Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

7 Σεπ 2010

Ολόκληρο το ανακοινωθέν της ΕΤΑ για κατάπαυση του πυρόςΔιακήρυξη της ΕΤΑ
Η Euskadi Ta Askatasuna , βασκική επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση για την εθνική απελευθέρωση, θέλει να γνωστοποιήσει στο Βασκικό Λαό την απόφαση και τη σκέψη της μέσα από αυτήν την διακήρυξη.

Έχει περάσει μισός αιώνας πια, από τότε που η ΕΤΑ οργάνωσε τους πολίτες απέναντι στην άγρια στρατηγική της άρνησης και της εξολόθρευσης του Βασκικού Λαού και που με τα όπλα στα χέρια, δεσμεύτηκε στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας. Από τότε, εκατοντάδες είναι οι άντρες και οι γυναίκες που έφεραν στην οργάνωση την προσδοκία και το πάθος τους, τον καλύτερο εαυτό τους. Απλοί πολίτες, που γενιά με τη γενιά ενώθηκαν, από διαφορετικές προελεύσεις, πίσω από έναν κοινό σκοπό: τη Χώρα των Βάσκων και την ελευθερία.

Ο αγώνας υπέρ της ελευθερίας του Βασκικού Λαού, καθοδήγησε πάντα τη δράση της ΕΤΑ και, παρ’ όλες τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτήν την υπευθυνότητα. Με ταπεινοφροσύνη αλλά με αποφασιστικότητα, με τη φιλοδοξία της νίκης. Ο Βασκικός Λαός το αξίζει.

Μπροστά στη μεταπολίτευση του φρανκισμού, που συνέχιζε την άρνηση του Βασκικού Λαού, και καθώς άλλοι αποφάσισαν να αφομοιωθούν από το πλαίσιο αυτονομίας, η ΕΤΑ έδρασε με υπευθυνότητα, πρώτα προτείνοντας μια δημοκρατική ρήξη και μετά εναντιούμενη σε κάθε επίθεση και προσπάθεια αφομοίωσης.

Η ΕΤΑ και γενικά η πατριωτική αριστερά επέμειναν στον αγώνα. Και το κόστος δεν είναι μικρό: βασανιστήρια, φυλακή, εξορία και ακόμα και θάνατος. Αλλά αυτός ο σκληρός αγώνας κατάφερε να διατηρήσει ζωντανό τον Βασκικό Λαό, και να κρατήσει ανοιχτή την επιλογή για οικοδόμηση ενός μέλλοντος σε ελευθερία. Αποδείξαμε ότι το πλαίσιο αυτονομίας συνιστά ένα δρόμο άγονο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των βάσκων πολιτών, ότι δεν είναι παρά ένα όργανο διαίρεσης και διαμελισμού της Χώρας των Βάσκων. Και ξεπεράσαμε, το ένα μετά το άλλο, τα μέτρα που στόχευαν στο να εξουδετερώσουν τον απελευθερωτικό αγώνα.

Μια από τις ασχολίες της ΈΤΑ ήταν να ανοίξει νέους δρόμους στον αγώνα για την απελευθέρωση του Βασκικού Λαού. Έτσι η ΕΤΑ έχει να επιδείξει πολυάριθμες προτάσεις πρωτοβουλιών για συνεργασία, όπως και συνεισφορές για τη δημοκρατική επίλυση της σύγκρουσης. Από την Txiberta ώς την Lizarra-Garazi, μέσω της Bergara. Από την Alternativa KAS στην Alternativa Democrática. Γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η οικοδόμηση της Χώρας των Βάσκων προϋποθέτει μια συλλογική δουλειά και είναι πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τον τελευταίο καιρό, η Χώρα των Βάσκων βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή, σε ένα σταυροδρόμι.

Ο αγώνας χρόνων έσπειρε νέες πολιτικές συνθήκες. Έχοντας εξαντληθεί το πλαίσιο αυτονομίας, ο Λαός των Βάσκων έφτασε η ώρα να πραγματοποιήσει την πολιτική αλλαγή, η στιγμή να οικοδομηθεί για τη Χώρα των Βάσκων το δημοκρατικό πλαίσιο, ακολουθώντας την επιθυμία της πλειονότητας των βάσκων πολιτών.

Το ισπανικό κράτος αντιλαμβάνεται ότι η Χώρα των Βάσκων βρίσκεται σε σταυροδρόμι και ότι ακόμα μπορεί να επιλέξει την ανεξαρτησία. Γι’ αυτό και μια τέτοια φασιστική επίθεση. Θέλουν οι συνθήκες πολιτικής αλλαγής να σαπίσουν στην απελπισία του αποκλεισμού: να εκτρέψουν την πολιτική συζήτηση για να αποφύγουν την δημοκρατική απόφαση και να πνίξουν τη λαϊκή βούληση σε αυτήν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι βασκικοί παράγοντες, οι βάσκοι πολίτες, θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την κατάσταση με υπευθυνότητα και κατ’ επειγόντως. Αυτή είναι η σκέψη, το κάλεσμα που θέλει να διαδώσει η ΕΤΑ. Είναι ώρα να αναλάβουμε ευθύνες και να κάνουμε αποφασιστικά βήματα:• Για την διάρθρωση του σχεδίου για ανεξαρτησία

• Στο δρόμο για τη δημιουργία συνθηκών για την οικοδόμηση της δημοκρατικής διαδικασίας

• Στην απάντηση στην καταστολή και στη σταθερή υπεράσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.Η πολιτική αλλαγή είναι εφικτή. Αλλά σε αυτόν το δρόμο δεν υπάρχουν συντομεύσεις. Τον δρόμο προς την ελευθερία θα πρέπει να τον πορευτούμε βήμα βήμα, αν και με ευελιξία. Αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να αγωνιστούμε και να κάνουμε προσπάθεια ανάλογη του επιδιωκόμενου στόχου. Χωρίς αντιπαράθεση δεν μπορεί να ξεπεραστεί η άρνηση και ο αποκλεισμός. Σε αυτή την προσπάθεια έτεινε πάντα και τείνει η ΕΤΑ.

Η ΕΤΑ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της σε μια δημοκρατική λύση, σε μια δημοκρατική λύση ώστε μέσα από το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, οι βάσκοι πολίτες να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας με ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο. Εάν η ισπανική κυβέρνηση έχει τη βούληση, η ΕΤΑ είναι διατεθειμένη, σήμερα όπως και χθες, να συμφωνήσει στις ελάχιστες απαραίτητες δημοκρατικές συνθήκες ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική διαδικασία.

Έτσι το έχουμε γνωστοποιήσει επίσης στη διεθνή κοινότητα. Σε αυτήν κάνουμε μια έκκληση να ανταποκριθεί με ιστορική υπευθυνότητα στη βούληση και τη δέσμευση της ΕΤΑ, ώστε να πάρει μέρος στη διάρθρωση μιας επίλυσης σε αυτήν την μακραίωνη πολιτική σύγκρουση, που θα διαρκέσει, θα είναι δίκαιη και δημοκρατική.Η απόφαση της ΕΤΑΗ ΕΤΑ γνωστοποιεί ότι εδώ και κάποιους μήνες πήρε την απόφαση να μην εκτελέσει επιθετικές ένοπλες δράσεις.

Η ΕΤΑ θέλει να επαναλάβει την έκκληση για υπεύθυνη δράση προς τους βασκικούς πολιτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς παράγοντες. Για να φτάσουμε στο σκηνικό μιας δημοκρατικής διαδικασίας, αποδεικνύεται απαραίτητο να κάνουμε αποφασιστικά βήματα ως Λαός. Αποδεικνύεται αναγκαίο να καθοριστεί η διαδικασία για να δοθεί ο Λόγος στο Λαό. Γιατί θα είναι όταν αναγνωριστούν και διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Βασκικού Λαού που θα ανοίξει η πόρτα για την πραγματική επίλυση της σύγκρουσης.

Τελειώνοντας, θέλουμε να κάνουμε μια έκκληση στο σύνολο των βάσκων πολιτών να συμμετάσχουν και να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο καθένας στον τομέα του, προσφέροντας καθένας το δικό του βαθμό δέσμευσης, ώστε με την πλημμύρα που θα φτιαχτεί από τις σταγόνες όλων, να μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τον τοίχο της άρνησης και να κάνουμε βήματα χωρίς επιστροφή στον δρόμο της ελευθερίας.ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ!

ΖΗΤΩ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ!

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ!Στη Χώρα των Βάσκων, Σεπτέμβριος 2010Euskadi Ta Askatasuna (Χώρα των Βασκων και Ελευθερία)

Ε.Τ.Α.Πηγή: La Haine