Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

11 Αυγ 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύλληψη του αντιρρησία συνείδησης İnan Suver


Στις 6 Αυγούστου συνελήφθη ο Τούρκος αντιρρησίας συνείδησης İnan Suver, ενώ είχε προσέλθει σε γραφείο του δήμου του για να βγάλει δελτίο ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχού η διεύθυνσή του εμφανίστηκε ως διεύθυνση «λιποτάκτη» και κλήθηκε η αστυνομία να τον συλλάβει. Αρχικά μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα και αργότερα στο δικαστήριο του Bakirkoy όπου διατάχθηκε η κράτησή του. Στη συνέχεια στάλθηκε στην στρατιωτική φυλακή Kasimpasa και αναμένεται να μεταχθεί σύντομα στην Σμύρνη.
Ο İnan Suver κλήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία το 2001 και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής υπάρχουσα πληροφόρηση, λιποτάκτησε μετά από περίπου 13 μήνες θητεία, αλλά συνελήφθη και κλείστηκε επί 7 μήνες σε φυλακή. Δεν είναι ξεκάθαρο υπό ποιες συνθήκες αφέθηκε ελεύθερος αφού ακόμα βρίσκεται καταχωρημένος ως λιποτάκτης, είναι πιθανόν να αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο να επιστρέψει στη μονάδα του.
Όταν ο İnan Suver λιποτάκτησε, δεν είχε καν ακούσει για την έννοια της αντίρρησης συνείδησης. Όταν έμαθε για αυτήν και για την πολιτική στην οποία βασίζεται, δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης το 2009. Σε μια συνέντευξη στο Dicle News Agency δήλωσε: «Μια διευρυμένη γνώση για την αντίρρηση συνείδησης θα είναι το τέλος του πολέμου».
Στην Γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 16/2008, η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση δήλωσε με αφορμή την υπόθεση ενός άλλου αντιρρησία συνείδησης, του Χαλίλ Σαβντά, ότι κάθε φυλάκιση αντιρρησία συνείδησης συνιστά αυθαίρετη κράτηση. Ο Χαλίλ Σαβντά επίσης είχε βρεθεί στις φυλακές για λιποταξία, πριν δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης.
Σε πολλές περιπτώσεις σύλληψης αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία, υπήρξαν αναφορές κακομεταχείρισης. Η War Resisters International (WRI) εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια του İnan Suver και καλεί στην αποστολή επιστολών στις τουρκικές αρχές και στις τουρκικές πρεσβείες στο εξωτερικό:

 Presidency of the Turkish Republic: Fax +90-312-4271330, email cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr.

E-mail διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ μπορείτε να στείλετε από την σχετική φόρμα.

Πηγή: WRI