Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

28 Οκτ 2009

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ για τη σύλληψη από Ισραηλινούς, Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου


ΟΙ  ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

    Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και προκλητική στάση της Ισραηλινής αστυνομίας που συνέλαβε Ελληνίδα, εργαζόμενη στο προξενείο της Αν. Ιερουσαλήμ, για τον λόγο ότι τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση των διαβατηρίων διεθνών ακτιβιστών, οι οποίοι βρίσκονταν σε ενημερωτική επίσκεψη στη γειτονιά Sheikh Jarrah. Πρόκειται για μία από τις γειτονιές της Αν.  Ιερουσαλήμ, οι οποίες καθημερινά δέχονται την επίθεση εποίκων και αστυνομίας, με μόνο σκοπό την εγκατάλειψη της από τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Οι αυθαίρετες κατεδαφίσεις σπιτιών, οι βίαιες εκδιώξεις οικογενειών -οι οποίες μένουν εκεί για δεκαετίες- και η οικοδόμηση παράνομων εποικισμών στη θέση των παλαιών οικιών, συνεχίζονται καθημερινά. Η δημιουργία τετελεσμένων στη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της Αν. Ιερουσαλήμ είναι το σχέδιο τους.

    Οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται με κάθε τρόπο, αρνούμενοι να αφήσουν τα σπίτια τους, κι όταν αυτά κατεδαφίζονται στήνουν τέντες στη θέση τους και μένουν εκεί μετατρέποντας τις σε κέντρα αγώνα και ενημέρωσης. Μια τέτοια τέντα επισκέφθηκαν 40 διεθνείς ακτιβιστές, μέλη ΜΚΟ, για να ενημερωθούν. Αυτό θεωρήθηκε ¨παράνομη συγκέντρωση¨ από τη Ισραηλινή αστυνομία, η οποία  ζήτησε και πήρε τα διαβατήρια όλων των παρευρισκομένων, καταγράφοντας τους. Στην έντονη διαμαρτυρία ελληνίδας, εργαζόμενης στο ελληνικό προξενείο (το οποίο βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα από την τέντα), για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους, η απάντηση ήταν να πάρουν το διαβατήριο της και να συλλάβουν την ίδια και έναν ραβίνο -μέλος οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά την άμεση παρέμβαση του Γενικού Προξένου προς τις Ισραηλινές αρχές και το έντονο διάβημά του για την πρωτοφανή άρση της διπλωματικής ασυλίας, αφέθηκε ελεύθερη μετά από μερικές ώρες.

    Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα πόσο σημαντική είναι η παρουσία του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, για να μην περάσουν τα σχέδια των Ισραηλινών, και ειδικότερα σήμερα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους από την Αν. Ιερουσαλήμ. Στην εφαρμογή του σχεδίου τους δεν πρέπει να υπάρχουν μάρτυρες και όποιος τους ενοχλεί, ακόμη και αν είναι διπλωμάτης , έχουν σκοπό να τον απομακρύνουν με κάθε τρόπο.  Το επεισόδιο αυτό είναι συνέχεια άλλων επεισοδίων με αρχή τις συνεχείς προκλήσεις ακροδεξιών ομάδων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, το καινούριο καθεστώς στο αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ με τους Ισραηλινούς να ζητούν υπογραφή από τους επισκέπτες ότι δεν θα μεταβούν στην Δ. Όχθη, και την ποινικοποίηση της φιλοξενίας ακτιβιστών σε σπίτια Παλαιστίνιων. Μια συνολική προσπάθεια αφανισμού και εξόντωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να στεκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων, στον αγώνα  που δίνουν για να αποτραπεί ο οριστικός ξεριζωμός τους από τη γη τους. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σε κάθε γωνιά της Παλαιστίνης, όσοι περισσότεροι μπορούμε και για όσο καιρό χρειαστεί. Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο στη χώρα μας να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την  πολιτική της προσέγγισης με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και να βρεθεί την Παλαιστίνη με κάθε ευκαιρία.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Αθήνα , 28/10/09