Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

7 Φεβ 2010

Λατινική Αμερική και Καραϊβική, ζώνη ειρήνης! ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ!

Εμείς, τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, δίκτυα και οργανώσεις από τα πιο διαφορετικά μέρη του κόσμου, που συναντηθήκαμε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη 10η επέτειο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, αποφασίζουμε, απέναντι σε μια νέα επιθετική κλιμάκωση του ιμπεριαλισμού, να ξεκινήσουμε ακόμα μία φορά μια καμπάνια –όπως εκείνη που διοργανώσαμε ενάντια στην ALCA– για να δηλώσουμε πως η Λατινική Αμερική είναι μια ζώνη ειρήνης, για να πούμε: έξω οι ξένες στρατιωτικές βάσεις!

Η Λατινική Αμερική ζει μια διαδικασία αλλαγών πάνω από μια δεκαετία. Δυναμώνουν οι αγώνες για την κυριαρχία της, τα δικαιώματα και την ευημερία των λαών της. Ταυτόχρονα, ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του εντείνουν τις απειλές ενάντια στους λαούς και πυροδοτούν μια συντηρητική αντίδραση απέναντι στις πολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρούμε:

-         Πολλαπλασιασμό των στρατιωτικών βάσεων με τη δημιουργία επτά στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Κολομβίας και την υπογραφή συμφώνου με τον Παναμά για την εγκατάσταση έντεκα στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.
-         Στρατιωτική επέμβαση στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την καταστροφή που συνέβη στην Αϊτή.
-         Επανασύσταση του 4ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με πυρηνικό εξοπλισμό σχεδιασμένο για πλεύση στα πλούσια ύδατα των ωκεανών και τα ποτάμια της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής.
-         Απόπειρες πραξικοπημάτων, όπως αυτό που συνέβη στην Ονδούρα, με τεχνική υποστήριξη από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Παλμερόλα.
-         Σχέδια αποσταθεροποίησης χωρών όπως η Παραγουάη, η Βολιβία και η Βενεζουέλα.
-         Ένταση των παρενοχλήσεων και συνέχιση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας.
-         Ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή στοχεύει, εκτός από το να τρομοκρατήσει τις πολιτικές διαδικασίες μετασχηματισμού στην περιοχή, και να εγκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις σε στρατηγικές ζώνες μεγάλου φυσικού πλούτου, όπως η βιοποικιλότητα της περιοχής της Αμαζονίας και το πετρέλαιο που έχει εντοπιστεί στα βαθιά νερά του Νότιου Ατλαντικού. Πρόκειται για μια πραγματική επίθεση ενάντια στην ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων των χωρών της περιοχής.

Σε αντίθεση με όσα διαδίδουν οι κύκλοι εξουσίας και οι συντηρητικές δυνάμεις, ο κόσμος δεν έχει μετατραπεί σε τόπο όπου βασιλεύει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα.. Σχεδιάζονται σοβαρές απειλές ενάντια στην ανθρωπότητα που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, τη διεθνή ασφάλεια, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κυριαρχία των λαών και των εθνών.

Στην Κεντρική Ασία οι ΗΠΑ και οι νατοϊκοί τους σύμμαχοι αυξάνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις, εντείνουν την κατοχή και τον πόλεμο που περιλαμβάνει βομβαρδισμούς και σαρωτικές επιχειρήσεις ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Το Ιράκ συνεχίζει να φλέγεται έχοντας μετατραπεί σε πρότυπο στρατιωτικοποιημένης αποικιοκρατίας νέου τύπου που εγκαινιάστηκε επί εποχής Μπους και συνεχίζεται από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα.

Στην κατειλημμένη Παλαιστίνη ο λαός, μάρτυρας στην κατειλημμένη από το Ισραήλ γη του, γίνεται θύμα μιας γενοκτονίας που εξελίσσεται με τη συγκατάθεση και την ανοχή των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Τη στιγμή που παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, η στρατιωτικοποίηση αγγίζει επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται, πολλαπλασιάζονται τα πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ προωθούν νέα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τον επιθετικό του χαρακτήρα, αυξάνεται η παρουσία του πολεμικού ναυτικού των ιμπεριαλιστικών χωρών στον Ινδικό Ωκεανό ενώ η Αφρική γίνεται ακόμα πιο ευάλωτη με τη δημιουργία της AFRICOM, της  Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για την ήπειρο. Ένα τεράστιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων απλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όλη αυτή η στρατιωτική δύναμη δεν αποτελεί ανάγκη των λαών, είναι όμως απαραίτητη για το οικονομικό σύστημα που η αυτοκρατορία επιβάλλει στον κόσμο. Οι στόχοι δεν είναι διαφορετικοί από εκείνους που ανέκαθεν κινητοποιούσαν το ιμπεριαλιστικό σύστημα – ο έλεγχος των οικονομικών πόρων, του εθνικού πλούτου, η κυριαρχία των αγορών και η πάλη για την ανάσχεση των κοινωνικών μετασχηματισμών.

Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση όπως εκδηλώνεται με τις, πάνω από 800, στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο αποτελεί μέρος της οικονομικής και πολιτικής στρατηγικής του ιμπεριαλισμού για έξοδο από την κρίση, για να διατηρήσει το οικονομικό του μοντέλο, για να παραμείνει ηγεμονική δύναμη στον κόσμο επιβάλλοντας τη θέλησή του ακόμα και διά της ισχύος, εάν θεωρηθεί αναγκαίο, αρκεί να εξασφαλίσει τους στόχους του.

Εμείς, οι κοινωνικές οργανώσεις που υπογράφουμε, εκφράζουμε την έντονη καταδίκη μας στην κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης. Έχουμε πεποιθήσεις βαθιά δημοκρατικές, αλληλεγγύης και φιλειρηνικές. Οι λαοί συνειδητοποιούν πως η ειρήνη, σε αντίθεση με τη στρατιωτικοποίηση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όχι μόνον αποτελεί μια αξία που πρέπει να υπερασπιζόμαστε με πάθος αλλά και ένα απαραίτητο μέσον για να εξασφαλιστεί η επιβίωση και η ανάπτυξη της ανθρωπότητας με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, πανανθρώπινα δικαιώματα, κατανομή των εσόδων και του πλούτου και εθνική κυριαρχία.

Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνουμε ό,τι αυτό που έχει ανάγκη η Αϊτή δεν είναι η στρατιωτική επέμβαση αλλά, αντιθέτως, να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της. Καλούμε όλες τις χώρες να προχωρήσουν σε μια συνεργασία αλληλεγγύης, με γιατρούς, επαγγελματίες στην υπηρεσία του λαού της Αϊτής.

Ως Λατινοαμερικάνοι πατριώτες και με βαθιά δέσμευση στην αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς θέλουμε να συμβάλλουμε και με τις δικές μας δυνάμεις για να πετύχουμε αυτούς τους ευγενείς σκοπούς, για να κάνουμε την Αμερική, ζώνη ελεύθερη από ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Λατινική Αμερική και Καραϊβική, ζώνη ειρήνης!

Έξω οι ξένες βάσεις!


Διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα

Consejo Mundial por la Paz - CMP

Alianza Social Continental - ASC

Vía Campesina - CLOC

Encuentro Sindical Nuestra América

Marcha Mundial de Mujeres - MMM

Jubileo Sur - Américas

Compa

FDIM

OCLAE

OSPAAAL


Οργανώσεις

Mopassol - Argentina

Cebrapaz - Brasil

MST – Brasil

CUT – Brasil

UBM – Brasil

CONAM – Brasil

CTB – Brasil

MAB – Brasil

Consulta Popular – Brasil

Asamblea Popular – Brasil

UJS – Brasil

MOVPAZ –

CMLK – Cuba

Frente nacional de Resistencia – Honduras


Για στήριξη της καμπάνιας στείλτε μήνυμα στο

americalatinadepaz@gmail.comΚάποιες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα:

Τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική

Πολιορκημένη Βενεζουέλα Του IGNACIO RAMONET