Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

5 Σεπ 2010

Σε απεργία πείνας ο κρατούμενος Τούρκος αντιρρησίας συνείδησης Inan Suver

Απεργία πείνας έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου ο  κρατούμενος Τούρκος αντιρρησίας συνείδησης Inan Suver.

Ο Inan Suver μεταφέρθηκε στο Ιζμίρ στις 23 Αυγούστου μετά από την κράτησή του στην Ιστανμπούλ από τη μέρα της σύλληψής του στις 5 Αυγούστου. Στις 24 Αυγούστου εμφανίστηκε ενώπιον του Στρατοδικείου της Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων Αιγαίου. Το στρατοδικείο επιβεβαίωσε τις κατηγορίες «παραβίασης άδειας» και διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος. Ο Inan Suver επανέλαβε την αντίρρηση συνείδησής του κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της δίκης.
Από το 2001 ο Inan Suver έχει καταδικαστεί τουλάχιστον 3 φορές για «λιποταξία» και έχει περάσει χρονικό διάστημα σε στρατιωτική φυλακή. Ο Inan Suver ανέφερε ότι ενόσω εξέτιε την ποινή φυλάκισής του στην Στρατιωτική Φυλακή Σιρινιγιέρ στο Ιζμίρ, ξυλοκοπήθηκε σοβαρά και επανειλημμένα από δεσμοφύλακες. Έχει μια πρωτοφανή ποινή 35 μηνών για τρεις προηγούμενες καταδίκες για «λιποταξία».
Ο Inan Suver ανακοίνωσε την αντίρρηση συνείδησής του σε ένα γράμμα στις στρατιωτικές αρχές το 2009, στο οποίο εξήγησε ότι για λόγους βαθιάς πεποίθησης, αρνήθηκε να εκτελέσει στρατιωτική υπηρεσία. Δεν είχε διακηρύξει την αντίρρηση συνείδησής του νωρίτερα επειδή δεν ήξερε ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.

E-mail διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ μπορείτε να στείλετε από την σχετική φόρμα.

Πηγές: WRI, Amnesty International