Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

3 Απρ 2010

ΟΝΔΟΥΡΑ Πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε ένα μήνα


Πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ονδούρα, μόνο μέσα στη μήνα Μάρτιο, ενώ 150 εξωδικαστικές εκτελέσεις έχουν σημειωθεί από το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, μέχρι σήμερα, που αποδίδονται όλες στις δυνάμεις ασφαλείας και σε παραστρατιωτικούς που έχουν στρατολογηθεί από το καθεστώς. Την 1η Μάρτη δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Joseph Hernández και τραυματίστηκε η συνάδελφός του Carol Cabrera. Στις 10 Μάρτη δολοφονήθηκε ο David Enrique Meza, στις 15 ο Nahum Palacios Arteaga και στις 27 οι José Bayardo Mairena και Manuel de Jesús Juárez.
Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος José Alemán εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας του από πληρωμένους δολοφόνους που αρχικά πυροβόλησαν το σπίτι του και κατόπιν τον κυνήγησαν στους δρόμους αλλά διέφυγε. Σε αστυνομικό τμήμα όπου κατέφυγε, του δήλωσαν ότι δεν μπορούν να του εγγυηθούν την ασφάλειά του.
Η Ονδούρα έχει καταστεί, μαζί με το Μεξικό, φέτος, η πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους, όπως δηλώνουν και οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF), οι οποίοι πάντως δέχονται επικρίσεις ότι περισσότερο επιμένουν στο τι γίνεται στη Βενεζουέλα και την Κούβα, παρά σε χώρες όπως η Ονδούρα.

Πηγές: desdeabajo.info , RSF