Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

30 Ιαν 2010

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ Η δίκη του αντιρρησία συνείδησης Ιβάν Μιχαηλάου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 1/2/2010


Σήμερα, 29 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η ακροματική διαδικασία για την υπόθεση του Ιβάν Μιχαηλάου, μέλους της Μεσσιανικής Εβραϊκής κοινότητας «Καινή Διαθήκη» και μεγαλύτερου γιου μιας πολυμελούς οικογένειας.
Ο Ιβάν Μιχαηλάου αρνείται τη στρατιωτική θητεία λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και ζητά να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία, κάτι που συνάδει με τις προβλέψεις του άρθρου 57 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.
Το αίτημα του Μιχαηλάου δεν εισακούστηκε ούτε από το Υπουργείο Αμύνης, ούτε από τη Διοίκηση της Προεδρίας ούτε από διάφορα άλλα όργανα στα οποία προσέφυγε η οικογένεια του Μιχαηλάου. Δίωξη ασκήθηκε εναντίον του Ιβάν για ανυποταξία σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 435.1 του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας. Η μέγιστη ποινή που προβλέπεται από αυτό το άρθρο είναι 2 χρόνια φυλάκιση.
Ένα κονβόυ μετέφερε τον Ιβάν Μιχαηλάου στο δικαστήριο, από την φυλακή για προφυλακισμένους της Ζοντζινα όπου έχει τοποθετηθεί από τη στιγμή της σύλληψής του στις 20 Δεκεμβρίου 2009.
Η είσοδος στην αίθουσα επετράπη μόνο σε συγγενείς του Μιχαηλάου και εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Ο εισαγγελέας ζητά να καταδικαστεί ο Μιχαηλάου για ανυποταξία. Η υπεράσπιση ζητά να αθωωθεί ο Μιχαηλάου, να σταματήσει η ποινική δίωξή του και καλεί να διασφαλιστεί το συνταγματικό δικαίωμα του πελάτη της στην εναλλακτική πολιτική υπηρεσία.
Ο Μιχαηλάου δεν δηλώνει ένοχος, δηλώνει ανοικτά την επιθυμία του να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία και δε δέχεται καθόλου στρατιωτική θητεία.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Πηγή: Monitoring group of the 
Public Campaign “For alternative civilian service in Belarus