Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

29 Απρ 2010

Ολόκληρη η ανακοίνωση των VOCAL για τη δολοφονική επίθεση στην Οαχάκα

Οαχάκα ντε Χουάρες, Οαχάκα. 27 Απριλίου 2010

Προς τα ΜΜΕ
Προς τους λαούς του Μεξικού
Προς τους λαούς του κόσμου
Προς τους λαούς της Οαχάκα

Ένοπλη επίθεση στο Καραβάνι Υποστήριξης και Αλληλεγγύης με τον Αυτόνομο Δήμο Σαν Χουάν Κοπαλά, Οαχάκα

Το πλαίσιο

Από εχθές είχε ανακοινωθεί στα μέσα επικοινωνίας η πραγματοποίηση αυτού του καραβανιού με κατεύθυνση την περιοχή Τρίκι, εντός της πολιτείας μας, της Οαχάκα. Σε αυτό το καραβάνι συμμετείχαν σύντροφοι μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (APPO), του Τμήματος 22 των Εκπαιδευτικών, των Φωνών της Οαχάκα που οικοδομούν Αυτονομία και Ελευθερία (VOCAL), της CACTUS, μέλη του MULTI (Κίνημα Ενότητας και Αγώνα των Τρίκι - Ανεξάρτητο), όπως και σύντροφοι διεθνείς παρατηρητές.
Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, το καραβάνι αναχώρησε σήμερα 27 του Απριλίου του 2010, περίπου στις 11 π.μ. από την Πόλη του Ουαχουαπάν ντε Λεόν, της Οαχάκα. Με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό στον οποίο βρίσκεται αυτή η Αυτόνομη Κοινότητα Τρίκι ως συνέπεια της κρατικής και παραστρατιωτικής καταστολής ενάντια στην διαδικασία αυτονομίας που οικοδομείται σε αυτήν την κοινότητα. Οι βίαιες παραστρατιωτικές επιθέσεις παρουσιάζονται σε διάφορα στιγμές της διαδικασίας αυτονομίας του Σαν Χουάν Κοπαλά και είχαν ως επικεφαλής την παραστρατιωτική οργάνωση την επονομαζόμενη UBISORT (Ένωση για την Κοινωνική Ευημερία της Περιοχής Τρίκι) που σήμερα έχει πρόεδρο τον Ρουφίνο Χουάρες Ερνάντες και το MULT (Κίνημα Ενότητας και Αγώνα των Τρίκι).
Πριν την αναχώρηση του καραβανιού, ο αυτόνομος πρόεδρος του Σαν Χουάν Κοπαλά, Χεσούς Μαρτίνες Φλόρες κατέστησε υπεύθυνους για οποιαδήποτε επίθεση, τον Εβένσιο Νικολάς Μαρτίνες, Γενικό Εισαγγελέα, τον Χόρχε Φράνκο Βάργκας "ελ τσούκι" Γραμματέα της Κυβέρνησης της Πολιτείας και τον Κάρλος Μαρτίνες υποψήφιο τοπικό βουλευτή του PRI. Επίσης ζήτησαν από την UBISORT και την MULT να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο τραπέζι Ειρήνης για τον λαό Τρίκι.

Γεγονότα:

Περίπου 100 χιλιόμετρα πριν τη  Σαμπάνα, ο δρόμος ήταν μπλοκαρισμένος με πέτρες και εκεί ήταν που άρχισε η άνανδρη επίθεση με πυροβόλα όπλα (αγνώστου διαμετρήματος) από περίπου 15 παραστρατιωτικούς στην υπηρεσία της κυβέρνησης του δολοφόνου Ουλίσες Ρουίς Ορτίς, αφήνοντας τα οχήματα κατεστραμμένα, τραυματίζοντας μια συντρόφισσα ενώ αναφέρονται δύο άτομα νεκρά.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης διέφυγαν κάποιοι σύντροφοι, καταφεύγοντας στο δάσος, και η τύχη τους αγνοείται, ανησυχούμε ότι έχουν αιχμαλωτιστεί από τους παραστρατιωτικούς. Οι σύντροφοι που μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη τους είναι οι NOE BAUTISTA JIMENEZ, DAVID VENEGAS REYES y DANIEL ARELLANO CHAVEZ, όλοι μέλη των VOCAL.
Δυστυχώς, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι δύο σύντροφοι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την παραστρατιωτική επίθεση. Πρόκειται για την BEATRÌZ ALBERTA CARIÑO TRUJILLO, μέλος του Cactus και τον JYRI ANTERO JAAKKOLA, σύντροφο διεθνή παρατηρητή από τη Φινλανδία. Και οι δύο σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς πυροβόλου όπλου.
Κατά τη διάρκεια των γεγονότων, η συντρόφισσα MONICA CITLALI SANTIAGO ORTIZ τραυματίστηκε στην πλάτη από πυροβολισμό και την περιέθαλψαν γιατροί στην Juxtlahuaca.
Σε όσους παρέμειναν στον τόπο των πυροβολισμών, τους κατέβασαν από τα οχήματα, τους πήραν για να τους ανακρίνουν, μερικούς απείλησαν να τους σκοτώσουν και κατόπιν τους άφησαν στον δρόμο. Ο σύντροφος RUBÈN VALENCIA NUÑEZ, μέλος των Vocal, πιάστηκε από τους παραστρατιωτικούς, του πήραν το εκλογικό βιβλιάριο, το κινητό, τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν κι έπειτα τον άφησαν.
Επί τόπου έφτασε ένα ασθενοφόρο για να πάρει τους τραυματίες, αλλά επίσης το πυροβόλησαν άνανδρα οι παραστρατιωτικοί, και γι' αυτό αποχώρησε από την περιοχή. Την ώρα που αποχωρούσαν βρήκαν μια τραυματισμένη συντρόφισσα και την περιέθαλψαν και στην οποία επιβεβαίωσαν το θάνατο των δύο συντρόφων που προαναφέρθηκαν.
Εξαιτίας της σύγχυσης και της αβεβαιότητας λόγω των γεγονότων, αγνοείται η τύχη των προαναφερθέντων συντρόφων καθώς και σε τι κατάσταση (και ψυχολογική) βρίσκονται.

Καταγγέλλουμε έντονα:

Ότι αυτή η ένοπλη επίθεση είναι προϊόν των συνθηκών θεσμικής βίας και ατιμωρησίας που απολαμβάνουν οι παραστρατιωτικές ομάδες σε αυτήν την περιοχή της Πολιτείας μας. Θεσμική βία που κατευθύνεται εναντίον διαφόρων εκφράσεων του κοινωνικού αγώνα στην Οαχάκα και ιδιαίτερα ενάντια στην οικοδόμηση διαδικασιών αυτονομίας.
Αυτή η επίθεση γίνεται μέσα στο πλαίσιο συνθηκών απομόνωσης και πολιορκίας στις οποίες ζει ο δήμος Σαν Χουάν Κοπαλά, όπου από τον Ιανουάριο τα παιδιά βρίσκονται χωρίς μαθήματα, πέραν του ότι στην κοινότητα βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό, πόσιμο νερό, χωρίς γιατρούς και ζουν μια συνεχή παραστρατιωτική παρενόχληση εξαιτίας ενός μπλόκου που βρίσκεται στην περιοχή.

Απαιτούμε:

Από την κυβέρνηση του δολοφόνου Ουλίσες Ρουίς, την παύση των επιθέσεων των παραστρατιωτικών στην περιοχή τρίκι. Όπως και την παύση της χρηματοδότησης, του εξοπλισμού και της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες της Πολιτείας μας.

Την άμεση εμφάνιση των εξαφανισμένων συντρόφων μας.

Κάνουμε μια έκκληση:

Στον λαό της Οαχάκα, του Μεξικού, στην διεθνή κοινότητα και στις διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες, να κάνουν ορατή την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους για να απαιτήσουν την εμφάνιση εν ζωή των εξαφανισμένων αδερφών μας και την τιμωρία των ενόχων. Επίσης, τους καλούμε αδερφικά, να απαιτήσουν την παύση των συνθηκών βίας ενάντια στον Αυτόνομο Δήμο Σαν Χουάν Κοπαλά.

Εμφάνιση εν ζωή των εξαφανισμένων συντρόφων μας!
Τιμωρία των δολοφόνων των συντρόφων μας!
Να σταματήσει η επίθεση στον αυτόνομο δήμο Σαν Χουάν Κοπαλά!
Να αποσυρθεί ο παραστρατιωτικός αποκλεισμός στον οποίο βρίσκεται αυτή η αυτόνομη κοινότητα Τρίκι!

Φωνές της Οαχάκα που οικοδομούν Αυτονομία και Ελευθερία (VOCAL)

 Πηγή: Chiapas Indymedia