Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

31 Μαρ 2010

απέλαση βάσκου αγωνιστή απο τη Βενεζουέλα

Ο αγωνιστής της πατριωτικής βάσκικης αριστεράς Βάλτερ Βεντελίν συνελήφθη την Κυριακή 28 Μαρτίου στο αεροδρόμιο του Καράκας προερχόμενος απο το Μεξικό. Η σύλληψή του δεν έγινε σύμφωνα με του νομικούς κανόνες της Βενεζουέλας και δεν ανακοινώθηκαν οι αιτίες της απέλασης του στη Γαλλία, αν και ανεπισήμως έγινε γνωστό ότι αυτή ήταν ο επόμενος προορισμός του.

Από την Coordinadora Simón Bolívar ανακοινώθηκε ότι ο Βεντελίν ερχόταν στη χώρα για να παρουσιάσει σε τοπικές οργανώσεις την πρόσφατη απόφαση της πατριωτικής αριστεράς να επιδιώξει τους πολιτικού της στόχους με “αποκλειστικά πολιτικούς και δημοκρατικούς τρόπος”. Ο Βεντελίν έχει γερμανικό διαβατήριο και θεωρείται ο αντιπρόσωπος του Μπατασούνα στη Νότια Αμερική.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την ενέργεια τον περασμένο μήνα ενός Ισπανού δικαστή που κατηγορούσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι στηρίζει το ανταρτικό των Farc στην Κολομβία και την -με τα λόγια του- τρομοκρατική οργάνωση ETA, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο οποίο έληξε με την κοινή απόφαση να αγωνιστούν ενάντια στην τρομοκρατία.

Οι οργανώσεις αλληλεγγύης στην Βασκία της Βενεζουέλας εξέφρασαν την βαθιά τους αντίθεση και την καταγγελία για τη σύλληψη αυτή που την αποδίδουν σε λόγους πολιτικής συγκυρίας καθώς και στην πίεση του δυτικού τύπου.

Εν συνεχεία ο Βεντελίν ανακρίθηκε από την γαλλική αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στη Βασκία.