Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

21 Μαρ 2010

Ελβετία: νεκρός Νιγηριανός κατά τη διάρκεια απέλασης


Ένας Νιγηριανός που είχε κάνει αίτηση για άσυλο πέθανε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης κατά τη διάρκεια βίαιης προσπάθειας απέλασής του με πτήση προς το Λάγος. Μετά το συμβάν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης διέταξε την αναστολή των «ειδικών» πτήσεων.
Ο 29χρονος Νιγηριανός που έκανε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την απέλασή του άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά που τον είχαν δέσει. Διατάχθηκε ανάκριση και αυτοψία. Το θύμα που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, βρισκόταν στην Ελβετία από το 2005 και ήταν να απελαθεί την Τετάρτη μαζί με κάπου 15 άλλους που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δύο από αυτούς περιέγραψαν τον άθλιο τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρθηκε η ελβετική αστυνομία. Τους αλυσόδεσαν τα πόδια, τα γόνατα, τα χέρια, τους γοφούς και τους φόρεσαν κράνη σαν αυτά των πυγμάχων. Ήταν αδύνατο να κινηθούν. Όταν τους έβαλαν στο αεροπλάνο, τους έδεσαν στα καθίσματα. Το δέσιμο ήταν τόσο σφιχτό που κάποιοι ούρλιαζαν.
Το 2009, 43 «ειδικές» πτήσεις έγιναν από την Ελβετία απελαύνοντας κάπου 360 άτομα, κυρίως προς τα Βαλκάνια και την Αφρική. Το 2008 οι πτήσεις ήταν 45. Η πιο πρόσφατη πτήση προς Νιγηρία ήταν τον  Νοέμβρη όπου και πάλι σημειώθηκαν προβλήματα μεταξύ των αστυνομικών και των κρατουμένων. Το 2009 140 Νιγηριανοί αποδέχθηκαν την απέλαση, 70 απελάθηκαν δια της βίας και 215 τους «συνόδευσαν» μέσα στο αεροπλάνο. Ο πρόσφατος θάνατος είναι ο τρίτος στην Ελβετία. Το 1999 ένας 27χρονος Παλαιστίνιος πέθανε από ασφυξία σε ανελκυστήρα στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης ενώ συνοδευόταν από τρεις αστυνομικούς… Το 2001 ένας Νιγηριανός πέθανε από ασφυξία στο κελί του έπειτα από επίθεση αστυνομικών.

Πηγή: Swissinfo