Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

3 Απρ 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ Ο αντιρρησίας συνείδησης Ενβέρ Αϊντεμίρ καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση


Ο Ενβέρ Αϊντεμίρ αρνείται να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία βασιζόμενος στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ως Μουσουλμάνος. Αρνείται να είναι μέρος ενός κοσμικού στρατού. Αρχικά είχε κληθεί να υπηρετήσει σε μονάδα της χωροφυλακής στην βορειοδυτική επαρχία Bilecik. Είχε μεταφερθεί στη μονάδα του δια της βίας. Αφότου έκανε δήλωση άρνησης στράτευσης ο Αϊντεμίρ, συνελήφθη στις 24 Ιουλίου 2007 και στάλθηκε στη στρατιωτική φυλακή του Εσκίσεχίρ, όπου πέρασε προφυλακισμένος αρκετούς μήνες. Στις 4 Οκτωβρίου 2007 αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση δικαστηρίου και διατάχθηκε να παρουσιαστεί ξανά στη μονάδα του στο Bilecik. Αλλά ο Αϊντεμίρ δεν υπάκουσε.
Συνελήφθη και πάλι στις 24 Δεκεμβρίου 2009, και μετά από αρκετές μέρες μεταφέρθηκε και πάλι στη στρατιωτική φυλακή του Εσκίσεχίρ. Ενώσω ήταν κρατούμενος υπέστη και περαιτέρω διοικητική τιμωρία επειδή αρνήθηκε να φορέσει τη στολή της φυλακής και δεν υπάκουσε σε διαταγές.
Στις 30 Μαρτίου το στρατοδικείο του Εσκισεχίρ καταδίκασε τον Ενβέρ Αϊντεμίρ σε 10 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της λιποταξίας. Δεδομένου του χρόνου που έχει ήδη περάσει στη φυλακή, αφέθηκε «ελεύθερος», αλλά μεταφέρθηκε σε μονάδα της Χωροφυλακής του Bilecik όπου θα δεχθεί και πάλι διαταγές να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Αν αρνηθεί, θα ξανασυλληφθεί και θα μεταφερθεί στην στρατιωτική φυλακή του Εσκισεχίρ, περιμένοντας νέα δίκη για ανυπακοή – συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο.
Η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης όπως ενυπάρχει στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Άρθρο 18 του Διεθνούς Σύμβασης Για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) αλλά και φυλακίζει επανειλημμένα τους ίδιους αντιρρησίες κατά παράβαση του άρθρου 14 της ICCPR. (όπως άλλωστε έχει αποφανθεί και η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση σχετικά με την περίπτωση του κουρδικής καταγωγής αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά. ) Ως εκ τούτου και στην περίπτωση του Ενβέρ Αϊντεμίρ, υπάρχει αυθαίρετη κράτηση.
Στείλτε μειλ

Πηγή: WRI