Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

20 Νοε 2010

ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ Ηχούν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου

άρθρο για την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ 14/11/2010Η μαροκινή αστυνομία, μαζί με τον στρατό, επιτέθηκαν την περασμένη Κυριακή στον καταυλισμό Αγκνταΐμ Ιζίκ, που είχαν δημιουργήσει πάνω από 20.000 Σαχραουί. Η επίθεση ξεκίνησε με αντλίες νερού και δακρυγόνα και συνεχίστηκε με ελικόπτερα και δυνάμεις του στρατού που χτυπούσαν με πραγματικά πυρά. Οι μαροκινές κατοχικές δυνάμεις κατέστρεψαν πλήρως τον καταυλισμό και υποχρέωσαν τους κατοίκους του να καταφύγουν στην κοντινότερη πόλη, την Ελ Ααγιούν, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά. Εκεί επικρατούν συνθήκες πολέμου. Καίγονται κτήρια, αυτοκίνητα, οδοφράγματα κλείνουν τους περισσότερους δρόμους.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Σαχάρας. «Οι Σαχραουί με πέτρες και παλούκια προσπαθούν να αντισταθούν στην πολεμική μηχανή του Μαρόκου», δήλωσε ο Μοχάμετ Σαλίμ, στέλεχος του μετώπου Πολισάριο. Ήδη έχουν ανακοινωθεί 12 νεκροί και πολλοί τραυματίες – αριθμοί που θα αυξηθούν όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις πόλεις. Πολλές συλλήψεις έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται με εισβολές του στρατού και της αστυνομίας στα σπίτια, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 100 αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του Μετώπου Πολισάριο, οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.500 και οι συλληφθέντες σε 2.000. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Ενέμα Ασφάρι, αντιπρόεδρος της επιτροπής «Για τον Σεβασμό της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Δ. Σαχάρα». Μαροκινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε αεροπλάνο μόλις προσγειώθηκε και επιτέθηκαν σε τρεις Ισπανούς δημοσιογράφους και μία ευρωβουλευτή, που έφτασαν στην Ελ Ααγιούν για να καλύψουν τα γεγονότα.
Ο συγκεκριμένος καταυλισμός αποτελούσε τη μεγαλύτερη ειρηνική διαμαρτυρία των Σαχραουί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εδώ και ένα μήνα, οικογένειες Σαχραουί άρχισαν να μαζεύονται στην περιοχή για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στην κατεχόμενη από το Μαρόκο Δυτική Σαχάρα. Η επιλογή του χώρου έγινε επειδή κάθε διαμαρτυρία μέσα στις πόλεις, όσο ειρηνική και να είναι, υπόκειται σε άμεση και σκληρή καταστολή από τις μαροκινές δυνάμεις κατοχής. Σιγά σιγά μαζεύτηκαν στον καταυλισμό πάνω από 20.000 Σαχραουί, που έμεναν σε πάνω από 7.000 χάιμας (σκηνές των νομάδων). Για πάνω από τέσσερις εβδομάδες, οι κάτοικοι του καταυλισμού τον λειτούργησαν με αυτοοργάνωση, εκλέγοντας επιτροπές και ρυθμίζοντας τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.
Φαίνεται πως ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και πάλι στη Σαχάρα. Οι φήμες για επανέναρξη του πολέμου είναι έντονες και πολλοί Σαχραουί φαίνεται να πιστεύουν πως πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση. «Είναι η είδηση που όλοι περιμένουμε», δηλώνουν. Το Πολισάριο έχει δεχτεί όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σε αντίθεση με το Μαρόκο, ο ΟΗΕ όμως δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένος να πιέσει το Μαρόκο, ενώ η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, μιας και αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους (βλ. Εποχή 24/10).
Η Δυτική Σαχάρα ζει τις χειρότερες μέρες μετά το 1991 –χρονιά που τέλειωσε ο πόλεμος που είχε κηρύξει το απελευθερωτικό μέτωπο Πολισάριο. Σύμφωνα με δήλωση ηγετικού του στελέχους, «ο πόλεμος είναι πιο κοντά από ποτέ».

Κατερίνα Παπαγκίκα,
ομάδα Resistencias