Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

13 Ιαν 2008

ΧΙΛΗ: Φεμινίστριες, λεσβίες, τρανσέξουαλ διαδηλώνουν υπέρ της απεργού πείνας Μαπούτσε

από http://kallejero.wordpress.com

Φεμινίστριες, λεσβίες, τρανσέξουαλ διαδηλώνουν υπέρ της απεργού πείνας, πολιτικής κρατούμενης Μαπούτσε, Πατρίσια Τρονκόσο Ρόμπλες που έχει συμπληρώσει 3 μήνες απεργίας πείνας και είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Γυναίκες διαδηλώνουν μπροστά στην έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας για τη Γυναίκα για την κατάσταση της Πατρίσια Τρονκόσο

Σαντιάγο 11/1/2007 - Μια ομάδα στελεχών φεμινιστικών οργανώσεων και οργανώσεων λεσβιών και τρανσέξουαλ διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα της Εθνικής Υπηρεσίας για τη Γυναίκα (SERNAM) για την σιωπή και την παντελή έλλειψη παρέμβασης αυτού του οργανισμού απέναντι στην κατάσταση της ακτιβίστριας Μαπούτσε Πατρίσια Τρονκόσο, που έχει ξεπεράσει τις 90 μέρες απεργίας πείνας και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διαδηλώτριες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Φεμινιστικής Μνήμης, των Αυτόνομων Φεμινιστριών και της MUMS, μεταξύ άλλων οργανώσεων, επιτηρούνταν από μια διμοιρία ΜΑΤ η οποία τις ακολούθησε μέχρι την Αλαμέδα, στην είσοδο της έδρας της SERNAM στην οδό Αγουστίνας.

Εκεί διάβασαν μια ανοικτή επιστολή προς την υπουργό Λάουρα Αλμπορνοζ, διαμαρτυρόμενες για την μη παρέμβασή της μπροστά στο δράμα της Πατρίσια Τρονκόσο. Ζήτησαν να πάρει θέση γι' αυτό το θέμα ως οργανισμός που προωθεί καμπάνιες ενάντια στις δολοφονίες γυναικών και τις διακρίσεις εναντίον τους.

Θύμισαν πως η αποφασιστικότητα για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί σε απεργία πείνας προέρχεται από την απραγία της κυβέρνησης στο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που συμφώνησε με τους βουλευτές της το προηγούμενο έτος. Εκείνοι σκόπευαν να θεσπίσουν μηχανισμούς για να πετύχουν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε, μεταξύ των οποίων και η ακτιβίστρια.

Οι φεμινίστριες αποδοκίμασαν επίσης το κλίμα καταστολής που έχει επιβληθεί στις κοινότητες των Μαπούτσε που αγωνίζονται για να ανακτήσουν εδάφη που εκείνοι θεωρούν ότι τους τα έχουν σφετεριστεί. Στο γράμμα επεσήμαναν ότι η σιωπή των αρχών της Χιλής σχετικά με αυτήν την κατάσταση δεν συνάδει με την σειρά δηλώσεων οργανισμών και προσωπικοτήτων από το χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εκείνων της Χιλής όσο και των διεθνών.

Φεμινίστριες εναντίον ανδρών της SERNAM

Στη μέση της διαμαρτυρίας πλησίασαν τις φεμινίστριες δύο υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας για τη Γυναίκα, ένας εκ των οποίων παρουσιάστηκε ως διευθυντής του γραφείου της υπουργού και επέκρινε τα αιτήματα καθώς και το ότι διαδήλωναν χωρίς να έχουν κάνει καμιά επίσημη αίτηση ακρόασης για να τα εκφράσουν.

Ο διευθυντής του γραφείου απέρριπτε κατηγορηματικά ότι η SERNAM έπρεπε να αναμιχθεί στην περίπτωση της Μαπούτσε ακτιβίστριας, αφού έκρινε ότι ήταν ένα δικαστικό και όχι πολιτικό πρόβλημα. "Πού είναι η Πατρίσια Τρονκόσο αυτή τη στιγμή; Στην φυλακή. Οπότε είναι ένα δικαστικό πρόβλημα και δεν γίνεται να προσφεύγουν στην SERNAM" αυτή ήταν η λογική του.

Τελικά παρενέβη η Διευθύντρια Επικοινωνιών του Οργανισμού και οι διαδηλώτριες μπόρεσαν να εισέλθουν στα γραφεία και να εκφράσουν τα αιτήματά τους, αν και χωρίς καμιά προσδοκία.

Έχει και βίντεο

εδώ

Διαμαρτυρία και στην Αργεντινή
από .. 2:13πμ, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Περισσότερα από 50 άτομα, κυρίως Μαπούτσε της Αργεντινής, συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία της Χιλής για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Ματίας Κατριλέο και την καταστολή που αντιμετωπίζει ο λαός των Μαπούτσε. Μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρέσβη Λουίς Μάιρα στον οποίο επέδωσε μια αίτηση και ένα φάκελο με αποφάσεις και συστάσεις διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τη Χιλή σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων του λαού των Μαπούτσε και την διεθνή ανησυχία.

Και στο Βέλγιο ανακοινώθηκε πορεία
από για την Τετάρτη 16/1 2:19πμ, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008
Και στο Βέλγιο ανακοινωθηκε πορεία αλληλεγγύης στους Μαπούτσε, (Τετάρτη 16/1) σχετικά με την αναισθησία της κυβέρνησης της Χιλής για την απεργία πείνας της Πατρίσια Τρονκόσο, αλλά και για τη δολοφονία του Ματίας Κατριλέο

Και νέα καταστολή σε πορεία για τους Μαπούτσε

Καθώς κατευθύνονταν στην έδρα της κυβέρνησης η αστυνομία συνέλαβε τους διαδηλωτές, τους δημοσιογράφους και όσους είχαν την κακή τύχη να περνούν από εκεί.