Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

2 Φεβ 2010

Εκτοπισμός και εμπρησμός Ζαπατιστικής κοινότητας


Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης που εδρεύει στο καρακόλ της Γκαρούτσα κατήγγειλε τον εκτοπισμό με τη χρήση ελικοπτέρων και την καταστροφή της ιθαγενικής κοινότητας Λαγούνα Σαν Πέδρο από κυβερνητικές δυνάμεις. Της επιχείρησης προηγήθηκε «αίτημα» από τις αρχές των Λακαντόνων που έχουν εγκατασταθεί στο Λακανχά Τσανσαγιάμπ, «νόμιμων» κατόχων των 600.000 εκταρίων της ζούγκλας.
Μετά τον εκτοπισμό η τοπική κυβέρνηση της Τσιάπας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκτοπίσει έξι ακόμα χωριά, συμπεριλαμβανομένης της επίσης ζαπατιστικής κοινότητας 6 Οκτώβρη, πέραν των Νουέβο Σαν Γκρεγκόριο, Ραντσερία Κοροζάλ, και Σαλβαδόρ Αγιέντε μεταξύ άλλων. Που προστίθενται στις κοινότητες Σουσπίρο, Μπουέν Σαμαριτάνο, Νούεβο Σαλβαδόρ Αγιέντε και στην προαναφερθείσα Λαγούνα Σαν Πέδρο που η κυβέρνηση ονομάζει Σαν Πέδρο Γκουανίλ.
Ο πρώην κυβερνήτης του Γιουκατάν με το κόμμα PAN και νυν Εισαγγελέας για το Περιβάλλον, Πατρίσιο Πατρόν Λαβιάδα, επισκέφτηκε την Τσιάπας τις προηγούμενες μέρες και συμφώνησε για αυτές τις ενέργειες με τον Γραμματέα της Κυβέρνησης της περιοχής, Νοέ Καστανιόν Λεόν, ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου έκανε γνωστή την συμφωνία για «αναδάσωση» και για εγκατάσταση ενός οικοτουριστικού κέντρου στα Μόντες Ασούλες, υποτίθεται υπ’ ευθύνη των κατοίκων της Νουέβα Παλεστίνα, μελών της επονομαζόμενης «Λακαντονικής κοινότητας» και ατιμώρητων ενόχων της σφαγής στο Βιέχο Βελάσκο Σουάρες το 2006, επίσης στα Μόντες Ασούλες.
Η «οικοτουριστική ανάπτυξη» ήταν μέρος των επενδυτικών σχεδίων του επιχειρηματία Μοϊσές Σάμπα, που σκοτώθηκε πριν από κάποιες εβδομάδες σε αεροπορικό δυστύχημα με ελικόπτερο έξω από την πόλη του Μεξικού. Άλλο επενδυτικό του σχέδιο ήταν η παραγωγή βιοντήζελ σε μια έκταση χιλίων εκταρίων στη ζούγκλα. Καθώς φαίνεται τα σχέδια συνεχίζονται, τουλάχιστον από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Μεξικού και της τοπικής κυβέρνησης της Τσιάπας.  Σύμφωνα με τον Καστανιόν Λεόν, θα προωθηθεί η «βιώσιμη χρήση» των φυσικών πόρων με προγράμματα «κοινοτικής ανάπτυξης» (για τους Λακαντόνες και τους συνεργάτες τους), «περιβαλλοντική εκπαίδευση και τουριστικές εκδρομές στον δρόμο των Μάγιας».

Γ.Κ.

Πηγή: La Jornada

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των Ζαπατίστας:

Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης Ο δρόμος του μέλλοντος

Λα Γκαρούτσα, Τσιάπας, Μεξικό
28 Ιανουαρίου 2010

Στην εθνική και διεθνή κοινωνία των πολιτών

Στους συντρόφους/ισσες της εθνικής και διεθνούς Άλλης Καμπάνιας

Στα αδέρφια των εθνικών και διεθνών [οργανώσεων] ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αδέλφια:

Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης Ο δρόμος του μέλλοντος, καταγγέλλουμε τα γεγονότα που συνέβησαν στις 22 Ιανουαρίου 2010 στο χωριό Λαγούνα Σαν Πέδρο, στον Αυτόνομο Δήμο Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν, τον εκτοπισμό των Ζαπατιστικών Βάσεων Υποστήριξης.
Η κακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της πολιτείας της Τσιάπας, του PRDίστα Χουάν Σαμπίνες Γκερρέρο και ο δήμαρχος του Οκοσίνγκο Κάρλος Λεόν Σολόρσανο Άρσια, πραγματοποίησαν μια στρατιωτική επιχείρηση. Ομοσπονδιακή αστυνομία, συνοδευόμενη από υπαλλήλους της κακής κυβέρνησης, από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για το Περιβάλλον, πέταξαν με 4 ελικόπτερα στο χωριό Λαγούνα Σαν Πέδρο για να προξενήσουν φόβο στον πληθυσμό.
Αυτοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, αστυνομικοί, μεξικανικός στρατός, υπάλληλοι της κυβέρνησης και καμεραμάν, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι της κυβέρνησης, μιλούσαν στους άντρες και τις γυναίκες, ενώ αστυνομικοί βρήκαν την ευκαιρία για να κάψουν τα σπίτια των Βάσεων Υποστήριξης των Ζαπατίστας.
Πώς είναι δυνατόν η κακή κυβέρνηση να μιλά για διάλογο ενώ οι αστυνομικοί της και ο στρατός της καίνε τα υπάρχοντα των συντρόφων Βάσεων Υποστήριξης των Ζαπατίστας;
Καθώς φλέγονταν τα σπίτια των συντρόφων, εξαναγκάστηκαν να ανέβουν στα ελικόπτερα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και μεταφέρθηκαν στο Παλένκε.
Πώς είναι δυνατόν η κακή κυβέρνηση να εκτοπίζει Μεξικανούς ιθαγενείς της Τσιάπας, την ίδια ώρα που καταλαμβάνει τη γη για την κατασκευή [κέντρων] οικοτουρισμού για άλλα έθνη;
Επίσης οι τρεις εξουσίες της κακής κυβέρνησης μιλούν για μετεγκατάσταση των κατοίκων καθώς αυτοί υποφέρουν από την πείνα και το κρύο στον ξενώνα του Παλένκε. Γι’ αυτό και ρωτάμε που είναι η μετεγκατάσταση αυτών των αδερφών Ζαπατίστας όταν η ψεύτρα και απατεώνισσα κυβέρνηση καίει τα σπίτια των ιθαγενών ενώ οι εφημερίδες μιλάνε για μετεγκατάσταση των Βάσεων Υποστήριξης των Ζαπατίστας.
Επίσης οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι να ρωτάνε, ποιος κάνει συνελεύσεις, ποιος διευθύνει τις συνελεύσεις, τέτοια είναι η μετεγκατάσταση. Αυτές είναι οι κακές μανίες της κυβέρνησης που έλεγε ωραία λόγια, ενώ οι οικογένειες ήδη πέταγαν για το Παλένκε.
Αυτές είναι ζημιές που προκάλεσε η κυβέρνηση στους συντρόφους μας Βάσεις Υποστήριξης των Ζαπατίστας:
Εμπρησμός σπιτιών
Καταστροφή δένδρων με φρούτα
Κλοπή από τα συνεταιριστικά μαγαζιά
Απώλεια των βασικών σπόρων καλαμποκιού και φασολιών
Ρουχισμός
Παπούτσια
Όλα τα σκεύη πρώτης ανάγκης
Όπως και εργαλεία για τη δουλειά
Αυτά τα θλιβερά γεγονότα μας κάνουν ένα συνολικό ποσό 585.115 πέσος. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στην Λαγούνα Σαν Πέδρο, Αυτόνομος Δήμος Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν, Τσιάπας, Μεξικό.
Με εκτίμηση

Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης

PEDRO GUTIÉRREZ GUZMÁN
LAURO HERNÁNDEZ GUTIÉRREZ
REBECA LORENZO CRUZ
MARÍN JIMÉNEZ PÉREZ
GABRIEL HERNÁNDEZ LÓPEZ