Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

28 Μαρ 2007

Ζαπατίστας: ξεκίνησε η δεύτερη φάση της Άλλης Καμπάνιας

Ζαπατίστας: ξεκίνησε η δεύτερη φάση της Άλλης Καμπάνιας

Στις 25 Μαρτίου στο Σαν Κριστόμπαλ της Τσιάπας, κηρύχθηκε η έναρξη της δεύτερης φάσης της Άλλης Καμπάνιας ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη Παγκόσμιας Καμπάνιας για την Υπεράσπιση της Γης και των αυτόνομων ιθαγενικών και αγροτικών περιοχών στην Τσιάπας, το Μεξικό και τον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτόχρονα, μέσα από διαδικτυακή μετάδοση, ο Ζοάο Πέδρο Στέντιλε, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του MST (Κίνημα των Χωρίς Γη) και της Via Campesina στην παραπάνω καμπάνια, διαβάζοντας μια επιστολή που υπογράφεται επίσης από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, τον Πέδρο Κασαλδάλιγα και Τόμας Μπαλδουίνο και 66 ακόμα κοινωνικές συλλογικότητες της Βραζιλίας. «…Ο αγώνας και η αντίστασή σας, αδέλφια ζαπατίστας, είναι για μας μια ανακούφιση, μια ελπίδα. Ένα κοινωνικό καύσιμο. Συνεχίστε τον αγώνα, μην αποκαρδιώνεστε. Να υπολογίζεται σ΄ εμάς. Δεν καταφέραμε να βρεθούμε σήμερα κοντά σας, χάρις στο Μεξικάνικο Προξενείο που δεν είναι παρά ένα παράρτημα των ΗΠΑ στη Βραζιλία, αλλά είμαστε μαζί σας…»

Ο υποδιοικητής Μάρκος, μιλώντας σε ένα πάνελ με θέμα τον νεοφιλελεύθερο πόλεμο, δήλωσε ότι «…ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός μόνο πάνω στο πτώμα του καπιταλισμού ως κυρίαρχο σύστημα…» ενώ επίσης τόνισε ότι «…οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής θα έχουν και πάλι, όπως πριν 500 χρόνια, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίσταση, όμως η μάχη θα καταλήξει σε ήττα εάν δεν συμμαχήσουν με τους εργαζόμενους της υπαίθρου και των πόλεων και με άλλα κοινωνικά τμήματα…». Επίσης υπογράμμισε ότι, στη νέα κατάκτηση της ηπείρου που επιχειρεί ο νεοφιλελευθερισμός «…με εξαίρεση την Κούβα, τη Βενεζουέλα όπου η εξέγερση ολοένα δυναμώνει και τη Βολιβία όπου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάστατη, οι λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο η υποτιθέμενη ιδεολογία τους, έχουν μετατραπεί στους καπετάνιους της νέας κατάκτησης της γης μας…»

Ο κομαντάντε Τάτσο ανέφερε ότι οι ζαπατίστας τηρούν την υπόσχεσή τους να βγουν από τις κοινότητες για να αγωνιστούν μαζί με άλλους. Η Επιτροπή της Έκτης Διακήρυξης λοιπόν του EZLN που αυτή τη φορά αποτελείται από 15
άτομα (7 κομαντάντε άνδρες, 7 γυναίκες και τον υποδιοικητή Μάρκος), αναχώρησε στις 26 Μαρτίου για την Πόλη του Μεξικού. Στη συνέχεια θα χωριστούν σε μικρότερες επιτροπές, κάποιοι/ες θα δουλέψουν για ένα διάστημα μαζί με το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, μια επιτροπή θα εγκατασταθεί στη βόρεια ζώνη της χώρας για να δουλέψει μαζί με τους άλλους συντρόφους της Άλλης Καμπάνιας ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2007 θα εγκατασταθούν αντιπροσωπείες στην κεντρική και νότια ζώνη. Επίσης θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν 4 και 5 Μάη με αφορμή τον ένα χρόνο από την καταστολή στο Ατένκο και για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.