Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

16 Ιαν 2008

Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα

Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα για τη δολοφονία του Μαπούτσε φοιτητή Ματίας Κατριλέο από την αστυνομία. Αλληλεγγύη στην εδώ και 3 μήνες απεργό πείνας Πατρίσια Τρονκόσο και τους υπόλοιπους Μαπούτσε πολιτικούς κρατούμενους/ες.


Κάπου 40 άτομα μαζεύτηκαν τελικά έξω από την πρεσβεία της Χιλής στην οδό Ρηγίλλης 26 για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή εναντίων αγωνιζόμενων ιθαγενών Μαπούτσε. Ενώ οι πρώτοι διαδηλωτές έφθασαν άνετα μπροστά στην πρεσβεία, όταν θέλησαν να ανοίξουν το πανό αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους αστυνομικούς που τους απώθησαν κάποια μέτρα παρακάτω. Παράλληλα πιό πάνω, στην πλατεία Ρηγίλλης, άλλοι μπάτσοι εμπόδιζαν διαδηλωτές να κατέβουν προς την πρεσβεία.
Τελικά μετά από ώρα κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρεσβεία. Οι αστυνομικοί στέκονταν προκλητικότατα κολλημένοι σε εκείνους/ες που βαστούσαν το πανό.
Το πανό έγραφε στα ισπανικά: "Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους/ες Μαπούτσε. Πατρίσια Τρονκόσο: σε απεργία πείνας από τις 10/10. Τιμωρία για τους δολοφόνους του Ματίας και του Άλεξ [Σημ. ο Άλεξ Λεμούν είχε δολοφονηθεί επίσης από Καραμπινιέρους το 2002]. Και στα ελληνικά: "Αλληλεγγύη στον αγώνα των ιθαγενών σε Χιλή και Αργεντινή".
Συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: "Δεν είναι τρομοκράτες οι ιθαγενείς, τρομοκράτης είναι το κράτος της Χιλής", "Από την Ελλάδα μέχρι την Χιλή, κάτω η κρατική καταστολή".
Ένταση προκάλεσαν πάλι οι αστυνομικοί όταν προς στιγμήν έμπόδισαν με βίαιο τρόπο διαδηλώτριες να επιδώσουν ψήφισμα υπογεγραμμένο από 25 συλλογικότητες.

Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας το πανό κρεμάστηκε στο Πολυτεχνείο.