Την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του στρατού, με θωρακισμένα οχήματα και υπό την επίβλεψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε φαβέλες του Ρίο. Σκοπός της εισβολής ήταν το ξερίζωμα των παντοδύναμων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Η επιχείρηση άφησε πίσω της 46 νεκρούς, οι οποίοι για την αστυνομία ήταν όλοι ναρκωέμποροι. Ήταν όμως όλοι;
Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και βρέθηκαν τόνοι ναρκωτικών. Σε μια περίοδο που η Βραζιλία επιχειρεί να «αναβαθμιστεί» σε παγκόσμιο πολιτικό παίκτη, η κυβέρνηση δεν φαίνεται πια διατεθειμένη να ανεχθεί την ύπαρξη των «ανεξάρτητων κρατιδίων» των φαβέλων, όπου την εξουσία την ασκούν εγκληματικές συμμορίες.
Ξεκινώντας αυτήν την επιχείρηση καταστολής, η κυβέρνηση Λούλα κάνει μια επικίνδυνη επιλογή. Δεν χωράει αμφιβολία, ότι η κατάσταση με τις συμμορίες έχει ξεπεράσει τα όρια, αλλά επίσης είναι αλήθεια ότι αυτές λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια με την ανοχή, τη συνενοχή και την άμεση στήριξη ανώτατων αξιωματούχων της αστυνομίας, δικαστών και επιχειρηματιών. Είναι εξαιρετικά ενοχλητική η υποκριτική συμπεριφορά ανθρώπων που ενώ σιτίζονται από το ναρκωεμπόριο, ζητούν τώρα να παταχθεί το έγκλημα.
Χιλιάδες κάτοικοι των φαβέλων παρατηρούσαν την αστυνομία να ερευνά τα σπίτια, και πολλοί βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Για άλλη μια φορά, οι φτωχοί πληρώνουν τις συνέπειες μιας κατάστασης που η πολιτική εξουσία δεν ήξερε ή δεν ήθελε να διορθώσει. Είναι κυρίως η οικονομική ανέχεια που σπρώχνει τους ανθρώπους στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό αλλάζει μόνο με μια πολιτική καταπολέμησης της ανέχειας, μέσω κρατικών επενδύσεων που να βγάζουν τους φτωχούς από τον κοινωνικό στιγματισμό. Το ναρκωεμπόριο αντιμετωπίζεται κόβοντας τους δεσμούς του με την εξουσία ή ακόμα δραστικότερα με τη νομιμοποίηση της χρήσης. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένας «καθαρισμός» της πόλης από την παραβατικότητα των φτωχών για να έχει η πόλη ωραία εικόνα εν όψει των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και του Μουντιάλ του 2016. Η εγκληματικότητα των ανωτάτων κρατικών υπαλλήλων και των επιχειρηματιών που συνδέονται με το ναρκωεμπόριο αφήνεται ανέγγιχτη.
Οι βραζιλιάνοι στρατιωτικοί υπερηφανεύονται ότι πολλοί από τους στρατιώτες των επίλεκτων δυνάμεων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις «πήραν το βάπτισμα του πυρός στην Αϊτή, όπου έφεραν την ειρήνη λειτουργώντας στο πλαίσιο των στρατιωτικών σωμάτων του ΟΗΕ». Όμως οι Αϊτινοί θεωρούν αυτόν το στρατό «δύναμη κατοχής που καταστέλλει την ανεξαρτησία τους» και διαδηλώνουν καθημερινά εναντίον του.
Νίκος Μανωλάς, ομάδα Resistencias