Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

6 Ιαν 2008

ΧΙΛΗ: Οι Καραμπινιέροι δολοφονούν νεαρό φοιτητή Μαπούτσε!

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η απεργία πείνας της ακτιβίστριας Πατρίσια Ρονκόσο Ρόμπλες, οι Καραμπινιέροι δολοφονούν εν ψυχρώ νεαρό φοιτητή Μαπούτσε κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για ανακατάληψη εδαφών. [Ακολουθεί πρόχειρη μετάφραση άρθρου]

ΧΙΛΗ: Καραμπινιέροι δολοφονούν νεαρό φοιτητή Μαπούτσε

Ο νεαρός [ιθαγενής] Μαπούτσε Matías Catrileo Quezada, 20 ετών, ο οποίος είναι φοιτητής στο Τμήμα Αγρονομίας του Πανεπιστημίου Frontera de Temuco, δολοφονήθηκε σήμερα τα ξημερώματα από αστυνομικούς στη διάρκεια κινητοποιήσεων στην περιοχή Vilcún, περιφέρεια της Αραουκανίας - Χιλής.

Η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται υπό καταστολή, καθώς τα αδέρφια με αξιοπρέπεια αρνούνται να παραδώσουν το άψυχο σώμα στις δυνάμεις καταστολής. Σύμφωνα με μια μη επίσημη εκδοχή που αναφέρθηκε στο ράδιο Μπίο-Μπίο, το γεγονός συνέβη στο κτήμα Σάντα Μαργκαρίτα, ιδιοκτησίας του αγρότη Jorge Luchsinger που κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει γίνει στόχος πολλών καταλήψεων και επιθέσεων, και γι' αυτό βρίσκεται υπό διαρκή αστυνομική προστασία.

Αναφέρθηκε ότι γύρω στις 6.00, περίπου 20 άτομα εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να βάζουν φωτιά σε σωρούς με σανό που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε ένα βοσκοτόπι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ο σταθμός, ήταν εκείνη τη στιγμή που παρουσιάστηκε η αστυνομία, οπότε συνέβη το επεισόδιο κατά το οποίο μια ριπή πολυβόλου τραυμάτισε και προκάλεσε το θάνατο ενός εκ των διαδηλωτών.

Ο θάνατος επιβεβαιώθηκε επίσημα μια και οι Μαπούτσε ανακοίνωσαν ότι το άψυχο σώμα δεν θα παραδοθεί στις "χιλιάνικες αρχές" γι' αυτό ζήτησαν την παρουσία στον τόπο εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας ή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό για να μην πειραχτούν αποδείξεις σχετικά με τη δολοφονία του.

Στο μεταξύ ένας από τους Μαπούτσε που συμμετείχε στο συμβάν είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία από κινητό τηλέφωνο, ότι το θύμα είναι ο φοιτητής Αγρονομίας του Πανεπιστημίου La Frontera de Temuco, Matías Catrileo Quezada, 22 χρονών περίπου, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο υποστήριζε την κοινότητα Llupeco Vilcún, που γειτνιάζει με το κτήμα του Luchsinger.

Το ηγετικό στέλεχος που έδωσε το όνομα Rodrigo, είπε ότι έφτασαν στο κτήμα για να αρχίσουν "συνομιλίες" στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας για την ανάκτηση εκτάσεων που προωθεί το Συντονιστικό Αράουκο Μαγιέκο (CAM).

"Εμείς είχαμε σκοπό να κάνουμε μια ειρηνική ανακατάληψη, εισήλθαμε στο κτήμα, αμέσως Καραμπινιέροι άρχισαν να πυροβολούν με υποπολυβόλα, τότε αρχίσαμε εμείς να φεύγουμε και μια σφαίρα βρήκε τον αδερφό Ματίας"

Δήλωσε ότι το διαμπερές τραύμα είχε διαπεράσει τον πνεύμονά του και πέθανε σε λίγα λεπτά. Τις δηλώσεις τις έκανε όταν μαζί με άλλους 10 κατοίκους μετέφεραν το άψυχο σώμα του νεαρού για να αποφύγουν να παραδώσουν το πτώμα σε προσωπικό της GOPE των Καραμπινιέρων. Επίσης ζήτησε την παρέμβαση του επισκόπου του Τεμούκο, του Manuel Camilo Vial, ως διαμεσολαβητή για την παράδοση του πτώματος.

Ο Harboe ζητά την παράδοση του πτώματος

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε μια έκκληση στα στελέχη να παραδώσουν το πτώμα του Catrileo για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις και να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου του.

Ο Harboe είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το συμβάν γι' αυτό και έκανε μια έκκληση για "ηρεμία, ώστε να αφήσουμε τον εισαγγελέα, σε αυτήν την περίπτωση, που είναι μια αυτόνομη αρχή και διαφορετική από τους αστυνομικούς, να έρθει σε επαφή με το πτώμα για να κάνει τις πρώτες πραγματογνωμοσύνες και να πραγματοποιήσει αυτές που χρειάζονται για να διευκρινιστεί πως συνέβησαν τα γεγονότα". "Γι αυτό επαναλαμβάνουμε την έκκληση σε εκείνους τους κατοίκους που μεταφέρουν το σώμα του Matías Catrileo για να μπορεί να υπάρξει πρόσβαση και να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι πραγματογνωμοσύνες που χρειάζονται, για να έχουμε την επίσημη πληροφόρηση για το τι πραγματικά συνέβη".

Στο μεταξύ, το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στον θάνατο του Μαπούτσε Edmundo Alex Lemún Saavedra, στις 7 Νοεμβρίου του 2002, στο κτήμα Σάντα Αλίσια που ανήκει στην δασική Mininco. Ο Λεμούν είχε τραυματιστεί από μεταλλικό σφαιρίδιο που είχε πυροβοληθεί από όπλο για τη διάλυση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, επίσης κατά τη διάρκεια κατάληψης κτημάτων από πλευράς μιας ομάδας Μαπούτσε. Έπειτα από παραμονή πέντε ημερών στην εντατική της Γερμανικής Κλινικής του Τεμούκο, με τεχνητή αναπνοή και ειδική νοσηλεία για βαρύ εγκεφαλικό τραυματισμό, ο Λεμούν είχε πεθάνει μέσα στο ίδιο ιατρικό κέντρο το πρωί της 13 Νοεμβρίου εκείνου του έτους.

Από την Prensa Indígena / RECOSUR

http://bombsandshields.blogspot.com/2008/01/chile-police-shot-and-killed-matias.html