Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

24 Απρ 2010

Δύο Παλαιστίνιοι και μια διεθνής ακτιβίστρια πυροβολήθηκαν με πραγματικά πυρά σε μη βίαιη διαδήλωση ενάντια στη Νεκρή Ζώνη στη Γάζα

ISM Gaza

24 Απριλίου 2010

Αλ Μεγκάζι, Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, Γάζα, Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, 24 Απριλίου 2010, 12 μ. - Κατά τη διάρκεια μη βίαιης διαδήλωσης ενάντια στην δια της βίας παύση της αγροτοκαλλιέργειας εντός της λεγόμενης από το Ισραήλ "Νεκρής Ζώνης", στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα, δύο Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και μια διεθνής ακτιβίστρια πυροβολήθηκαν. Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στους διαδηλωτές από τον συνοριακό φράχτη. Ο Νιντάλ Αλ Νατζι (18) πυροβολήθηκε στον δεξί μηρό. Ο Χιντ Αλ Άκρα (22) πυροβολήθηκε στο στομάχι και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Η Μπίανκα Ζάμμιτ (28) από την Μάλτα, βιντεοσκοπούσε τη διαδήλωση όταν πυροβολήθηκε στον αριστερό μηρό. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα.

Λίγο μετά τις 11.00, άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 6 ακτιβιστών του ISM, πορεύτηκαν από το Αλ Μεγκάζι προς τον ισραηλινό φράχτη που αποκλείει τη Λωρίδα της Γάζας. Αφού αντιμετώπισαν πραγματικά πυρά όταν έφτασαν στην κορυφή ενός λόφου, κάποιοι διαδηλωτές συνέχισαν να προχωρούν. Η ομάδα περιλάμβανε έξι γυναίκες, 2 ακτιβιστές του ISM και 20 άνδρες. Οι 20 άνδρες έφτασαν στον συνοριακό φράχτη. Η Ζάμμιτ πυροβολήθηκε ενώ βιντεοσκοπούσε τη διαδήλωση ανάμεσα στο λόφο και το φράχτη, σε μια απόσταση περίπου 80 έως 100 μέτρων. Ο Χιντ Αλ Άκρα που στεκόταν μεταξύ του λόφου και του φράχτη πυροβολήθηκε στο στομάχι, ενώ ο Νιντάλ Αλ Νάτζι πυροβολήθηκε στο πόδι κοντά στον φράχτη. Οι διαδηλωτές μετέφεραν τους τραυματίες πίσω μέσα από το δύσβατο έδαφος προς τα ταξί για να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα.
Οι διαδηλώσεις γίνονται ενάντια στην αυθαίρετη απόφαση του Ισραήλ να επιβάλλει μια νεκρή ζώνη 300 μέτρων ως μη επιτρεπόμενη για τους Παλαιστίνιους, όπου επιβάλλεται μια πολιτική "πυροβολώ για να σκοτώσω". Η Λαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια στην Νεκρή Ζώνη, μια μετωπική οργάνωση που περιλαμβάνει οργανώσεις που εκπροσωπούν αγρότες και κατοίκους της Γάζας που ζουν κοντά στα σύνορα, και επίσης ένας αριθμός πολιτικών κομμάτων είναι παρόντα σε πολλές από αυτές τις διαδηλώσεις.
Όσοι αποτολμούν να προσεγγίσουν τις παραμεθόριες περιοχές για να μαζέψουν μπάζα και σιδερικά, το κάνουν ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Γάζας ο οποίος, μαζί με τον χειμερινό πόλεμο των 23 ημερών του Ισραήλ εναντίον της Γάζας έχουν αποδεκατίσει την οικονομία της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του 95% των εργοστασίων και επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον αυτά τα ανακυκλούμενα υλικά είναι ζωτικά για την Γάζα, όπου ο αποκλεισμός υπό την ηγεσία του Ισραήλ, απαγορεύει τα πάντα εκτός από 40 προϊόντα να εισέλθουν.
Ο αποκλεισμός αποτρέπει οικοδομικά υλικά ζωτικής σημασίας, από το να εισέλθουν στη Γάζα, όπου πάνω από 6.400 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, και σχεδόν 53.000 υπέστησαν μικρότερες ζημιές. Νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί και τζαμιά είναι μερικά από τα κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές κατά τον Ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.