Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

7 Νοε 2010

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απαλλοτριώνει εμπορικό κέντρο (mall)Την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε και επισήμως το εμπορικό κέντρο Sambil La Candelaria στο Καράκας. Η απαλλοτρίωση περιλαμβάνει την κινητή και ακίνητη περιουσία και οποιεσδήποτε βελτιώσεις ή προσθήκες στην ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα, το εμπορικό συγκρότημα και ο μεγάλος χώρος στάθμευσης θα χρησιμοποιηθούν για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ανάπτυξης της Επιχείρησης Σοσιαλιστικών Αγορών και Χώρων για την Προώθηση της Πολιτιστικής Επανάστασης». Η Επιχείρηση Εμπορίου και Σοσιαλιστικής Προμήθειας (Comersso) θα εκτελέσει το σχέδιο.
Η Comersso αποσκοπεί στο να διευκολύνει την προμήθεια, πώληση και ανταλλαγή προϊόντων που παράγονται από κοινότητες, σοσιαλιστικά εργοστάσια και άλλες κρατικοποιημένες επιχειρήσεις και να διανείμει άλλα σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες στον κόσμο.
Το κυβερνητικό διάταγμα ορίζει επίσης ότι η περιοχή Sambil θα πρέπει να «μετασχηματιστεί σε έναν χώρο συνάντησης των Βενεζολάνων, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης οικονομίας και να επιτρέψει την ανάπτυξη της ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών όπως και την ανάπτυξη της πολιτιστικής έκφρασης».
Ο Υπουργός Εμπορίου Καναν θα είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του προγράμματος.
Η Sambil είναι μια αλυσίδα τεράστιων εμπορικών κέντρων στη Βενεζουέλα. Η Εθνοσυνέλευση διακήρυξε την «δημόσια χρήση και το κοινωνικό συμφέρον», δηλαδή το πρώτο βήμα για την απαλλοτρίωση της Sambil La Candelaria όταν ήταν υπό κατασκευή, φέτος τον Γενάρη. Η κατασκευή καθυστέρησε για λίγο, αλλά μετά ξανάρχισε.
Τον Μάρτιο η Τηλεόραση της Βενεζουέλας (VTV) μετέδωσε ότι μέλη της κοινότητας κοντά στην ζώνη της κατασκευής πρότειναν ο χώρος να γίνει κοινωνικής χρήσης, όπως για παράδειγμα ένα πανεπιστήμιο, μια βιβλιοθήκη ή μια αίθουσα συναυλιών συμφωνικής ορχήστρας, και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού συμβουλίου Lourdes Ibarren είπε ότι το εμπορικό κέντρο έκανε την κίνηση χειρότερη και προκαλούσε περιβαλλοντική, οπτική και ηχητική ρύπανση.
Γείτονες χαρακτήρισαν την περιοχή ως «ναό του καπιταλισμού» και «το τέρας του Κοέν» (από την δημιουργό της Sambil, Salomon Cohen).
Η Cisneros Organisation είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Sambil με 30,4% των μετοχών. Είναι ένας όμιλος επιχειρήσεων που ανήκει στον Gustavo Cisneros, των δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στην Λατινική Αμερική και τον πλουσιότερο στη Βενεζουέλα. Μεταξύ των επιχειρήσεων του ομίλου είναι το αντιπολιτευόμενο κανάλι Venevision, η Coca-Cola Femsa και τα καλλιστεία Miss Venezuela.
Η απαλλοτρίωση της Sambil ακολουθεί εκείνη της αλυσίδας σουπερμάρκετ Exito τον περασμένο Γενάρη. Τα καταστήματα έκτοτε έχουν μετατραπεί στα καταστήματα “Bicentenary”, επίσης μέρος του δικτύου Comersso.