Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

29 Σεπ 2012

ΗΠΑ: Συνελήφθη και κρατείται γυναίκα επαγγελματίας στρατιωτικός που έγινε αντιρρησίας συνείδησηςΣύμφωνα με δημοσιεύματα, η στρατιωτικός των ΗΠΑ και αρνητής του πολέμου στο Ιράκ, Κίμπερλι Ριβέρα, συνελήφθη και κρατείται από τις 20 Σεπτεμβρίου όταν έφτασε σε ένα συνοριακό πέρασμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η Κίμπερλι Ριβέρα επέστρεψε στις ΗΠΑ από τον Καναδά όταν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά απέρριψε μια αίτηση να σταματήσει η απέλασή της, καθώς εκκρεμούσε αίτηση να παραμείνει για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ευσπλαχνίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δικηγόρος της Κίμπερλι Ριβέρα δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεταξύ δύο και πέντε χρόνων.
Καθώς βρισκόταν σε άδεια από την υπηρεσία στο Ιράκ, στις αρχές του 2007, η Κίμπερλι Ριβέρα έφυγε από το στρατό χωρίς έγκριση και πήγε στον Καναδά με την οικογένειά της, όταν αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον ηθικά να συμμετέχει στον πόλεμο στο Ιράκ ή σε οποιανδήποτε άλλο πόλεμο. Στον Καναδά έκανε αίτηση για άσυλο ως πρόσφυγας, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε. Τον Ιανουάριο του 2009 διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα ειδάλλως θα αντιμετώπιζε απέλαση. Η απέλασή της αρχικά είχε αναβληθεί καθώς έκανε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης.
Η Κίμπερλι Ριβέρα μίλησε δημοσίως για την αντίθεσή της στον πόλεμο στο Ιράκ ενόσω βρισκόταν στον Καναδά. Κατά την προσπάθεια να σταματήσει την απέλασή της, ο δικηγόρος της υπέβαλε στοιχεία για να δείξει ότι στρατιωτικό προσωπικό σε παρόμοιες καταστάσεις, που μιλά δημόσια σχετικά με τις αντιρρήσεις του στην δράση των ΗΠΑ στο Ιράκ, έχει υποστεί πιο σκληρή μεταχείριση από εκείνους που δεν το κάνουν, κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.

Εκκλήσεις για την απελευθέρωση της Κίμπερλι Ριβέρα μπορείτε να στέλνετε από το site του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας