Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Αποδεσμεύθηκαν από το Ισραήλ δύο ελληνικά "καράβια για τη Γάζα"


Το φορτηγό Ελεύθερη Μεσόγειος
Το επιβατηγό Σφενδόνη
 Μετά από δύο χρόνια επίμονων προσπαθειών και πιέσεων της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, τα δύο ελληνικά πλοία, η «Ελεύθερη Μεσόγειος» και η «Σφενδόνη» του Στόλου της Ελευθερίας απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ…  Τα δύο αυτά πλοία,  μαζί και με τα άλλα τέσσερα πλοία του στολίσκου της Ελευθερίας, δέχτηκαν την 31 Μάη 2010 την δολοφονική και πειρατική επίθεση των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα με προορισμό το αποκλεισμένο λιμάνι της Γάζας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τα κατέλαβαν, συνέλαβαν και κακοποίησαν τους Έλληνες ακτιβιστές επιβάτες τους και τα οδήγησαν με τη  βία  στο Ισραήλ.
Να υπογραμμίσουμε εδώ, προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι τα τρία τουρκικά πλοία που υπέστησαν ταυτόχρονη επίθεση-πειρατεία και κράτηση επιστράφηκαν στην Τουρκία μόλις 3 μήνες αργότερα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο εμπορικό πλοίο υπό ελληνική σημαία «Ελεύθερη Μεσόγειος» αυτό κατέστη οριστικά αναξιόπλοο, σύμφωνα και με τις εκθέσεις του Έλληνα τεχνικού εμπειρογνώμονα.
Το άλλο πλοίο, η Σφενδόνη αναμενόταν σήμερα, αλλά λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με το ρυμουλκό και λόγω σφοδρών ανέμων στο Καρπάθιο, θα καθυστερήσει και αναμένεται να φτάσει Σάββατο βράδυ ή Κυριακή πρωί. Γι’ αυτό η τελετή υποδοχής που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, μετατέθηκε για τη Δευτέρα 25/6 στις 4 μ.μ.


Φωτογραφίες της κατάστασης των πλοίων πριν ενάμιση χρόνο μπορείτε να δείτε εδώ