Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Παλαιστίνη: συνεχίζονται οι απεργίες πείνας


Παλαιστίνιες διαδηλώτριες στη νότια Λωρίδα της Γάζας κρατούν πόστερ με τον Μαχμούντ Σαρσάκ (δεξιά) και τον Άκραμ Αλ Ρικχάουι (αριστερά)

Τη νίκη της ζωής του πέτυχε ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Μαχμούντ Σαρσάκ. Μετά από τρεις μήνες απεργία πείνας πέτυχε συμφωνία για την απελευθέρωσή του στις 10 Ιουλίου. Ο Σαρσάκ που εδώ και κάποιες μέρες είχε αρχίσει να παίρνει υγρά, έγινε ο Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει κάνει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας. Ο ποδοσφαιριστής από την πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας κρατείται εδώ και τρία χρόνια χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη και είναι ο μοναδικός Παλαιστίνιος που κρατείται αυτόν τον καιρό υπό τον ισραηλινό νόμο περί «παράνομων μαχητών».
Στο μεταξύ ο άλλος απεργός πείνας Άκραμ Ρικχάουι βρίσκεται, σύμφωνα με το Addameer, στην 72η ημέρα απεργίας πείνας και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Στο μεταξύ το Ισραήλ παραβιάζει τις συμφωνίες που είχε κάνει με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους με αποτέλεσμα κάποιοι εξ’ αυτών να ξαναρχίζουν τις απεργίες πείνας. Ο Samer al-Barq ήδη βρίσκεται στην 33η ημέρα απεργίας πείνας.
Ενώ ο Χασάν Σαφάντι, που τερμάτισε μια απεργία πείνας 71 ημερών στις 14 Μαΐου, ξανάρχισε την απεργία πείνας χθες αφότου το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία να τον αφήσει ελεύθερο από τη λεγόμενη «διοικητική κράτηση» υπό την οποία κρατείται χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. Η απάντηση της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών ήταν να τον κλείσει στην απομόνωση.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, ο Χασάν είχε υποβληθεί σε σοβαρή κακομεταχείριση από τις ισραηλινές αρχές φυλακών, όταν κρατήθηκε από δεσμοφύλακες και δια της βίας του έγινε θεραπεία από γιατρό της φυλακής, μέσω ένεσης στο μπράτσο του. Στο τέλος της απεργίας πείνας, η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Χασάν κρατείται σε διοικητική κράτηση από τις 29 Ιουνίου 2011 και αυτή η ανανέωση της κράτησής του είναι μια κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας μεταξύ της επιτροπής των κρατουμένων απεργών πείνας και των ισραηλινών αξιωματούχων.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας στο σύνολό της, ένας από τους 19 κρατούμενους σε μακροχρόνια απομόνωση, ο Ντιράρ Αμπού Σίσι, ακόμα δεν έχει μεταφερθεί μαζί με τον γενικό πληθυσμό της φυλακής ενώ άλλος ένας κρατούμενος μεταφέρθηκε στην απομόνωση την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, οι οικογενειακές επισκέψεις για τους κρατούμενους από τη Γάζα, ακόμα δεν έχουν ξαναρχίσει, παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία. Το Addameer δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στη γενική πολιτική του Ισραήλ για τη διοικητική κράτηση, και φοβάται ότι αυτές οι πρακτικές μόνο θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρχει σημαντική πίεση από τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: intifada.gr