Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

11 Σεπ 2010

Χιλή: νέα από τον αγώνα των Μαπούτσε

Αφέθηκε ελεύθερη από τις γυναικίες φυλακές του Τεμούκο η λόνκο Χουάνα Καλφουνάο  - κάτι που αποτελούσε και ένα από τα αιτήματα των απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε- αφού έγινε δεκτή η αίτηση για ελευθερία υπό περιορισμούς. Μόλις βγήκε από τη φυλακή και μετά από μια θρησκευτική τελετή, προσπάθησε να επισκεφτεί τις αντρικές φυλακές όπου παραμένουν σε απεργία πείνας για πάνω από 2 μήνες πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε, αλλά δεν της επετράπη η είσοδος.

Στο Βέλγιο ακτιβιστές κατέλαβαν για δεύτερη φορά την Πρεσβεία της Χιλής.
Στο μεταξύ 34 ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Πινιέρα. ζητώντας να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς συμφωνίες και να μην εφαρμόζεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος εναντίων των κρατουμένων Μαπούτσε.

Στο μεταξύ 4 βουλευτές (2 του Σοσιαλιστικού κόμματος, 1 του Κόμματος για τη Δημοκρατία, και 1 του Κ.Κ. Χιλής) που είχαν επισκεφτεί τους κρατούμενους απεργούς πείνας και θέλησαν να παραμείνουν μαζί τους κάνοντας και αυτοί απεργία πείνας, εκδιώχτηκαν βιαίως από τις αρχές. Πάντως κάποιοι από τους συγγενείς των απεργών έδειξαν επιφυλακτικοί και ζήτησαν από τους βουλευτές να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα.

πηγή: www.mapuexpress.net