Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιαν 2008

Αίσχος στη ΧΙΛΗ: Ενδοφλέβια σίτιση δια της βίας για την απεργό πείνας!

Την έδεσαν της έδωσαν καταπραϋντικά και τροφή δια της βίας!

Παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κώδικες ηθικής, αλλά και την Διακήρυξη της Μάλτας για άτομα που βρίσκονται σε απεργία πείνας, γιατροί με την βοήθεια χωροφυλάκων, από τη Δευτέρα 21/1, ξεκίνησαν να παρέχουν ενδοφλέβια σίτιση και καταπραϋντικά αφού πρώτα έδεσαν στο κρεβάτι της, στο νοσοκομείο του Chillan την πολιτική κρατούμενη Μαπούτσε, Πατρίσια Τρονκόσο Ρόμπλες, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10/10/2007.
Είχε προηγηθεί επίθεση των καραμπινιέρων και ξυλοδαρμός των υποστηρικτών της (Μαπούτσε και μη) που διαδήλωναν και πραγματοποιούσαν παραδοσιακή τελετή των ιθαγενών έξω από το νοσοκομείο.
Σε σεβασμό της Διακήρυξης της Μάλτας κάλεσε και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιθαγενικών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE) Λουίς Μάκας, σε ανοικτή επιστολή του όπου ζητάει επίσης την αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών των Μαπούτσε σε όλη τη Χιλή, την κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που στρέφεται εναντίων των αγωνιστών Μαπούτσε, την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε και την επανεξέταση της υπόθεσης για την οποία έχει καταδικαστεί η Πατρίσια Τρονκόσο.
Παρέμβαση για την υπόθεση της απεργού πείνας και γενικότερα για τους Μαπούτσε έκανε και η Διεθνής Αμνηστία. Οι αργεντίνες Μητέρες της Πλατείας του Μάη ζήτησαν από την πρόεδρο της Χιλής να επιδείξει ευαισθησία ως γυναίκα που πέρασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Πινοσέτ.
Νωρίτερα σε συλλογικές απεργίες πείνας που γίνονται σε διάφορες περιοχές της Χιλής σε συμπαράσταση προς την Τρονκόσο συμμετείχε και η μητέρα του δολοφονημένου από καραμπινιέρους φοιτητή Ματίας Κατριλέο. Στη Γαλλία, την παρασκευή διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν στην πρεσβεία της Χιλής. Διαμαρτυρίες έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στην Μενόρκα της Ισπανίας, το Βέλγιο, την Ελλάδα, το Περού, την Ολλανδία, τη Σουδία.