Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

20 Δεκ 2012

Επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητική διαδήλωση στην Άγκυρα – ένας φοιτητής σε κρίσιμη κατάστασηΔιαδήλωση έγινε στις 18/12 εναντίον της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν σε πανεπιστήμιο στην Άγκυρα. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία για πολλές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι δύο φοιτητές σοβαρά τραυματισμένοι και πάνω από είκοσι ελαφρύτερα τραυματισμένοι.

Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές κάπου 1000 φοιτητές διαδήλωναν στο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (Middle East Technical University - METU) στην Άγκυρα της Τουρκίας. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν ενάντια στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πανεπιστήμιό τους. Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του AKP εδώ και χρόνια προωθούν την ιδιωτικοποίηση και υποταγή στους νόμους της αγοράς, της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου “Goturk2” της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού. Ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά στις 18 Δεκεμβρίου περίπου στις 5 ώρα Τουρκίας. Ο Ερντογάν, ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού και ο περίγυρός τους παρακολούθησαν την εκτόξευση σε ζωντανή μετάδοση, στο METU.

Εντούτοις οι λόγοι της διαμαρτυρίας ήταν κυρίως εναντίον του Ερντογάν και εναντίον των «εθνικών και διεθνών πολιτικών της εξουσίας». Στο μπροστινό πανό έγραφε: «πωλητή της επιστήμης και κράχτη της αγοράς των ιμπεριαλιστικών πολέμων, Ταγίπ, έξω από το METU»

Οι διαδήλωση περίπου 1000 ατόμων άρχισε να πορεύεται στις 15.50. Στις 16.15 η διαδήλωση δέχθηκε επίθεση χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση από 3.000 αστυνομικούς, με πλαστικές σφαίρες, χημικά και 8 αύρες με κανόνια νερού. Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν σοβαρά. Ένας από αυτούς, ο Μπαρίς Μπαρισίκ, είναι ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Δεκάδες άλλοι φοιτητές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων που διήρκησαν ώρες. Οι πηγές μας μιλούσαν για τουλάχιστον 20. Στις 22:45 η αστυνομία φώναζε «όχι άλλες συλλήψεις, απλά δείρτε τους και αφήστε τους».

Bίντεο που δείχνει τη διαδήλωση και συγκρούσεις με την αστυνομία: Πηγή: http://www.vorwaerts.ch/news/studidemo-in-ankara-von-polizei-attackiert-student-in-lebensgefahr/