Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

13 Σεπ 2010

Η βρετανική εφορία απειλεί την WRI με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εξαιτίας της αντίρρησης συνείδησης στην καταβολή φόρων για πολεμικούς σκοπούς


Η βρετανική εφορία απειλεί την War Resisters International (γνωστή στην Ελλάδα και ως Αντιπολεμική Διεθνής), ένα διεθνές δίκτυο πασιφιστικών και αντιμιλιταριστικών οργανώσεων, με περισσότερες από 80 συνδεδεμένες οργανώσεις σε περισσότερες από 40 χώρες, με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων επειδή η πασιφιστική οργάνωση δεν καταβάλει ένα ποσοστό των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας της αντίρρησης συνείδησής της στην καταβολή χρημάτων για πολεμικούς σκοπούς.
Η WRI από το φορολογικό έτος 2002/3 παρακρατεί συνήθως το 7% από τα χρήματα που καλείται να καταβάλει, ποσοστό που αντιστοιχεί χοντρικά στο ποσοστό των στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Στις τακτικές επιστολές της προς τη βρετανική εφορία, η οργάνωση δηλώνει:
«Η ερμηνεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχώς αλλάζει και στις μέρες μας δεν υπάρχει αμφιβολία πια ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει από το άρθρο 9 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ίδιο συμβαίνει και με την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική φορολογία. Γι’ αυτό αμφισβητούμε ότι το χρέος […] συνιστά νόμιμο χρέος καθώς είναι αποτέλεσμα ενός νόμου που παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως εφαρμόζονται στο νόμο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» Επιπλέον η οργάνωση παραπέμπει στην παράδοση της «πολιτικής ανυπακοής» όπως εξασκήθηκε από τους Henry David Thoreau, Mohandas K Ganghi και Martin Luther King.
Η τωρινή διαμάχη είναι για τους οφειλόμενους φόρους των φορολογικών ετών 2007/08, 2008/09 και 2009/10. Στην απειλητική της επιστολή προς την WRI η βρετανική εφορία δεν αναφέρεται καθόλου στην πλευρά του ζητήματος που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν υπεισέρχεται στα ζητήματα που εγείρει η WRI. Η επιστολή απλώς λέει:
«Τα αρχεία μας δείχνουν […] ότι δεν καταβάλατε το φόρο εγκαίρως. Θα πρέπει λοιπόν να πληρώσετε το πλήρες ποσό αμέσως […] Εάν δεν το κάνετε θα το εκλάβουμε ως απροθυμία να συμμορφωθείτε και θα πάρουμε μέτρα κατάσχεσης που συμπεριλαμβάνει την κατάσχεση των περιουσιών σας προς πώληση σε δημοπρασία».
Η WRI απάντησε και πάλι ζητώντας να συζητήσει το θέμα. Στην επιστολή της, της 10ης Σεπτεμβρίου η οργάνωση γράφει: «Και πάλι θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι θα το εκτιμούσαμε να συζητούσαμε το ζήτημα με κάποιον από τους εκπρόσωπούς σας, κατά προτίμηση εκτός δικαστηρίου – και ίσως σε μια δημόσια συζήτηση; Παρόλα αυτά, εάν το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί εξωδικαστικά, θα είμαστε προετοιμασμένοι να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας στο δικαστήριο».
Η WRI υπογραμμίζει το ανθρώπινο δικαίωμα των υπαλλήλων της στην αντίρρηση συνείδησης στο να πληρώνουν για πολέμους.

Πηγή: WRI