Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

26 Οκτ 2012

Χρονολόγιο όλων των θαλάσσιων αποστολών για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Συλλόγου Ιντιφάντα

Παρακάτω ένα συνοπτικό χρονολόγιο όλων των θαλάσσιων αποστολών διεθνιστικής αλληλεγγύης για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

 Αποστολές που έσπασαν τον αποκλεισμό και έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας

Το πρώτο σπάσιμο του αποκλεισμού. Ανέλπιστη άφιξη και αποθεωτική υποδοχή
  1. 23/8/2008: Δυο ελληνικά καΐκια, το «Άγιος Νικόλαος»/«Liberty» και το «Δημήτρης Κ.»/«Free Gaza», του Free Gaza Movement, που έχουν αποπλεύσει από την Κύπρο έχοντας πάρει επισήμως προορισμό για Γάζα, και που μεταφέρουν συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια, σπάνε για πρώτη φορά το θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τυγχάνουν πανηγυρικής υποδοχής στο λιμάνι της Γάζας. Επιβαίνουν 44 άνθρωποι από τουλάχιστον 13 χώρες (Αλγερία, Αυστραλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Παλαιστίνη, Τυνησία. Ενώ επιβάτης δηλώνει Σκωτσέζος). Ανάμεσά τους 9 Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος του «Άγιος Νικόλαος», Γιώργος Κλώντζας και ο βουλευτής Τάσος Κουράκης. Το «Δημήτρης Κ.»/«Free Gaza» συμμετέχει σε εξόρμηση συνοδείας παλαιστινιακών ψαροκάικων. Τελικά τα πλοία αναχωρούν στις 29 Αυγούστου, μεταφέροντας και 7 παλαιστίνιους: 5 μέλη μιας χωρισμένης οικογένειας που επανενώθηκε στην Κύπρο, και έναν 15χρονο που είχε χάσει το πόδι του από ισραηλινή επίθεση, μαζί με τον πατέρα του. Πάνω από 10 ακτιβιστές παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, και κάποιοι από αυτούς προχωρούν στην επανασύσταση του τοπικού ISM με δράσεις συνοδείας παλαιστινίων ψαράδων και αγροτών.
Ο Παλαιστίνιος βουλευτής Μούσταφα Μπαργούτι φτάνει με το Dignity στη Γάζα

  1. 28/10/2008: Το γιοτ Dignity του Free Gaza Movement, στο παρθενικό του ταξίδι προς τη Γάζα, σπάει για δεύτερη φορά τον αποκλεισμό. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες, ο παλαιστίνιος βουλευτής Μούσταφα Μπαργούτι και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρλανδή Μέιριντ Μαγκουάιρ.
Τρίτη αποστολή: Αντιπροσωπεία νυν και πρώην βουλευτών από διάφορες χώρες φτάνει στη Γάζα

  1. 8/11/2008: Το γιοτ Dignity του Free Gaza Movement, σπάει για τρίτη φορά τον αποκλεισμό. Μεταφέρει φορτίο ανθρωπιστική βοήθειας και αντιπροσωπεία νυν και πρώην βουλευτών από διάφορες χώρες. Ελληνική συμμετοχή στο πλήρωμα.
Τέταρτη αποστολή: Βρετανοί πανεπιστημιακοί φτάνουν στη Γάζα και "απεγκλωβίζουν" παλαιστίνιους φοιτητές

  1. 8/12/2008: Το γιοτ Dignity του Free Gaza Movement, σπάει για τέταρτη φορά τον αποκλεισμό. Μεταφέρει, μεταξύ άλλων, και Βρετανούς πανεπιστημιακούς και μια χειρουργό. Στην επιστροφή βγάζει από τη Γάζα 11 παλαιστίνιους φοιτητές που τους είχαν δεχθεί σε ξένα πανεπιστήμια και δεν μπορούσαν να βγουν από τη Λωρίδα.
Πέμπτη και τελευταία επιτυχημένη αποστολή: η αντιπροσωπεία από το Κατάρ

  1. 18/12/2008: Το γιοτ Dignity του Free Gaza Movement, σπάει για πέμπτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά τον αποκλεισμό, λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι σφαγές. Μεταφέρει κυρίως μια αποστολή από το Κατάρ. Ελληνικό πλήρωμα. Επιστρέφει στη Γάζα ο Ιταλός ακτιβιστής Βιτόριο Αριγκόνι, (που είχε απαχθεί ένα μήνα νωρίτερα από κομάντο του ισραηλινού ναυτικού, μαζί με δεκαπέντε Παλαιστίνιους ψαράδες και δύο ακόμα ακτιβιστές του ISM, μέσα από τα ύδατα της Λωρίδας της Γάζας).
Αποστολές που δέχθηκαν επίθεση και εμποδίστηκαν να φτάσουν στη Γάζα

Το κατεστραμμένο, από τον εμβολισμό, Dignity καταφέρνει να φτάσει στην Τύρο του Λιβάνου και τυγχάνει θερμής υποδοχής


 6. 30/12/2008 (κατά τη διάρκεια των σφαγών στη Γάζα): το πλοίο «Dignity» του Free Gaza Movement, εμβολίζεται από πλοίο του ισραηλινού ναυτικού, ενώ βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Στο πλήρωμα της αποστολής συμμετέχει και ο Νικόλας Μπόλος. Στην αποστολή υπάρχει και κυπριακή συμμετοχή. Το πλοίο παρότι μπάζει νερά καταφέρνει να καταφύγει στην Τύρο του Λιβάνου.

Ο Βαγγέλης Πισσίας μιλά στον ασύρματο καθώς το Αρίων/Spirit of Humanity δέχεται απειλές να χτυπηθεί με πραγματικά πυρά
  7. 15/1/2009 (κατά τη διάρκεια των σφαγών στη Γάζα): το ελληνικό πλοίο «Spirit of Humanity» (επίσημο όνομα «Αρίων») του Free Gaza Movement, με μεγάλη ελληνική συμμετοχή τόσο στο πλήρωμα όσο και στους επιβαίνοντες ακτιβιστές, δέχεται απειλές ότι θα χτυπηθεί με πραγματικά πυρά και αναγκάζεται να επιστρέψει.

Το λιβανέζικο φορτηγό Τάλι, μετά την κατάληψή του, οδηγείται στο Ασντότ, συνοδευόμενο από ισραηλινά πολεμικά σκάφη
  8. 5/2/2009: Το λιβανέζικο φορτηγό πλοίο «Tali» ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής, καταλαμβάνεται από κομάντο του ισραηλινού ναυτικού. Πρόκειται για την πρώτη κατάληψη πλοίου που κατευθύνεται προς τη Γάζα. Οι επιβάτες καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς. Οδηγούνται στις φυλακές και τελικά απελαύνονται. Η Σκωτσέζα ακτιβίστρια Τερίζα Μακ Ντέρμοντ, του Free Gaza Movement, (που είχε συμμετάσχει στην πρώτη και τη δεύτερη αποστολή και είχε επιστρέψει με την τρίτη) κρατείται για 12 μέρες, τέσσερις εκ των οποίων σε κελί απομόνωσης.


Βίντεο της αποστολής του Αρίωνα. Στο τέλος του υπάρχουν σκηνές από το ρεσάλτο των Ισραηλινών
9. 30/6/2009: το ελληνικό πλοίο «Spirit of Humanity» (επίσημο όνομα «Αρίων») του Free Gaza Movement, χωρίς συμμετοχή Ελλήνων, στο οποίο όμως επιβαίνουν, μεταξύ άλλων, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, ιρλανδή Μέιριντ Μαγκουάιρ, και το πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Σίνθια Μακ Κίνεϊ, καταλαμβάνεται από κομάντο του ισραηλινού ναυτικού. Πρόκειται για τη 2η κατάληψη πλοίου και την πρώτη που αφορά πλοίο του Free Gaza Movement. Ο εβραϊκής καταγωγής ακτιβιστής από τις ΗΠΑ Άνταμ Σαπίρο καταγγέλλει ξυλοδαρμό. Οι επιβάτες οδηγούνται στο Ασντότ, φυλακίζονται και απελαύνονται. Το υπό ελληνική σημαία «Αρίων»/«Spirit of Humanity» βρίσκεται μέχρι σήμερα στα χέρια των Ισραηλινών.

Μαβί Μαρμαρά
10. 31/5/2010: Επίθεση στα εναπομείναντα 6 πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, το κρουαζιερόπλοιο «Mavi Marmara», τα φορτηγά «Defne Υ», «Gazze 1», και «Ελεύθερη Μεσόγειος», το γιοτ «Challenger 1», και το επιβατηγό «Σφενδόνη» (το ιρλανδικό φορτηγό «Ρέιτσελ Κόρι» - βλ.παρακάτω - και το γιοτ «Challenger 2» υφίστανται βλάβη ή σαμποτάζ, με αποτέλεσμα το πρώτο να καθυστερήσει και το δεύτερο να καταφύγει στην Κύπρο). 9 Τούρκοι ακτιβιστές (ο ένας με διαβατήριο ΗΠΑ) νεκροί, δεκάδες τραυματίες από πραγματικά πυρά των ισραηλινών. Ακόμα περισσότεροι τραυματίες από ξυλοδαρμούς, επιθέσεις με τέιζερ, σφαιρίδια paintball εξ’ επαφής κ.λπ. Εκατοντάδες συλληφθέντες οδηγούνται στο Ασντότ, κάποιοι βασανίζονται μεταξύ τους και τα μέλη της ελληνικής αποστολής, Βαγγέλης Πισσίας και Γιάννης Καρυπίδης. Μετά από 3 ημέρες φυλάκισης αφήνονται να επιστρέψουν στις χώρες τους. Τα 3 τουρκικά πλοία αποδεσμεύονται μετά από κάποιους μήνες. Το ελληνικό φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το υπό έλληνα εκπρόσωπο, «Σφενδόνη», αποδεσμεύονται από το Ισραήλ μετά από 2 ολόκληρα χρόνια. Το «Ελεύθερη Μεσόγειος» παραδίδεται πλήρως αχρηστευμένο, ενώ το «Σφενδόνη» ρυμουλκείται πίσω στην Ελλάδα για επισκευή.

Το ισραηλινό ρεσάλτο στο Ρέιτσελ Κόρι
11. 5/6/2010: Το καθυστερημένο πλοίο του Στολίσκου της Ελευθερίας «Rachel Corrie», στο οποίο μεταξύ άλλων επιβαίνει και πάλι η ιρλανδή νομπελίστρια Μέιριντ Μαγκουάιρ, καταλαμβάνεται, οι επιβάτες οδηγούνται στο Ασντότ και απελαύνονται.

To Irene, το εβραϊκό καράβι για τη Γάζα, όπως το βιντεοσκόπησαν οι Ισραηλινοί επιδρομείς

12. 28/9/2010: Το «Εβραϊκό Καράβι για τη Γάζα», «Irene», με ισραηλινούς και εβραίους του εξωτερικού, καταλαμβάνεται. Ο ισραηλινός αντιρρησίας συνείδησης Γιόναταν Σαπίρα χτυπιέται με ηλεκτροφόρο όπλο τέιζερ. Τα μέλη της αποστολής οδηγούνται στο Ασντότ, και σταδιακά αφήνονται ελεύθερα.

 

13. 16/5/2011: Το μαλαισιανό πλοίο «Spirit of Rachel Corrie» (επίσημο όνομα MV Finch) της Perdana Global Peace Foundation (PGPF) που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθύνεται κάτω από μυστικότητα προς τη Λωρίδα της Γάζας. "Αναχαιτίζεται" από ισραηλινά πολεμικά σκάφη που ανοίγουν πυρ εναντίον του και αναγκάζεται να πάει στην Αίγυπτο.

Το ρεσάλτο στο Dignite/Al Karama
  14. 19/7/2011: Το γαλλικό πλοίο «Dignité – Al Karama» του «Στολίσκου της Ελευθερίας, το μοναδικό από τα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ, που κατάφερε τελικά να αποφύγει τα σαμποτάζ, την απαγόρευση της ελληνικής κυβέρνησης και το γραφειοκρατικό πόλεμο της ισραηλινής και ξένων κυβερνήσεων, δέχεται επίθεση με κανόνια νερού και καταλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς κομάντος. Στην αποστολή συμμετέχει και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, Βαγγέλης Πισσίας.

Η επίθεση με κανόνια νερού στην αποστολή Freedom Waves, πριν την κατάληψη του Tahrir και του Saoirse


15. 4/11/2011: Το καναδικό πλοίο «Tahrir» και το, επισκευασμένο μετά το σαμποτάζ του Ιουνίου, ιρλανδικό πλοίο «Saoirse» της αποστολής «Freedom Waves», αποπλέουν κάτω από μυστικότητα, από την Τουρκία και έχοντας δηλώσει άλλο προορισμό. Και οι δύο καπετάνιοι είναι από την Κρήτη, ο Γιώργος Κλώντζας (καπετάνιος της πρώτης αποστολής του 2008) και ο Ζαχάρης Στυλιανάκης (καπετάνιος του Ελεύθερη Μεσόγειος, το 2010). Στη συνέχεια ανακοινώνουν πως κατευθύνονται προς τη Λωρίδα της Γάζας. Δέχονται επίθεση με κανόνια νερού, και καταλαμβάνονται δια της βίας. Τουλάχιστον ένας από τους επιβαίνοντες χτυπιέται με τέιζερ, και ξυλοκοπείται. Οι επιβάτες φυλακίζονται, κάποιοι από αυτούς για μια εβδομάδα. Ο Ιρλανδός Ευρωβουλευτής Πωλ Μέρφι κατηγορεί τις αρχές των φυλακών για στέρηση ύπνου. Οι γυναίκες επιβάτες, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογράφου Τζιχάν Χαφίζ, καταγγέλλουν σωματικό έλεγχο με γδύσιμο κατά τη διάρκεια του οποίου βιντεοσκοπούνται. Ο Έλληνας καπετάνιος του Ταχρίρ, Γιώργος Κλώντζας, καταγγέλλει στην ελληνική διαδικτυακή τηλεόραση Omnia Web TV ότι υπέστη βασανιστήρια.

Estelle - η φωτογραφία που έδωσαν οι Ισραηλινοί

16. 20/10/2012: Το φιλανδικό Estelle, της Συμμαχίας του Στολίσκου της Ελευθερίας, καταλαμβάνεται από κομάντο του ισραηλινού ναυτικού και οδηγείται στο Ασντότ. Επιβαίνουν 30 άτομα, μεταξύ των οποίων 5 Έλληνες. Στην αποστολή συμμετέχουν 5 βουλευτές (από Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία και 2 από Ελλάδα: ο Δημήτρης Κοδέλας και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος). Οι έλληνες ακτιβιστές είναι οι Βαγγέλης Πισσίας, Μιχάλης Τικτόπουλος και Λουκάς Σταμέλλος.

Σε όλες,σχεδόν, τις αποστολές που έπεσαν θύματα πειρατείας, και απήχθησαν οι επιβαίνοντες, έχουν κλαπεί προσωπικά τους αντικείμενα και ο δημοσιογραφικός εξοπλισμός και το υλικό των δημοσιογράφων.