υπάρχει έξοδος, καθώς όλοι λένε ότι με προστατεύουν και με σώζουν, αλλά το μόνο που ένιωθα από τους κύκλους γύρω μου, που κολλούσαν στο σώμα μου, ήταν ο βιασμός με δάχτυλο, του σώματός μου, από μπρος και από πίσω· κάποιος προσπαθούσε ακόμα και να με φιλήσει… Ήμουν τελείως γυμνή, σπρωγμένη από τη μάζα που με περικύκλωνε προς ένα δρομάκι κοντά στο εστιατόριο Hardee’s… Είμαι στη μέση αυτού του στενού κύκλου. Κάθε φορά που προσπαθούσα να ουρλιάξω, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, να καλέσω έναν σωτήρα, γίνονταν ακόμα πιο βίαιοι», έγραψε.

Στις 6 μ.μ. την περασμένη Παρασκευή (25 Ιανουαρίου) περπατούσα στην πλατεία, στην περιοχή όπου κανονικά είναι η μεγάλη σκηνή, ακριβώς την ώρα που έπεφτε το σούρουπο, όταν είδα άλλο ένα τέτοιο περιστατικό.

Ίσως 30 μέτρα μακριά, είχε σχηματιστεί μια δίνη στο πλήθος, με μια γυναίκα ίσως 40 χρονών, κατά τα φαινόμενα Αιγύπτια, στο κέντρο της. Ομόκεντροι δακτύλιοι αντρών στροβιλίζονταν γύρω της καθώς ούρλιαζε. Προσπάθησα να την πλησιάσω, σπρώχνοντας για να ανοίξω δρόμο.

Το πλήθος γύρω της τελικά την μετακίνησε προς τα πράσινα κάγκελα, καθώς εκείνη συνέχιζε να ουρλιάζει. Ήμουν μόλις λίγα μέτρα μακριά όταν εξαφανίστηκε από τα μάτια μου, σπρωγμένη στο έδαφος. Όταν την ξαναείδα, είχε ξεγυμνωθεί και ο τρόμος ήταν ορατός στο πρόσωπό της.



Καθώς έσπρωχνα προς τα μπρος ήταν αδύνατο να καταλάβω ποιος ήταν μέρος της επίθεσης και ποιος προσπαθούσε να βοηθήσει. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι προσπαθούσαν να βοηθήσουν, μόνο για να πάρουν μέρος στην επίθεση.

Ξεχώρισα έναν νεαρό άντρα που σίγουρα ήταν δράστης, τον έπιασα και τον τράβηξα πίσω. Γύρισε προς τα μένα· περίμενα μια γροθιά, ή τουλάχιστον ένα γρύλισμα. Αντί αυτού, αυτός απλά χαμογέλασε χαιρέκακα.

Σε κάποιο σημείο, το γυμνό της σώμα διπλώθηκε προς τα μπρος πάνω από τα πράσινα σίδερα που διαχωρίζουν τα πεζοδρόμια της πλατείας από το δρόμο.

Έχασα την οπτική επαφή μαζί της, πίστεψα ότι είχε τραβηχτεί πάνω από τα κάγκελα και πήγα να κάνω το γύρω για την άλλη πλευρά. Δεν ξέρω εάν έκανα λάθος ή πως ή γιατί κατέληξε να πάει πίσω, αλλά όταν την ξαναείδα ήταν στο οδόστρωμα, να την υπερασπίζονται επιτέλους δυο – τρεις μεγαλόσωμοι τύποι χρησιμοποιώντας ζώνες ως μαστίγια. Ένα ασθενοφόρο τελικά κατάφερε να ανοίξει δρόμο προς εκείνη, μέσα από το πλήθος και στοιβάχτηκε μέσα.

Καθώς απομακρυνόμουν, κάποιοι με ρώτησαν τι συνέβη: Τους είπα, «σεξουαλική επίθεση, πολύ άσχημη, πολύ σοβαρή». Κάθε φορά, κάποιος έσπευδε να αρνηθεί τι είχε μόλις συμβεί λίγα μέτρα μακριά.

Εάν χρειαζόταν απόδειξη, πέντε λεπτά αργότερα ξανάρχισε λίγες δεκάδες μέτρα μακριά, η σπείρα, το ουρλιαχτό, τα δάχτυλα που χώνονταν. Αυτή τη φορά, κάποιοι από εμάς καταφέραμε να πάρουμε μια γυναίκα μακριά, ένα έφηβο κορίτσι, αλλά είχε χαθεί από την μάνα της, και έκλεγε με αναφιλητά ανεξέλεγκτα.

Κρυφτήκαμε πίσω από ένα περίπτερο για να προσπαθήσουμε να την ηρεμήσουμε, αλλά οι ιδιοκτήτες του περιπτέρου μας ζήτησαν να φύγουμε γιατί μπλοκάραμε το ψυγείο. Τελικά κατέληξε κρυμμένη πίσω από το μεταλλικό κάλυμμα ενός εστιατορίου, ακόμα χωρίς τη μητέρα της.

Δεν είναι ο ρόλος μου ούτε η επιθυμία μου να βγάλω συμπεράσματα για την «επανάσταση» από όλα αυτά: δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν ή συνετό. Αλλά μπορώ να πω πως καθώς οικεία συνθήματα αντηχούσαν στην πλατεία, τα αιτήματα για δικαιοσύνη, μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο σύνταγμα, ένιωσα λίγο αηδιασμένος. Η Πλατεία Ταχρίρ και οι γύρω περιοχές δεν είναι μόνο ένας επαναστατικός χώρος, είναι επίσης ένα πεδίο κτηνώδους σεξουαλικής επίθεσης.

Είναι μαζί και ένα μέρος όπου άνθρωποι και απαιτούν αξιοπρέπεια για εκείνους και, σε κάποιες περιπτώσεις, τη στερούν βίαια από άλλους.

Αυτό το γεγονός, που έγινε την περασμένη νύχτα πιο ορατό από ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο. Όπως ανακάλυψα, δεν είναι δυνατόν να το κάνει κανείς μόνος του, και η εικόνα της γυναίκας που δεν μπορούσα να φτάσω παραμένει άβολα στη συνείδησή μου.

Δεν είναι δυνατόν να κάνεις πολλά μόνος σου αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι συλλογικά.

Η Επιχείρηση Ενάντια στην Σεξουαλική Παρενόχληση, είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν σχηματιστεί σε αυτή τη βάση, υποστηρίζεται από διάφορες επίσημες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Προσωπικά Δικαιώματα. Την Παρασκευή τη νύχτα κάπου 100 ακτιβιστές συμμετείχαν σε μια ποικιλία ρόλων συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και της δημοσιοποίησης.

Τριάντα από αυτούς, άντρες και γυναίκες, σε ομάδες είχαν στηθεί στην πλατεία για να σώσουν εκείνες που δέχονταν επίθεση. Βοήθησαν δεκαπέντε, κάπου οκτώ από τις οποίες μεταφέρθηκαν τελικά με ασφάλεια σε κάποιο από τα ασφαλή σπίτια της ομάδας.

Αρκετοί από αυτούς, άντρες και γυναίκες, δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση οι ίδιοι/ες. Ήξεραν ότι αυτό μπορεί να συνέβαινε, και καταλάβαιναν τι σήμαινε. Αλλά το έκαναν παρόλα αυτά.

Δύο από τις γυναίκες τις οποίες βοήθησε η ομάδα, ζήτησαν να συμμετάσχουν, μία από αυτές, το έκανε πριν ακόμα φτάσουν σε ασφαλή τοποθεσία.

Η ομάδα πιστεύει ότι χρειάζονται έξι έως οκτώ ομάδες 15 ανθρώπων για να καλύψουν αποτελεσματικά την πλατεία και να αποτρέψουν να αρπαχτούν ακτιβιστές και να δεχτούν επίθεση. Υπάρχουν μέρη για ανθρώπους με ρόλους που δεν διατρέχουν τον κίνδυνο βίας.
Η ομάδα ούτε επιζητά να αποτρέψει κάποιον, άντρα ή γυναίκα, που λαμβάνει μια συνειδητή απόφαση να παλέψει σωματικά, να το πράξει, ούτε υποτιμά εκείνους που επιλέγουν να συνεισφέρουν με άλλους τρόπους.

Κάποιες φορές, οι συγκρούσεις της γάτας με το ποντίκι, μεταξύ ομάδων νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπα και της αστυνομίας, μπορούν να μοιάσουν κάπως σκηνοθετημένες, χωρίς κατεύθυνση και προβλέψιμες. Όσο είναι μια έκφραση πραγματικής και θεμιτής οργής, είναι επίσης συχνά εκφράσεις εφηβικού αντριλικιού, ακόμα και χαζομάρας.

Οι παρεμβάσεις της Επιχείρησης Ενάντια στην Σεξουαλική Παρενόχληση δεν έχουν κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι σπλαχνικές, με αρχές και ανιδιοτελείς. Απαιτούν πραγματική γενναιότητα. Στέκονται σε μεγάλη αντίθεση με την πρακτική συγκατάβαση των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων, που διεκδικούν υπεραξία από την ενέργεια της Ταχρίρ, γιορτάζουν τους μάρτυρές της και αγνοούν την σκοτεινή πλευρά της.

Η Ταχρίρ χρειάζεται να είναι ένας χώρος που να αξίζει να τον υπερασπιστείς. Δεν είναι επαναστατική εξ’ ορισμού, αλλά μόνο εφόσον εκείνοι που την χρησιμοποιούν την καθιστούν τέτοια. Δεν είναι αναπόφευκτο οι αιγυπτιακές επαναστατικές πολιτικές του δρόμου, να υποσκαφθούν από ένα ρεύμα βιασμών. Αλλά αυτό είναι που συμβαίνει τώρα. Μπορεί, ωστόσο, να αλλάξει. Ίσως τον επόμενο χρόνο τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Η Επιχείρηση Ενάντια στην Σεξουαλική Παρενόχληση, συλλέγει μαρτυρίες εκείνων που επέζησαν ή έγιναν μάρτυρες σεξουαλικών επιθέσεων, και καλωσορίζει εθελοντές. Στείλτε μέιλ στο opantish [at] gmail.com.

Πηγή: Egypt Independent


Δελτίο Τύπου της Επιχείρησης Ενάντια στην Σεξουαλική Παρενόχληση/Επίθεση


Η Επιχείρηση Ενάντια στη Σεξουαλική Παρενόχληση/Επίθεση καταδικάζει τις επιθέσεις σε γυναίκες διαδηλώτριες στην Πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, την αποτυχία των πολιτικών ομάδων να διασφαλίσουν την πλατεία και την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των μέσων.

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων για τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της αιγυπτιακής επανάστασης, αποτρόπαια σεξουαλικά εγκλήματα διαπράχθηκαν εναντίον γυναικών μέσα και γύρω από την πλατεία Ταχρίρ. Η Επιχείρηση Ενάντια στην Σεξουαλική Παρενόχληση/Επίθεση (Operation Anti-Sexual Harassment/Assault - OpAntiSH), έλαβε 19 αναφορές σεξουαλικών επιθέσεων εναντίων γυναικών στην περιοχή, που περιλάμβανε τη χρήση βίας κατά της ζωής σε κάποιες περιπτώσεις. Η ομάδα κατάφερε να παρέμβει σε 15 περιπτώσεις, καταφέρνοντας να σώσει γυναίκες από τους δράστες και να τις συνοδεύσει σε ασφαλή σπίτια ή νοσοκομεία για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας εναντίον των γυναικών στην Πλατεία Ταχρίρ σε ότι αφορά τον αριθμό των περιστατικών και την ακρότητα της βίας που έλαβε χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις λεπίδες και άλλα όπλα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον γυναικών, εθελοντών της OpAntiSH, και άλλων ανθρώπων που προσπάθησαν να επέμβουν. Αυτό το φαινόμενο απαιτεί άμεση προσοχή και αντιμετώπιση, και συνδέεται με το ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα της ενδημικής και καθημερινής σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων σε γυναίκες.

Η OpAntiSH εκφράζει την μεγάλη απογοήτευσή της για τις επαναστατικές ομάδες και πολιτικά κόμματα που καλούν σε συγκεντρώσεις στην Ταχρίρ και χρησιμοποιούν τη μεγάλη προσέλευση για το πολιτικό τους παζάρι, αλλά αρνούνται την ευθύνη τους να διασφαλίσουν την πλατεία και να αντιμετωπίσουν αυτές τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών που συμμετέχουν. Αυτό αντικατοπτρίζει μια αξιοκατάκριτη συμπεριφορά αδιαφορίας για τα βίαια σεξουαλικά εγκλήματα που αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν γυναίκες και να τις αποτρέψουν από το να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.

Παρά τη συμμετοχή κάποιων περαστικών, η OpAntiSH βλέπει αυτές τις επιθέσεις ως αδιαχώριστες από τη μακριά λίστα των κατασταλτικών τακτικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο αιγύπτιους ακτιβιστές. Η OpAntiSH υπογραμμίζει ότι το να συνεχίζουν να αγνοούνται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον συνεχιζόμενο αγώνα για δικαιοσύνη σε αυτήν τη χώρα, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη συμμετοχή των γυναικών αλλά την ίδια την επιτυχία της επανάστασης. Σε μια εποχή που η ίδια η παρουσία των γυναικών στην Ταχρίρ έχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με το να πλησιάσεις στο μέτωπο μιας μάχης, οι γυναίκες που επιμένουν να ασκούν τα δικαιώματά τους να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως πηγή κουράγιου και έμπνευσης. Είμαστε απογοητευμένοι από την απορριπτική συμπεριφορά των περισσότερων πολιτικών κινημάτων για τα τραύματά τους.

Η OpAntiSH καταδικάζει τον αντιεπαγγελματικό τρόπο με τον οποίο κάποια μέσα χειρίστηκαν τις επιθέσεις, παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή των γυναικών και αγνοώντας την ευαισθησία του ζητήματος. Ένας αριθμός μέσων ενημέρωσης επέμειναν να δημοσιοποιούν προσωπικά στοιχεία γυναικών που δέχθηκαν επίθεση την περασμένη Παρασκευή. Αυτό απειλεί την σωματική και ψυχική ανάρρωση των γυναικών δημιουργώντας επιπλέον πίεση από την προσοχή των μέσων και την χωρίς άδεια δημόσια διάδοση προσωπικών τους πληροφοριών.

Η ομάδα καταδικάζει επίσης τη θέση που πήρε το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γυναίκες. Δικηγόρος που δουλεύει για το Συμβούλιο διέδωσε ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τύχη γυναικών που είχαν δεχθεί επίθεση και κυκλοφόρησε προσωπικές πληροφορίες για μια από τις γυναίκες θύματα, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Οι γυναίκες που επιζούν από αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες αντιμετωπίζουν κοινωνική κριτική και υποτιμητικά σχόλια και ερωτήσεις σχετικά με την ενδυμασία τους ή τους λόγους για τους οποίους βρίσκονταν στους δρόμους. Η σεξουαλική βία συνοδεύεται από μια κουλτούρα σιωπής, άρνησης και κατηγορίας κατά του θύματος, στην κοινωνία μας. Η OpAntiSH καταγγέλλει οποιαδήποτε και όλες τις εκφράσεις διαπόμπευσης, εξευτελισμού ή περιφρόνησης των σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ ή οπουδήποτε αλλού.

Τέλος, η OpAntiSH, θα ήθελε να επιδοκιμάσει και να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές/ριες που διακινδύνευσαν τη δική τους ασφάλεια για να παρέμβουν σε περιπτώσεις επίθεσης εναντίον γυναικών μέσα και γύρω από την πλατεία Ταχρίρ την περασμένη Παρασκευή. Θαυμάζουμε τους άντρες και γυναίκες εθελοντές που οι ίδιοι δέχθηκαν σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης και παρόλα αυτά επέμειναν να συνεχίσουν να συμμετέχουν για να υποστηρίξουν τις γυναίκες. Η OpAntiSH εκφράζει επίσης την μέγιστη υποστήριξή της στις γυναίκες που δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία: λυπούμαστε βαθύτατα για το τραύμα που υποστήκατε και σκοπεύουμε να σας υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Σας χαιρετίζουμε ανάμεσα σε όλους τους άλλους που τραυματίστηκαν στη συνεχιζόμενη μάχη για τα αιτήματα της επανάστασης. Η OpAntiSH ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποτρέψει και να τερματίσει αυτές τις επιθέσεις. Δε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, και τα δικαιώματά τους να συμμετέχουν σε όλες τις μορφές ακτιβισμού και δημόσιας ζωής.

Δήλωση αποστολής της Επιχείρησης Ενάντια στην Σεξουαλική Παρενόχληση/Επίθεση
Ποιοι Είμαστε:

Η Επιχείρηση Ενάντια στη Σεξουαλική Παρενόχληση/Επίθεση σχηματίστηκε το Νοέμβριο του 2012 με σκοπό να δουλέψει για τον τερματισμό των ομαδικών σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ και τις γύρω περιοχές. Η ομάδα σχηματίστηκε με τη συμμετοχή πολλών ατόμων, οργανώσεων και πρωτοβουλιών. Δεν αρνούμαστε ούτε απορρίπτουμε περιπτώσεις λεκτικής ή σωματικής επίθεσης από άτομα εναντίον γυναικών, αλλά επικεντρωνόμαστε στις περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων από ομάδες στην περιοχή.

Οι μαρτυρίες από εκείνες που υπέστησαν τέτοιες επιθέσεις και από τους δικούς μας εθελοντές/ριες στην πλατεία, δείχνουν ότι οι περισσότερες επιθέσεις είναι οργανωμένες. Αναγνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε οργανωμένη επίθεση στηρίζεται στην διαδεδομένη και χρόνια παρενόχληση γυναικών που υφίσταται στους αιγυπτιακούς δρόμους, ένα πρόβλημα που αξίζει ίσης προσοχής και αντιμετώπισης.

Αυτές οι επιθέσεις αποσκοπούν στο να αποκλείσουν τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή και να τις τιμωρήσουν για τη συμμετοχή τους στον πολιτικό ακτιβισμό και τις διαδηλώσεις. Είναι επίσης μια προσπάθεια να καταστρέψουν την εικόνα της πλατείας Ταχρίρ και των διαδηλωτών εν γένει. Βλέπουμε αυτές τις επιθέσεις ως μια προέκταση των τακτικών που χρησιμοποιεί το κράτος εναντίον γυναικών ακτιβιστών από τα γεγονότα γνωστά ως «Μαύρη Τετάρτη» το 2005.

Η OpAntiSH αποσκοπεί στο να καταπολεμήσει περιστατικά ομαδικής σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης σε γυναίκες στην Ταχρίρ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καθιστικών διαμαρτυριών ή συγκρούσεων στην περιοχή, διασώζοντας γυναίκες που εκτίθενται σε επιθέσεις και μεταφέροντάς τες σε ασφαλές μέρος. Η ομάδα αποσκοπεί επίσης στο να αποτρέψει επιθέσεις παρακολουθώντας ενεργά την πλατεία και επεμβαίνοντας γρήγορα στα πρώτα στάδια σχηματισμού του όχλου. Η OpAntiSH παρέχει επίσης κατοπινή ιατρική, νομική και ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες που δέχονται επίθεση, σε συντονισμό με πολλούς μεμονωμένους ακτιβιστές και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων:

The Egyptian Initiative for Personal Rights (Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τα προσωπικά δικαιώματα)
HarassMap (Χάρτης Παρενόχλησης)
Nazra for Feminist Studies (Ναζρα για τις φεμινιστές σπουδές)
Al Masry al Hor
Shoft taharosh (I saw harassment) initiative by the Fouada Watch (Είδα παρενόχληση») πρωτοβουλία από το Παρατηρητήριο Φουάντα)
The Bussy Project (Πρόγραμμα «Κοίτα»)
Nefssy Initiative against sexual harassment (Πρωτοβουλία Νέφσι εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης)
Baheyya ya Masr
The Nadeem Center (Κέντρο Ναντίμ)
Anti-Harassment Movement (Κίνημα ενάντια στην παρενόχληση)
The Uprising of Women in the Arab World (Η Εξέγερση των Γυναικών στον Αραβικό Κόσμο).

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Email: opantish(at)gmail.com
Twitter: @OpAntiSH
Facebook: www.facebook.com/OpAntiSH
Πηγή: OpAntiSH

26 Ιαν 2013

Resistencias στο Radiobubble: Διεθνής Πρωτοβουλία Ειρήνης για τη Συρία





Μια συζήτηση με τον Βαγγέλη Πισσία, μέλος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Ειρήνης για τη Συρία, και συντονιστή της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα και του Στολίσκου της Ελευθερίας.

Download

http://liveradio.radiobubble.gr/2013/01/blog-post_25.html

22 Ιαν 2013

Αραβικές εξεγέρσεις: 2 χρόνια, 2 στέκια, 2 σπουδαία ντοκιμαντέρ

2011_11_01_protektorato_1
Η «έκπληξη του 2011» στη γεωγραφική γειτονιά μας, δηλαδή το κύμα των αραβικών εξεγέρσεων, θα μας απασχολεί σίγουρα για πολύ καιρό. Προσπαθώντας να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της αραβικής άνοιξης, αλλά και στη συζήτηση γύρω από την πορεία τους, δύο στέκια στο Ρουφ και στη Νίκαια συνεργάζονται και προβάλλουν (για πρώτη φορά στη χώρα μας) δύο σπουδαία ντοκιμαντέρ, υποτιτλισμένα στα ελληνικά. Σας περιμένουμε!


*****

Παρασκευή 25/1/2013, ώρα 7:00 μ.μ. στο Ρουφ
(Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, κοντά στο σταθμό μετρό «Κεραμεικός»)
Προβολή του ντοκιμαντέρ Μπαχρέιν: Φωνάζοντας στο σκοτάδι (51 λεπτά)
Μετά από σύντομη συζήτηση θα προβληθούν επίσης άλλα δύο μικρότερα ντοκιμαντέρ από την Τυνησία: Η επανάσταση ξεκινά (21 λεπτά) και Μετά την Επανάσταση (13 λεπτά).
Σάββατο 26/1/2013, ώρα 7:00 μ.μ. στη «Σβούρα»
(Π.Τσαλδάρη 123 και Καισαρείας, Νίκαια, 1ος όροφος)
Προβολή του ντοκιμαντέρ Απαγορεύεται της Αμάλ Ραμσίς (67 λεπτά)
Μετά από σύντομη συζήτηση θα προβληθούν επίσης άλλα δύο μικρότερα ντοκιμαντέρ από την Τυνησία: Η επανάσταση ξεκινά (21 λεπτά) και Μετά την Επανάσταση (13 λεπτά).
*****
Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ:
Απαγορεύεται
Γυρισμένο 1 μήνα πριν την εξέγερση, το Γενάρη του 2011, το διορατικό και πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ της Αμάλ Ραμσίς, που έχει προβληθεί σε πάνω από 25 φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίως, περιγράφει την καθημερινότητα των Αιγυπτίων με τις απαγορεύσεις που επέβαλλε το καθεστώς Μουμπάρακ. Μέσω συνεντεύξεων ακτιβιστών και φίλων, το ντοκιμαντέρ περιγράφει πώς ένα καταπιεστικό καθεστώς δημιουργεί μια καταπιεστική κοινωνία, που αναλαμβάνει με τη σειρά της να επιβάλλει από μόνη της μια σειρά απαγορεύσεων. Μεταξύ των θεμάτων που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ είναι η ιστορία των κινημάτων αντίστασης, η μεγάλη απεργία στην εργατούπολη Αλ Μαχάλα το 2008, το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης του 2010, παρουσιάζοντας έτσι την κλιμάκωση της αντίστασης που οδήγησε στην επανάσταση. Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ με αγγλικούς υπότιτλους και μια συνέντευξη της Άμαλ Ράμσις στο Δρόμο της Αριστεράς.
Μπαχρέιν: Φωνάζοντας στο σκοτάδι
Το ντοκιμαντέρ, που έχει ήδη μεταγλωττιστεί σε 9 γλώσσες, περιγράφει μια λαϊκή επανάσταση η οποία "ξεχάστηκε" από τη "διεθνή κοινότητα" λόγω της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας θέσης της χώρας. Περιέχει συνεντεύξεις από αγωνιστές και γιατρούς που διώκονται επειδή περιέθαλψαν τραυματίες, καθώς και υλικό από διαδηλώσεις και αστυνομικές επιθέσεις.
Και δύο μικρότερα ντοκιμαντέρ από την Τυνησία
Η επανάσταση ξεκινά: Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο 1,5 μήνα μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι. Πρόκειται για μια εξιστόρηση των γεγονότων από τις 17 Δεκέμβρη 2010, οπότε και ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζι, με την αυτοπυρπόλησή του, άναψε τη φωτιά της επανάστασης στον αραβικό κόσμο. Φτάνει ως τα τέλη Φλεβάρη του 2011, οπότε και η πάλη για την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Άλι κορυφώνεται.
Μετά την Επανάσταση: Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τον Ιούλη του 2012 και περιγράφει την κατάσταση 1,5 χρόνο μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, τη ζωή των νέων που επαναστάτησαν αλλά δεν έχουν βρει δουλειά, την άνοδο των Σαλαφιστών, την τρικομματική κυβέρνηση που συνιστά υπομονή για τη βελτίωση της οικονομίας...

Πηγή: KOE

21 Ιαν 2013

Resistencias στο Radiobubble: ΔΝΤ και επιπτώσεις στην Υγεία


 
Ηχογραφημενη η εκπομπή της Παρασκευής 18/1 με θέμα:

ΔΝΤ και επιπτώσεις στην Υγεία.

Η ομάδα αντιπληροφόρησης και διεθνιστικής αλληλεγγύης Resistencias, συζητά με τον Γιώργο Νικολαϊδη και την Κατερίνα για τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι πολιτικές λιτότητας, αφ ενός στην προσωπική υγεία των ανθρώπων, αφ ετέρου στους προνοιακούς θεσμούς που σχετίζονται με αυτήν (εθνικά συστήματα υγείας και ασφάλισης).


Ο Γιώργος Νικολαϊδης είναι γιατρός. Η Κατερίνα είναι επίσης γιατρός και μέλος της ομάδας Resistencias.

Download

http://liveradio.radiobubble.gr/2013/01/blog-post_4524.html

16 Ιαν 2013

Resistencias στο Radiobubble: Κινηματικό Δελτίο


Κινηματικό Δελτίο απο την ομάδα Ρεσιστένσιας:

1) Νότια Κορέα: Η άγνωστη ιστορία της κορεατικής  ''Γαλλικής Κομμούνας'' ή αλλιώς 
     η Σφαγή της   Γκουαντζού τον Μάιο του 1980.
2) Ιαπωνία: Αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας με φόντο τις σινοιαπωνικές κόντρες.
3) Κίνα: Κινητοποιήσεις σε εργοστάσιο με την αφορμή ενος άρθρου.
4) Γαλλία: Απελευθέρωση του Ζόρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα
5) Παλαιστίνη: Μια διαφορετική κατάληψη στο διαμέρισμα Ε1 που προοριζεται για εποικισμό
    απο τον ισραηλινό στρατό. 
6) Εκουαδόρ: Ο Κορέα προχωράει προς νεα εκλογική νίκη. Οι αποκρατικοποιήσεις και το χτίσιμο του κράτος προνοιας συνεχίζονται. 
7)Ονδούρα: Δολοφονία δικηγόρου υπερασπιστή 3 αγροτικών κοπερατίβων

8 Ιαν 2013

Resistencias στο Radiobubble: Εγχειρήματα διεθνισμού: Μέση Ανατολή & ΗΠΑ


 
Μια συζήτηση για το διεθνισμό και τα κινήματα με τον ανθρωπολόγο Νικόλα Κοσματόπουλο  ο οποιος μας μιλαει για τις εμπειριες του σε ομαδες αλληλεγγύης από το Λίβανο και την Αίγυπτο ως τη Νέα Υόρκη και το Occupy Wall Street.



by Resistencias

download

http://liveradio.radiobubble.gr/2013/01/resistecias.html