Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

17 Αυγ 2009

Πισώπλατα δολοφονήθηκε νεαρός Μαπούτσε από τους καραμπινιέρους της "σοσιαλίστριας" Μπατσελέτ

Στις 12 Αυγούστου κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Χιλιανών καραμπινιέρων να εκτοπίσουν ιθαγενείς Μαπούτσε της κοινότητας Requem Pillán που είχαν ανακαταλάβει εκτάσεις του κτήματος San Sebastián στο Collipulli, δολοφόνησαν πισώπλατα τον 24χρονο Jaime Mendoza Collío. 8 ιθαγενείς συνελλήφθησαν εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί είχε κι αυτός τραυματιστεί. Η βαλλιστική έρευνα έδειξε ότι ο νεαρός Μαπούτσε είχε πυροβοληθεί από το ημιαυτόματο πιστόλι των 9 χιλιοστών του δεκανέα των καραμπινιέρων Miguel Jara Muñoz. Τη δολοφονία ακολούθησαν πλήθως διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές των Μαπούτσε, που ως συνήθως κατεστάλησαν βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις της "σοσιαλίστριας" Μπατσελέτ. Πρόκειται για τον τρίτο νεαρό Μαπούτσε που δολοφονείται από καραμπινιέρους από το 2002. Την κηδεία του παρακολούθησαν κάπου 4.000 άτομα.

Multitudinaria despedida a Jaime Mendoza Collío, asesinado por Agentes Represivos del Estado chileno

Η δολοφονία και το κύμα καταστολής έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή αναδιοργάνωσης του πολυδιασπασμένου κινήματος των Μαπούτσε.
Ταυτόχρονα με την δολοφονία, αντιπροσωπεία οργανώσεων των Μαπούτσε συναντούσε στη Γενεύη εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών. Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Francisco Vera, της Mesa Mapuche, Manuel Curilen, εκπρόσωπος των οικογενειών θυμάτων περιβαλλοντικού ρατσισμού, Mauricio Peñailillo, του Περιβαλλοντικού δικτύου του Temuco, Blas Pantel, του Παρατηρητηριού πολιτών, και Andrea Calfunao, από την κοινότητα Juan Paillalef του Cunco.
Στο μεταξύ μια νέα ισχυρή συμμαχία αναδύεται στους κόλπους του κινήματος Μαπούτσε. Πρόκειται για την Συμμαχία της Επικράτειας των Μαπούτσε (Alianza Territorial Mapuche) που έχει ήδη συνενώσει 60 κοινότητες. Τον Ιούλιο εκπρόσωποί της μετέβησαν στην πρωτεύουσα για να συναντηθούν με την Μπατσελέτ. Όλες οι επίσημες προσπάθειες να κλείσουν συνάντηση, απέβησαν άκαρπες και όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο, εκδιώχθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις των καραμπινιερων. Η Συμμαχία έχει ως τακτική την ανακατάληψη των προγονικών εδαφών και ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία επικράτειας στα πλαίσια της συμφωνίας του 1825 μεταξύ Χιλιανών και Μαπούτσε που καταλύθηκε με την στρατιωτική εισβολή του 1881 . Πάντως οι εκπρόσωποί διαχωρίζουν τη θέση τους από βίαιες πρακτικές του ριζοσπαστικού Συντονιστικού Αράουκο Μαγιέκο, που επανεμφανίστηκε τον Ιούλιο όταν μέλη του επιτέθηκαν σε λεωφορείο και έκαψαν δύο φορτηγά.
Από την άλλη πλευρά απειλές για επαναδραστηριοποίηση και δολοφονίες ιθαγενών Μαπούτσε φέρεται να εξαπέλυσε και η παραστρατιωτική οργάνωση Κομάντο Ερνάν Τριζάνο.
Τέλος η Χιλιανή "δικαιοσύνη" προτίθεται να δικάσει την αγωνίστρια Μαπούτσε Mireya Figueroa με τον αντιτρομοκρατικό νόμο για την γνωστή υπόθεση των εμπρησμών των εκτάσεων που οι ιθαγενείς επαναδιεκδικούν από τη δασική εταιρία Mininco. H Mireya Figueroa πάσχει από καρκίνο και η μεταφορά της για τη δίκη θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία της.

Γ.Κ.

Πηγές: Mapuexpress, Azkintuwe, IPS

Οι παρακάτω φωτογραφίες των διαδηλώσεων από το www.ourwar.org

Mapuche Protest to Remember Jaime Mendoza Collío


Cordón Macul Remembers Jaime Mendoza Collío