Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

21 Νοε 2010

ΜΕΞΙΚΟ: Η Αμνηστία για τις πρόσφατες δολοφονίες των ιθαγενών του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα

Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχονται οι - εκτοπισμένοι πλέον - ιθαγενείς του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα, στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού, παρουσιάζει ενδιαφέρον η οπτική της Διεθνούς Αμνηστίας. Παρακάτω μεταφρασμένο το πιο πρόσφατο κείμενο της Δ.Α. επί του θέματος, μετά τις δολοφονίες του Οκτωβρίου:


Απαιτείται έρευνα για την επίθεση σε μέλη μεξικανικής ιθαγενικής κοινότητας

21 Οκτωβρίου 2010

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις Μεξικανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για την επίθεση σε μέλη μια κοινότητας ιθαγενών Τρίκι στην πολιτεία Οαχάκα έπειτα από τη δολοφονία ενός άνδρα και μιας γυναίκας από μια ένοπλη ομάδα που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τις αρχές.
Ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε πέντε μέλη μιας οργάνωσης ιθαγενούς λαού κοντά στο χωριό Τρες Κρούσες το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας την Τερέσα Ραμίρες Σάντσες και τον Σεραφίν Ουμπάλδο Σουρίτα. Δύο άλλοι άντρες και μια γυναίκα, των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρονται για την προστασία τους, επέζησαν της επίθεσης. Ο ένας παραμένει στο νοσοκομείο.
«Αυτή η επίθεση αυξάνει την ανάγκη για τις αρχές να προστατέψουν τους επιζήσαντες αλλά και να κάνουν άμεσα βήματα για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό το ταραγμένο κομμάτι του νότιου Μεξικού», δήλωσε η Κέρι Χάουαρντ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική ήπειρο.
«Ένοπλες ομάδες δρουν ατιμώρητα στην περιοχή για πολλά χρόνια. Οι αρχές θα πρέπει να δράσουν για να αποκαταστήσουν το νόμο, ξεκινώντας από μια άμεση και ενδελεχή έρευνα για τους φόνους της Τερέσα Ραμίρες Σάντσες και του Σεραφίν Ουμπάλδο Σουρίτα.»
Η Παναμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε αυτό το μήνα τις μεξικανικές αρχές να προστατεύσουν τις κοινότητες.
Τα πέντε θύματα της επίθεσης, που έλαβε χώρα μεταξύ των πόλεων Santiago Juxtlahuaca και Yosoyuxi, ήταν μέλη μια πολιτικής ομάδας γνωστής ως το Ανεξάρτητο Κίνημα για την Ενότητα και τον Αγώνα των Τρίκι (MULTI) .
Το MULTI, που υποστηρίζεται από περίπου 700 Τρίκι, εγκαθίδρυσε τον αυτόνομο ιθαγενικό δήμο του Σαν Χουάν Κοπάλα την 1η Ιανουαρίου 2007.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, ένοπλα μέλη δύο άλλων οργανώσεων του ιθαγενούς λαού των Τρίκι, γνωστών ως UBISORT και MULT κατέλαβαν τον αυτόνομο δήμο του Σαν Χουάν Κοπάλα και την πόλη. Όλοι οι κάτοικοι που ταυτίζονται με το MULTI εγκατέλειψαν την πόλη και μετεγκαταστάθηκαν σε γειτονικές περιοχές όπως το Yosoyuxi.
Το Σαν Χουάν Κοπάλα ήταν υπό πολιορκία από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2010, με ένοπλες ομάδες να περικυκλώνουν την κοινότητα και να πυροβολούν στους δρόμους σε καθημερινή βάση για να εκφοβίσουν τους ντόπιους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους είχαν υποστηρίξει το MULTI. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, φαγητό, νερό και ιατρικές προμήθειες είχαν διακοπεί.
Στις 27 Απρίλιου του 2010, ένοπλοι άνδρες που ανήκαν στην UBISORT έστησαν ενέδρα σε ανθρωπιστικό κονβόι κοντά στο Σαν Χουάν Κοπάλα και σκότωσαν δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 7 Σεπτεμβρίου ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο ιθαγενείς γυναίκες από το Σαν Χουάν Κοπάλα. Κανένας δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη για αυτά τα εγκλήματα.
Για πολλά χρόνια, ένοπλες ομάδες, κάποιες που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τις τοπικές και κρατικές αρχές, παρενοχλούν και σκοτώνουν ιθαγενείς Τρίκι εξαιτίας του ότι πιστεύεται ότι ανήκουν σε τοπικές ιθαγενικές οργανώσεις. Οι αρχές της πολιτείας και οι ομοσπονδιακές δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να διαλύσουν τις ένοπλες ομάδες.