Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

2 Μαρ 2013

«Αγανακτήστε!» - βίντεο στη μνήμη του Stéphane HesselΣτις 26 Φεβρουαρίου 2013 απεβίωσε ο γάλλος αντιστασιακός, διπλωμάτης και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Stéphane Hessel. Εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στο Βερολίνο το 1917, μετανάστευσε όταν ήταν παιδί με την οικογένειά του στο Παρίσι, πολιτογραφήθηκε Γάλλος και συμμετείχε στην αντίσταση εναντίον της ναζιστικής κατοχής. Αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε, κλείστηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απέδρασε, ξαναπιάστηκε, επιβίωσε του ολοκαυτώματος. Συχνά αναφέρεται ότι μετά τον πόλεμο, στο πλαίσιο της δουλειάς του στον ΟΗΕ, συμμετείχε στη σύνταξη της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αν και μάλλον δεν είχε ουσιαστική συμβολή. Υπηρέτησε σε διάφορες κρατικές θέσεις, και υπήρξε πρεσβευτής στον ΟΗΕ. Παρόλα αυτά εξέφραζε αρκετά προοδευτικές θέσεις. Υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών, της κοινωνικής ασφάλισης, της ελευθερίας του τύπου. Επικριτής των τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών και της καταστροφής του περιβάλλοντος. 

Στεφάν Εσέλ και Ισμαήλ Χανίγια

Από πολιτικής άποψης το πιο σημαντικό ήταν ίσως η καταγγελτική του στάση προς την ισραηλινή κατοχή και καταπίεση των Παλαιστινίων αλλά και για τον πόλεμο στο Λίβανο το 2006. Συμμετείχε στο Δικαστήριο Ράσελ για την Παλαιστίνη και υποστήριξε το κίνημα BDS (Μποϊκοτάζ – απόσυρση επενδύσεων – κυρώσεις)
Πριν λίγα χρόνια έγραψε το βιβλίο «Αγανακτήστε» το οποίο έγινε μπεστ-σέλλερ (έχει εκδοθεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη).

Στο βίντεο, που υποτιτλίστηκε για λογαριασμό της ομάδας Resistencias, μια συνέντευξή του με αφορμή αυτό ακριβώς το βιβλίο.

Γ.Κ.