Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

26 Μαρ 2009

Μειώθηκαν οι ποινές των Δανών αλληλέγγυων στις FARC και το PFLP

Κανείς δεν θα μπει φυλακή ή θα πληρώσει πρόστιμο. Ακολουθεί άρθρο από το Ρεμπελιόν

Οι "Μαχητές και Εραστές" κερδίζουν μάχη ενάντια στην αντιτρομοκρατική λίστα


Ένοχοι αλλά ελεύθεροι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας αποφάσισε σήμερα 25 Μαρτίου να κηρύξει τους ακτιβιστές της ομάδας "Μαχητές και Εραστές" που πούλησαν μπλούζες για την υποστήριξη των FARC στην Κολομβία και του PFLP στην Παλαιστίνη, ένοχους για "υποστήριξη της τρομοκρατίας" αλλά κανείς από τους έξι κατηγορούμενους δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης ή θα πληρώσει πρόστιμο.

"Θεωρούμε την απόφαση θετική, αφού κανείς δεν θα πληρώσει με φυλάκιση ή πρόστιμο την υποστήριξή του στο κολομβιανό αντάρτικο. Παρόλα αυτά δεν είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε οι FARC να νομιμοποιηθούν ως ένα πρώτο βήμα προς το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις που θα βάλουν τέλος στον πόλεμο στην Κολομβία", είπε στο Ρεμπελιόν το μέλος της ομάδας Ούλρικ Σ. Κολ, μερικά λεπτά μετά που έγινε γνωστή η απόφαση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έγινε γνωστή σήμερα στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με αυτήν, μειώθηκε η ποινή του περιφερειακού δικαστηρίου, του περασμένου φθινωπόρου, που περιλάμβανε ποινές 6 μηνών φυλάκισης χωρίς αναστολή για δυο μέλη της ομάδας. Οι υπόλοιποι είχαν καταδικαστεί σε 2 έως 6 μήνες ελευθερία υπό περιορισμούς. Ένα μέλος είχε αθωωθεί.

"Όλοι οι σύντροφοι είμαστε μαζί και γιορτάζουμε το θετικό της απόφασης. Το επόμενο βήμα θα είναι ο αγώνας για να αναγνωριστεί το στάτους της εμπόλεμης δύναμης στις FARC", είπε ο Ούλρικ. Σ. Κολ.

Αρκετές δεκάδες αλληλέγγυοι ακτιβιστές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο κέντρο της Κοπεγχάγης, κρατώντας σημαίες διάφορων χωρών και κινημάτων ως ένδειξη υποστήριξης στον αγώνα της ομάδας. Ο Ούλρικ Σ. Κολ προσέθεσε:

"Υπάρχει η δυνατότητα να εφεσιβάλουμε την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και αυτό επηρεάζει την αλληλεγγύη σε πολλές χώρες. Έχουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας που όχι μόνο έβγαλε τις FARC από την αντιτρομοκρατική λίστα, αλλά και απέρριψε τη λίστα στο σύνολό της."

Τα μέλη του οίκου μόδας "Μαχητές και Εραστές" κατηγορήθηκαν στις αρχές του 2006 και σε πρώτο βαθμό αθωώθηκαν στα τέλη του 2007 για την πώληση μπλουζών με τα λογότυπα των κολομβιανών FARC και του Παλαιστινιακού PFLP. Τα έσοδα από τις μπλούζες πήγαιναν σε προγράμματα επικοινωνίας αυτών των πολιτικοστρατιωτικών οργανώσεων.

Έπειτα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κολομβιανής κυβέρνησης, της οποίας ο υπουργός εξωτερικών σχέσεων είχε απειλήσει να κάνει την υπόθεση ενάντια στην ομάδα "διπλωματικό πόλεμο", η κυβέρνηση της Δανίας άσκησε έφεση και κατάφερε να καταδικαστούν 6 μέλη της ομάδας "Μαχητές και Εραστές", τον Σεπτέμβριο του 2008.