Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

10 Ιαν 2008

ΧΙΛΗ: Καταγγελία για τις επιδρομές σε κοινότητες Μαπούτσε

Καταγγελία για τις βίαιες επιδρομές ισχυρών δυνάμεων των Καραμπινιέρων σε κοινότητες Μαπούτσε κοντά στον τόπο όπου 2 μέρες πριν είχε δολοφονηθεί ο 22χρονος Ματίας Κατριλέο

8 Ιανουαρίου 2008

Επιδρομές και βιαιότητες αστυνομικών στις γειτονικές με το κτήμα όπου δολοφονήθηκε ο Ματίας Κατριλέο, κοινότητες Μαπούτσε

από: Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών Λαών / Χιλή

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008, μια ομάδα του Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών Λαών μαζί με τον ιερέα της ενορίας Quepe, τον πατέρα Fernando Díaz, επισκέφτηκε, έπειτα από έκκληση των κοινοτήτων Μαπούτσε, τον τομέα Yeupeko, στην Αραουκανία, γειτονικό του κτήματος στο οποίο στις 3 του περασμένου Ιανουαρίου σκοτώθηκε, έπειτα από πυροβολισμό καραμπινιέρων, ο νεαρός Μαπούτσε, Ματίας Κατριλέο.

Εκεί συναντηθήκαμε με διάφορες οικογένειες Μαπούτσε που μας ανέφεραν τις επιδρομές από πλευράς αστυνομίας των καραμπινιέρων, πως εκείνη τη μέρα έγιναν στόχος οι κατοικίες και τα κτήματά τους, την κακομεταχείριση που υπέστησαν από τους αστυνομικούς, τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν στις κατοικίες και τις καλλιέργειες τους και την αφαίρεση αντικειμένων που τους ανήκουν από τους ίδιους υπαλλήλους.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από ισχυρά αστυνομικά αποσπάσματα έως και 100 ανδρών, που μετακινούνταν με λεωφορεία, τανκέτες και ελικόπτερα με μια έκδηλη βία και δυσαναλογία. Κατά τις επιχειρήσεις οι καραμπινιέροι χρησιμοποίησαν ρατσιστικά επίθετα όπως "παραδώστε τους εγκληματίες ινδιάνους" και άλλα.

Τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν σε αυτήν την περίπτωση από τις κοινότητες ήταν τα ακόλουθα:

1) Κοινότητα Mariano Lleuful

Ο κύριος Hector Canio Quidel καταγγέλλει ότι η κατοικία του ερευνήθηκε από ισχυρό αστυνομικό απόσπασμα καραμπινιέρων σε 4 περιπτώσεις εκείνη τη μέρα, από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις οι καραμπινιέροι δεν επέδειξαν κανένα γραπτό ένταλμα για να πραγματοποιήσουν την έρευνα. Η συμπεριφορά των καραμπινιέρων ήταν βάναυση αφού εισήλθαν στην οικία γκρεμίζοντας πόρτες, σπάζοντας τζάμια, αναποδογυρίζοντας όλα τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κρεβατιού όπου κοιμόταν ένα μωρό ενός έτους. Σε αυτήν την περίπτωση χτύπησαν την γυναίκα του Ines Tralcal Llanquinao, γκρεμίζοντάς την με μια κλωτσιά. Το ίδιο συνέβη με την μητέρα του, την ηλικιωμένη Francisca Quidel Painemil.

Η κατοικία είχε γίνει στόχος επιδρομής το 2005.

Η κυρία Adela Marilaf και ο κύριος Arturo Tralcal αναφέρουν ότι μια ομάδα περίπου 80 ανδρών, εισήλθε στην ιδιοκτησία τους στις 9 π.μ. της ίδιας μέρας, ανοίγοντας την πόρτα της κατοικίας τους με βία, ερευνώντας τη και πραγματοποιώντας καταστροφές στο εσωτερικό της. Το πιο σοβαρό επεισόδιο ήταν αυτό που έζησαν οι γονείς του Mario Tralcal και Josefina Quidel, ηλικιωμένοι, γύρω στα 70, των οποίων η γειτονική οικία δέχθηκε την βίαιη επιδρομή των καραμπινιέρων, καταστρέφοντας φράχτες, απειλώντας τους με μυδράλια, σπρώχνοντάς τους, και αποκαλώντας τους με ρατσιστικά επίθετα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Josefina Quidel πάσχει από καρκίνο, έχοντας εγχειριστεί πριν από δυο μήνες περίπου, γεγονός που επισημάνθηκε στους καραμπινιέρους, χωρίς αυτό να διαφοροποιήσει σε τίποτα τη συμπεριφορά των αστυνομικών υπαλλήλων. Στην οικία βρισκόταν ο ανιψιός τους Fabian Tralcal, 12 ετών, ο οποίος δέχθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο από τους καραμπινιέρους. Αυτή η τελευταία κατοικία ερευνήθηκε 4 φορές εκείνη τη μέρα. Οι καραμπινιέροι πήραν σάκους, τσάντες και ένα σπιτικό μαχαίρι, παρά τις εκκλήσεις των γερόντων να μην το κάνουν.

2) Κοινότητα Juan de Dios Quidel Cordoba

Ο κύριος Jose Tralcal Coche αναφέρει ότι η κατοικία του επίσης ερευνήθηκε από καραμπινιέρους, χωρίς κανένα ένταλμα, στις 9 π.μ. εκείνη τη μέρα. Τη γυναίκα του María Lleuful την άρπαξαν βίαια από το μπράτσο και δέχθηκε χτυπήματα με υποκόπανο όπλου στην πλάτη. Καραμπινιέροι εισήλθαν στην οικία, όπου κοιμόντουσαν ακόμα τα 4 παιδιά του, από 18 [μηνών] έως 5 ετών και προχώρησαν σε έρευνα πετώντας αντικείμενα χωρίς κανένα σεβασμό. Στα παιδιά φέρθηκαν βάναυσα, αναγκάζοντάς τα να πουν τα ονόματά τους.

Καραμπινιέροι κατέστρεψαν φράχτες, εισερχόμενοι στο χώρο με τανκέτες, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες που έχουν για τη διατροφή τους. Έπειτα επέστρεψαν 4 φορές μέχρι τις 8 μ.μ. Αφαίρεσαν επίσης ένα σάκο με ρούχα των ανήλικων.

Το παρατηρητήριο καταδικάζει έντονα αυτές τις εγκληματικές και ανήθικες πράξεις από πλευράς της αστυνομίας των καραμπινιέρων. Έπειτα από αίτημα των κοινοτήτων θα μεσολαβήσει με τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια των οικογενειών Μαπούτσε που επλήγησαν, για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων, για να επιτευχθεί η τιμωρία των ενόχων και για να επιτευχθεί η αποκατάσταση των υπαρχόντων που αφαιρέθηκαν από τις οικογένειες Μαπούτσε.

Το Παρατηρητήριο κάνει μια έκκληση στις αρχές της κυβέρνησης με σκοπό να δοθεί τέλος σε αυτού του τύπου τις ενέργειες που στερούνται κάθε νομιμότητας και που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και που είναι απαράδεκτες σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Τέτοιες συμπεριφορές, μακράν από το να συμβάλλουν σε μια ειρηνική συμβίωση στην Αραουκανία, αυξάνουν την βία που εδώ και καιρό υφίσταται εκεί, και σε αυτήν την περίπτωση - όπως σε πολλές άλλες - πλήττει τις κοινότητες Μαπούτσε.

Τέλος, κάνει μια έκκληση στον τύπο να πληροφορήσει για αυτά τα γεγονότα με τέτοιον τρόπο ώστε η κοινή γνώμη να μπορεί να έχει μια πιο ευρεία και αντικειμενική άποψη για αυτό που συμβαίνει στην Αραουκανία και στους παράγοντες που προκαλούν το κλίμα βίας που μπορεί να υπάρξει σ' αυτήν.

Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών Λαών

Τεμούκο, 5 Ιανουαρίου 2008