Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

6 Απρ 2009

Μαζική απαγωγή ψαράδων της Γάζας από το Ισραηλινό ναυτικό

ISM Gaza Strip

Δευτέρα 6/4/2009

Οκτώ ψαράδες (συμπεριλαμβανομένων δύο ανήλικων) από την περιοχή Σαλατίν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχουν απαχθεί, και τέσσερις μικρές βάρκες έχουν κλαπεί από το Ισραηλινό ναυτικό, από τις 7.00 π.μ. περίπου σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με μάρτυρες οι ψαράδες ήταν μόλις 100 μέτρα περίπου από την ακτή. Οι αρχικές πληροφορίες σχετικά με τους απαχθέντες ψαράδες είναι οι εξής:

- Esshaq Mohammed Zayed, 45
- Rassam Mohammed Zayed, 25
- Hafez Assad Al Sultan, 25
- Ahmed Assad Al Sultan, 17
- Safwat Zayed Zayed, 35
- Nashaat Zayed Zayed, 10
- Joma Mollok Zayed, 50
- Hammada Joma Zayed, 22
Τον τελευταίο μήνα το Ισραηλινό Ναυτικό έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον των ψαράδων της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 3, απαγάγοντας άλλους 24 και κλέβοντας 10 μικρές ψαρόβαρκες και μια μεγαλύτερη.
Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες ψαράδες από το Σαλατίν, μαζί με τον Διευθυντή του Γενικού Συνδικάτου Αλιεών, Παλαιστίνιους ακτιβιστές από την Τοπική Πρωτοβουλία του Μπέιτ Χανούν και ακτιβιστές του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM) διαδήλωσαν ενάντια στις Ισραηλινές επιθέσεις, ζητόντας την επιστροφή των κλεμμένων ψαρόβαρκων.

Ψαράδες της Γάζας διαδηλώνουν ενάντια στις επιθέσεις του Ισραηλινού Ναυτικού

2/4/2009

Σήμερα, δεκάδες ψαράδες από την περιοχή Σαλατίν στην Μπέιτ Λάχια, στο βορειότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποίησαν πορεία προς την παραλία για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραηλινού Ναυτικού. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Διευθυντής του Γενικού Συνδικάτου των Αλιέων, Νιζάρ Αγιάς, καθώς επίσης Παλαιστίνιοι ακτιβιστές από την Τοπική Πρωτοβουλία του Μπέιτ Χανούν. Την διαδήλωση υποστήριξαν εθελοντές από το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), μεταξύ των οποίων και δύο άτομα που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις του Ισραηλινού Ναυτικού τον περασμένο Νοέμβριο. Το Ισραηλινό Ναυτικό έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον των ψαράδων μετά την πρόσφατη σφαγή στη Γάζα. Μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον δύο ψαράδες έχουν τραυματιστεί από πυρά, 16 απήχθησαν (κάποιοι από αυτούς βασανίστηκαν και αργότερα απελευθερώθηκαν) και επτά αλιευτικά σκάφη έχουν κλαπεί χωρίς να επιστραφούν. Αρκετά άλλα αλιευτικά σκάφη έχουν σύμφωνα με πληροφορίες, υποστεί ζημιές από τα Ισραηλινά πυρά. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ψαράδες από την περιοχή Σαλατίν, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται τώρα σε αξιοθρήνητη κατάσταση – έπειτα από την απώλεια των σπιτιών τους κατά τη διάρκεια των Ισραηλινών βομβαρδισμών, τώρα έχασαν τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους σε μια Γάζα ήδη εξαθλιωμένη από τον αποκλεισμό.

ISM Gaza Strip

Φωτογραφίες από την Fida Qishta:
https://rcpt.yousendit.com/671293522/a15a76cb69b0c0514d63727fdef61d4c