Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

22 Ιουν 2012

Χώρα των Βάσκων: Νομιμοποίηση του βασκικού κόμματος Sortu


Λογότυπα των κατά καιρούς κομμάτων της βασκικής πατριωτικής αριστεράς
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη υπέρ της προσφυγής του βασκικού κόμματος Sortu εναντίον της απαγόρευσής του θεωρώντας ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι των μελών του σε ότι αφορά την ελευθερία δημιουργίας πολιτικών κομμάτων. Ακύρωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που είχε θέσει βέτο στην εγγραφή του πατριωτικού βασκικού κόμματος στον κατάλογο των κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Και διέταξε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα, αναγνωρίζοντας στα μέλη που είχαν προσφύγει το δικαίωμα εγγραφής του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η απόφαση πάρθηκε με 6 ψήφους υπέρ και 5 κατά, και παρά τις εντονότατες πιέσεις από την κυβέρνηση.
Το κόμμα είχε ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011 αλλά είχε απορριφθεί η εγγραφή του και μόλις ένα μήνα μετά το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δικαιώσει την ισπανική κυβέρνηση και είχε απαγορεύσει την εγγραφή του κόμματος με τον ισχυρισμό ότι αποτελούσε συνέχεια του απαγορευμένου Μπατασούνα. 
Η νομιμοποίηση του κόμματος Sortu αναδεικνύει και το ζήτημα των καταδικασμένων για ένα προηγούμενο βασκικό πατριωτικό κόμμα, το Bateragune, ως υποτιθέμενο πολιτικό βραχίονα της ΕΤΑ. Μεταξύ των κρατουμένων είναι και ο ηγέτης της βασκικής πατριωτικής αριστεράς Αρνάλντο Οτέγκι, του οποίου η ποινή επικυρώθηκε τον Μάιο, από το Ανώτατο Δικαστήριο, αν και μειώθηκε σε 6μισι από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να πρέπει να παραμείνει στη φυλακή έως τον Απρίλιο του 2016.