Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

3 Νοε 2009

Έκκληση για δράση ενάντια σε επέμβαση της Αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου


Ο Μουράτ Κανατλί, γ.γ. της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Νέας Κύπρου (ΥΚP) , άλλα 2 μέλη του ΥΚP και 16 συνδικαλιστές, έλαβαν κλήση στις 30 Οκτωβρίου από το Αρχηγείο της Αστυνομίας του Διαμερίσματος της Λευκωσίας, που τους ενημέρωνε ότι τους είχε γίνει μήνυση με την κατηγορία ότι ξυλοκόπησαν αστυνομικούς και παρεμπόδισαν την αστυνομία να κάνει το καθήκον της.


Συμμετείχε σε διαδήλωση την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας, όχι μόνο ως γ.γ. του ΥΚP αλλά και ως δημοσιογράφος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Γιενισάγκ.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Οκωβρίου και αποτελούσε μέρος της γενικής απεργίας ενάντια στο νέο οικονομικό πακέτο που έφερε η νέα δεξιά κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών τα συνδικάτα βρέθηκαν σε απεργία σε διάφορες περιπτώσεις, και στην περίπτωση αυτού του νέου πακέτου που πήγε στην κοινοβουλευτική επιτροπή την περασμένη Τετάρτη, 27 συνδικάτα αποφάσισαν γενική απεργία. Προσπάθησαν να κάνουν διαδήλωση μπροστά στο «κοινοβούλιο» και την Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Η αστυνομία έκλεισε το δρόμο και οι διαδηλωτές πέρασαν μέσα από το αστυνομικό φράγμα και βρέθηκαν μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία και το «κοινοβούλιο» με κυριότερο αίτημα την απόσυρση του νέου οικονομικού πακέτου. Αυτό το πακέτο πιστεύεται ότι επιβάλλεται απευθείας από την Τουρκία κι έτσι οι διαδηλωτές αντιδρούσαν όχι μόνο ενάντια στο «κοινοβούλιο» αλλά και στην Τουρκική Πρεσβεία. Ένα από τα πανό έλεγε «Κύπρος επαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας» οπότε ο πρέσβης είναι σαν νομάρχης… Η αστυνομία και οι διαδηλωτές είχαν κάποια «διένεξη» και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου η αστυνομία μήνυσε 19 διαδηλωτές γι’ αυτήν τη δράση.

3 μέλη του ΥΚΡ, ο ένας ο Γενικός Γραμματέας, ο άλλος ο συνδικαλιστής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ερντίνκ Σελασίγιε και ο τρίτος, ο Σαλίχ Ουιγούρογλου, επίσης συνδικαλιστής και μέλος του Συμβουλίου του Κόμματος, είναι μεταξύ των μηνυθέντων.

Ο Μουράτ Κανατλί λέει ότι είναι προφανές πώς πρόκειται για φασιστική και αντιδημοκρατική πράξη της αστυνομίας που προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δράσεις όπως μια νέα γενική απεργία. Όπως είναι γνωστό το βόρειο τμήμα της Κύπρου θεωρείται από διεθνείς φορείς, όπως το ECHR, ότι υποκειται στην τοπική διοίκηση της Τουρκίας. Η Αστυνομία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου λαμβάνει διαταγές από τον Γενικό Δοικητή του Τουρκοκυπριακού στρατού, που διορίζεται απευθείας από την Άγκυρα.

Ο Μουράτ Κανατλί λέει ότι η Τουρκία είναι απευθείας υπεύθυνη για την ενέργεια αυτή και γι’ αυτό καλεί όλα τα αριστερά κόμματα και πολιτικές οργανώσεις να αντιδράσουν και να δείξουν την αντίθεσή τους όχι μόνο στην υποκείμενη τοποκή διοίκηση της δεξιάς κυβέρνησης (UBP) αλλά και απευθείας προς την Άγκυρα, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον Γενικό Διοικητή του Τουρκικού Στρατού.

Ο Κανατλί προσέθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της δράσης μπορεί κανένας να μην συνελήφθει αλλά υπάρχει η πιθανότητα στο άμεσο μέλλον για κάποιον να συλληφθεί. Οπότε καλούμε όλες τις πολιτικές ομάδες να αντιδράσουν σε αυτήν την αντιδημοκρατική και φασιστική ενέργεια και να δείξουν διεθνή αλληλεγγύη στους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές, ακτιβιστές, και εκπροσώπους πολιτικού κόμματος.»