Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

29 Σεπ 2012

Προεκλογικές ειδήσεις από Βενεζουέλα
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ δήλωσε ότι το εκλογικό σύστημα στη Βενεζουέλα είναι το καλύτερο στον κόσμο. Μιλώντας σε ετήσια εκδήλωση στην Ατλάντα, για το ομώνυμο Κέντρο Κάρτερ, ο βορειοαμερικανός πολιτικός δήλωσε: «Στην πραγματικότητα, από τις 92 εκλογές που έχουμε παρακολουθήσει, θα έλεγα ότι η εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα είναι η καλύτερη στον κόσμο».
Η Βενεζουέλα έχει αναπτύξει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα με άγγιγμα οθόνης που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και βγάζει μια απόδειξη για να επιβεβαιώσει τις επιλογές του ψηφοφόρου.
Ο Κάρτερ δήλωσε επίσης ότι «στις ΗΠΑ έχουμε μια από τις χειρότερες εκλογικές διαδικασίες στον κόσμο, και αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική ροή χρημάτων». Αναφερόμενος στην έλλειψη ελέγχων για τις ιδιωτικές δωρεές προς τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων.
Ο Τσάβες καλωσόρισε τις δηλώσεις του Κάρτερ λέγοντας ότι «είπε την αλήθεια γιατί την έχει διαπιστώσει. Λέμε ότι το εκλογικό σύστημα στη Βενεζουέλα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.» Είπε επίσης ότι είχε 40λεπτη συνομιλία με τον Κάρτερ και δήλωσε ότι «ο Κάρτερ, όπως λέει κι ο Φιντέλ, είναι ένας έντιμος άνθρωπος».
Το Κέντρο Κάρτερ επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα στείλει επίσημη αντιπροσωπεία παρατηρητών στις προεδρικές εκλογές, αλλά ενδέχεται να έχει αξιωματούχους του ως παρατηρητές σε ατομική βάση. 

Ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της UNASUR, Κάρλος Άλβαρες κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας


Εντωμεταξύ η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR) απέστειλε αντιπροσωπεία παρατηρητών. Ο επικεφαλής της, πρώην αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Άλβαρες δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη αντιπροσωπεία παρατηρητών της UNASUR. Μετά από συνάντηση με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας, ο Άλβαρες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα έχει ένα από τα πιο προηγμένα εκλογικά συστήματα στην περιοχή και την ήπειρο, που παρέχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας και διαφάνειας».
Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέδο, κατηγόρησε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ότι είναι μεροληπτικό και ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα ή τον εκλογικό νόμο. Σε συνέντευξη στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό κανάλι Globovision ξεκαθάρισε την άποψή του ότι η αντιπολίτευση εμπιστεύεται το σύστημα ψηφοφορίας αλλά ότι οι αξιωματούχοι του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου έχουν προτίμηση στην κυβέρνηση.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έχει εκδώσει προειδοποιήσεις τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς τον Τσάβες, για παραβιάσεις των κανόνων προεκλογικής εκστρατείας, σχετικά με τις προεκλογικές διαφημίσεις και τους χώρους διαφήμισης.
Πηγές προσκείμενες στον Τσάβες εικάζουν ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του Εθνικού Εκλογικού Συμβούλιου στην πολύ πιθανή περίπτωση εκλογικής νίκης του Τσάβες στις 7 Οκτωβρίου. Παρότι τον Ιούλιο ο Τσάβες και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Καπρίλες υπέγραψαν μια συμφωνία ότι και οι δύο θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του Εθνικού Εκλογικού Συμβούλιου.

Πηγή: Venezuelanalysis.com

Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέδο


Πράγματι ο Εκτελεστικό Γραμματέας της αντιπολίτευσης, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέδο, μετά από συνάντηση με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση εάν η αντιπολίτευση θα σεβαστεί τα αποτελέσματα, δήλωσε ότι «τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα… Θα απαντούσα διαφορετικά αλλά σήμερα θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη». Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης ότι θα έχουν δικά τους συστήματα αποτελεσμάτων.

Ο Γιον Γκοϊκοετσέα κατά την απονομή του βραβείου Μίλτον Φρίντμαν

Τα σχόλιά του έρχονται μόλις δυο ημέρες μετά από ένα αμφιλεγόμενο άρθρο γνώμης σε μια από τις πιο δημοφιλείς ιδιωτικές εφημερίδες την Ελ Ουνιβερσάλ, με τίτλο «Η νοθεία δεν είναι τζάμπα», όπου ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα της 7ης Οκτώβρη δεν θα καθορίσουν τα γεγονότα, καθώς σήμερα είναι γνωστό ότι ο Ενρίκε (δηλ. ο Καπρίλες) θα κερδίσει. Αυτό που θα υπάρξει εκείνη τη νύχτα είναι μια στρατιωτική απόφαση, η οποία αν είναι λανθασμένη, θα προκαλέσει σφαγή». Το άρθρο φτάνει στο σημείο να υποθέσει ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο θα διαπράξει νοθεία και ότι οι οπαδοί της αντιπολίτευσης θα βγουν στους δρόμους να υπερασπιστούν την ψήφο τους. Συντάκτης του άρθρου είναι ο Γιον Γκοϊκοετσέα, ένας από τους πρωτεργάτες των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2007 εναντίον του Τσάβες, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Μίλτον Φρίντμαν, αξίας 50.000 δολαρίων…

Παρόλα αυτά η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Datanalisis, που θεωρείται ότι πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δείχνει τον Τσάβες να έχει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα από τον συντηρητικό αντίπαλό του.
Ενώ η δημοσκόπηση της εταιρίας Hinterlaces του δίνει 14-16% προβάδισμα.

Και ο βορειαμερικανικός επενδυτικός όμιλος Μεριλ Λυντς θεωρεί ότι ο Καπρίλες δεν θα μπορέσει να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ αυτού και του Τσάβες, με τον τελευταίο να κερδίζει τις εκλογές με ένα προβάδισμα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διψήφιο.Εντωμεταξύ, σκάνδαλο ξέσπασε πριν λίγες μέρες όταν αποκαλύφθηκε βίντεο με έναν από τα ανώτερα στελέχη της εκστρατείας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, να δέχεται κρυφά χρήματα (αξίας κάπου 9.300 δολαρίων) και να προσφέρεται να κανονίσει συνάντηση στο εξωτερικό μεταξύ του Καπρίλες και άνγωστου επιχειρηματία. Ο Καπρίλες αμέσως απέλυσε το στέλεχος που ήταν βουλευτής του κόμματός του και εκπρόσωπος της ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.
Το βίντεο παίχτηκε από βουλευτές του κόμματος του Τσάβες, προς δημοσιογράφους στην Εθνοσυνέλευση.
Το απολυμένο στέλεχος, ονόματι Καλδέρα, παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν στο βίντεο και ότι δέχθηκε τα χρήματα, δήλωσε ότι αυτά προέρχονταν από έναν επιχειρηματία ονόματι Γουίλμερ Ρουπέρτι που έχει συμφέροντα σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις και ΜΜΕ και ότι τα χρήματα προορίζονταν για την προεκλογική εκστρατεία του ίδιου του Καλδέρα ως δημάρχου τον ερχόμενο Απρίλιο και όχι για τον υποψήφιο πρόεδρο Καπρίλες.