Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Παραγουάη: Πολύνεκρες συγκρούσεις και πολιτική δίκη του προέδρου Λούγο


Σε λουτρό αίματος κατέληξε επιχείρηση της αστυνομίας στις 15 Ιουνίου, για την εκκένωση κατάληψης γης στην Παραγουάη. Τουλάχιστον 6 αστυνομικοί και 11 αγρότες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυροβολισμών όταν κάπου 300 αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν 150 αγρότες καταληψίες από εκτάσεις του επιχειρηματία και πρώην γερουσιαστή Μπλας Ρικέλμε. Ο «προοδευτικός» πρόεδρος Λούγο στήριξε πλήρως τις δυνάμεις ασφαλείας και έστειλε και στρατό για να βοηθήσει στην επιβολή του νόμου και της τάξης στην περιοχή Κουρουγουάτι.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα οργανώσεις αγροτών που στηρίζουν το Λούγο. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Χοσέ Ροντρίγκες μίλησε ακόμα και για προβοκάτσια της αστυνομίας για να δικαιολογήσει τους θανάτους των αγροτών.
Το Κογκρέσο αποφάσισε να οδηγήσει το Λούγο σε πολιτική δίκη, ενώ αυτός αρνείται να παραιτηθεί. Οι υποστηρικτές του κατηγορούν τη δεξιά ότι προσπαθεί να κάνει πραξικόπημα και να τον ρίξει από την εξουσία. Το Πανεθνικό Συντονιστικό Αγροτικών Οργανώσεων στηρίζει το Λούγο και αγρότες κινητοποιούνται από 15 επαρχίες για να πάνε στην πρωτεύουσα. Τον Λούγο στηρίζουν επίσης Βολιβιανοί φοιτητές που διαμένουν στο εξωτερικό καθώς και ο ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες που κατηγορούν ότι επιχειρείται πραξικόπημα οργανωμένο από τους γαιοκτήμονες και το Παρτίδο Κολοράδο, το δεξιό ή ακροδεξιό κόμμα.