Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

2 Αυγ 2009

ΜΕΞΙΚΟ, Τσιάπας: Δολοφονία ιθαγενή μέλους της Άλλης Καμπάνιας


Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, είναι ο απολογισμός της επίθεσης που δέχτηκαν αγρότες του εχίδο Μιτζιτόν, στο Δήμο του Σαν Κριστόμπαλ, από άλλους αγρότες που αρνούνται να συμμετάσχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Το εχίδο Μιτζιτόν συμμετέχει στην ζαπατιστική Άλλη Καμπάνια και αντιτάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση των εκτάσεών του με σκοπό τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμου που θα ενώνει το Σαν Κριστόμπαλ με το Παλένκε. Σύμφωνα με άρθρο στο Indymedia της Τσιάπας, οι δράστες είναι μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης ευαγγελιστών "Alas de Aguila" (Φτερά του Αετού) που δρα ως παραστρατιωτική οργάνωση γνωστή ως "Ejercito de Dios" (Στρατός του Θεού) και έχει δανειστεί συνθήματα των Γουατεμαλτέκων Καϊμπίλες που είχαν διαπράξει τις χειρότερες σφαγές στη γειτονική χώρα. [Πάντως οι πληροφορίες αυτές δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση των κατοίκων του εχίδο] Σε κάθε περίπτωση ως επικεφαλής των δραστών κατηγορείται ο Κάρμεν Ντίας Λόπες ο οποίος το 2002 είχε εκδιωχθεί από το εχίδο με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών χωρίς χαρτιά όταν ειχαν βρεθεί στην αυλή του σπιτιού του 65 Κεντροαμερικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι αρχές του εχίδο τους είχαν παραδώσει στις επίσημες αρχές μαζί με τον Ντίας Λόπες, αλλά αυτός αφέθηκε ελεύθερος. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι του εχίδο είχαν τότε κάψει το σπίτι του και τον είχαν εκδιώξει. Ο Ντίας Λόπες προσπάθησε να εμφανίσει τα γεγονότα ως μέρος διαθρησκευτικής διένεξης και να πολώσει τους ευαγγελιστές με το μέρος του.
Σύμφωνα με καταγγελία του εχιδο, οι πρόσφατες επιθέσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου όταν οι κάτοικοι του εχίδο προσπάθησαν να μετρήσουν αγροτεμάχια στην τοποθεσία Chixtetik αλλά εμποδίστηκαν από περίπου 40 άντρες του Ντίας Λόπες που κατέφθασαν με 11 οχήματα, οπλισμένοι με ματσέτες, ξύλα και πέτρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια τοποθεσία ο Ντίας Λόπες είχε περιφράξει και καλλιεργήσει έκταση, ενώ πρόκειται για το σημείο που απειλείται με απαλλοτρίωση για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου. Οι κάτοικοι του εχίδο, υπό τις απειλές της ομάδας του Ντίας, αποχώρησαν. Στο μεταξύ από το πρωί της ίδιας μέρας, ένας κάτοικος του εχίδο είχε πέσει θύμα απαγωγής και είχε μεταφερθεί στο σπίτι ευαγγελιστή πάστορα που ανήκει στην ομάδα του Λόπες.

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου 8 κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε ένα ημιφορτηγό, πυροβόλησαν εναντίον του ημιφορτηγού ενός κατοίκου του εχίδο.
Το πρωί της 21 Ιουλίου μια ομάδα κατοίκων του εχίδο εντεταλμένη να επιβλέπει τις εκτάσεις, δέχτηκε επίθεση με ξύλα και πέτρες από ομάδα 60 ατόμων που αρνούνται να συμμετάσχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Στο μεταξύ κατέφθασε το ίδιο ημιφορτηγό, χωρίς πινακίδες στο οποίο επέβαιναν 5 άτομα εκ των οποίων τα 2 είχαν όπλα R-15, με τα οποία πυροβόλησαν δύο φορές. Στη συνέχεια οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα χτύπησαν με το αυτοκίνητο και σκότωσαν τον 31 ετών μέλος του εχίδο Αουρέλιο Ντίας Ερνάντες. Άλλα 5 άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση του ημιφορτηγού και τα χτυπήματα των δραστών, με κατάγματα στα χέρια και στα πόδια και τραύματα στο κεφάλι.Πίσω από τις υποτιθέμενες θρησκευτικές συγκρούσεις στην Τσιάπας, κρύβεται το υπαρκτό πρόβλημα της γης, (που εντείνεται από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή δεν έχει εκσυγχρονιστεί με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής), όπως και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, σαν κι αυτά που κρύβονται πίσω από την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Σαν Κριστόμπαλ - Παλένκε. Και βέβαια κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαιρέσει τους ιθαγενείς όπως και να χρησιμοποιήσει αντί του στρατού, παραστρατιωτικές ομάδες ιθαγενών εναντίον των πιό ριζοσπαστών (Ζαπατίστας, Άλλη Καμπάνια)

Γ.Κ.

Πηγές: Indymedia Chiapas, La Jornada, CIEPAC