Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

30 Δεκ 2005

Στο μαγικό κόσμο των πολυεθνικών


O ρόλος των πολυεθνικών είναι γνωστός τοις πάσι. Εκείνο όμως που σήμερα μοιάζει να αλλάζει, είναι ότι πέρα απ' τη γενικόλογη οργή των καταναλωτών, αναπτύσσονται σε παγκόσμιο κλίμακα συγκεκριμένες καμπάνιες αντιπαράθεσης με τις πλέον κακόφημες από αυτές. Η κύρια αιτία είναι οι δολοφονίες και οι διώξεις των συνδικαλιστών στα εργοστάσια τους.
Nestle

Δολοφονήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου από “αγνώστους”, στο δρόμο απ' το σπίτι του προς το εργοστάσιο, ο Diosdado Fortuna, ένα από τα ηγετικά στελέχη του συνδικάτου των εργαζομένων στη Nestle στις Φιλιππίνες. Το εργοστάσιο της Nestle στο Cabuyao είναι το μεγαλύτερο στις Φιλιππίνες και βρίσκεται σε απεργία από τον Ιανουάριο του 2002. Η Nestle έως τώρα αρνείται τις διαπραγματεύσεις και, όπως φαίνεται, δίνει μία νέα ερμηνεία στο ρητό “όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”.

Από την άλλη, η Nestle καταδικάστηκε πρόσφατα από το Διεθνές Δικαστήριο των Λαών (ΔΔΛ), που πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη. Οι λόγοι ήταν η συμμετοχή της εταιρίας σε διώξεις συνδικαλιστών, οι περιβαλλοντολογικές παραβιάσεις κλπ. Πολλές αντίστοιχες πολυεθνικές έχουν ξεκινήσει εκστρατεία “καθαρίσματος” του ονόματος τους με διάφορα ψευδεπίγραφα “κοινωνικά προγράμματα”, και μάλιστα το ΔΔΛ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ορισμένες οργανώσεις Δικαίου Εμπορίου έχουν αποφασίσει να καλύψουν μια εκστρατεία “δικαίου καφέ” της Nestle, μιας και κάτι τέτοιο αποτελεί εξαπάτηση των καταναλωτών.Coca-Cola

Πολλά δημοτικά συμβούλια στη Ρώμη, το Μπάρι, τη Νάπολη, την Κοσέντζα και αλλού αποφάσισαν να απαγορεύσουν στην ολυμπιακή φλόγα, καθ' οδόν προς τον Τορίνο και τους 20ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, να περάσει από την περιοχή τους. Ο λόγος είναι ότι πατρονάρεται από την Coca-Cola, η οποία ευθύνεται για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εργατικής και περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας στα εργοστάσια παραγωγής της. Χαρακτηριστική περίπτωση, η δολοφονία 9 συνδικαλιστών στην Κολομβία, υπόθεση η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Η κατανάλωση της Coca-Cola έχει ήδη απαγορευτεί στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ενώ στο παγκόσμιο μποϊκοτάζ αποφάσισε να συμμετάσχει και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην Αγγλία, στο οποίο δίδαξε την περίοδο 1998-99 και ο νυν πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε.

Η παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην Coca-Cola έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις. Από την Κολομβία μέχρι την Ινδία, από τη Βενεζουέλα μέχρι ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ενέργειες από κομμάτια του κινήματος, που δίνουν σάρκα και οστά στον “αόρατο πόλεμο” των πολυεθνικών.Θ.Π., Κ.Α. Από το περιοδικό “Resistencias / Τεύχος 0”