Οι κυβερνήτες των πολιτειών της Νιγηρίας υποστήριξαν την εκτέλεση περισσοτέρων από 300 φυλακισμένους θανατοποινίτες που αναμένουν την εκτέλεση της ποινής τους, για να αφήσουν ελεύθερο χώρο στις υπερπληθείς φυλακές της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.
"Συμφωνήθηκε τα άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο να εκτελεστούν όπως αρμόζει", δήλωσε ο Theodore Orji, κυβερνήτης της πολιτείας της Άμπια, στα νοτιοανατολικά της χώρας, μετά την συνάντηση των κυβερνητών των 36 χωρών που διεξήχθη στην Abuja, στις 20 Απριλίου.
Συνολικά 330 κρατούμενοι βρίσκονται έτοιμοι να εκτελεστούν σε μία χώρα όπου η θανατική ποινή συνεχίζει να ισχύει, παρά το γεγονός ότι σπανίως τίθεται σε εφαρμογή.
Η τελευταία επίσημη εκτέλεση σημειώθηκε το 2002, αλλά η Διεθνής Αμνηστία που κάνει εκστρατεία εναντίον της θανατικής ποινής, λέει ότι έχει ανακαλύψει αποδείξεις ότι πραγματοποιούνται μυστικές εκτελέσεις στις φυλακές.
Οι κυβερνήτες, που έχουν την εξουσία να υπογράφουν διαταγές εκτέλεσης, λένε ότι το 80% του πληθυσμού των φυλακών στη Νιγηρία, περιμένουν τη δίκη και θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να "προχωρήσουν" αυτοί που εκτίουν παρατεταμένη προφυλάκιση, σύμφωνα με τον Orji.
Ο Koyode Odeyemi, από την υπηρεσία φυλακών της Νιγηρίας, δηλώνει ότι 36.000 από τους 40.106 εγκλείστους περιμένουν να δικαστούν.
Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Chidi Odinkalu, της Ανοικτής Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, λέει ότι αντί να ξεκαθαρίζουν την καθυστέρηση στις εκτελέσεις, οι κυβερνήτες θα έπρεπε να διερευνήσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να καταπολεμήσει το έγκλημα.
Ανάκριση με βασανιστήρια
"Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη Νιγηρία με την θανατική ποινή σε αναμονή. Η αστυνομία δεν μπορεί να ανακρίνει όπως πρέπει. Ο μόνος τρόπος ανάκρισης που έχει η αστυνομία είναι τα βασανιστήρια που ακολουθούνται από ομολογία" επεσήμανε ο Odinkalu, ο οποίος είναι δικηγόρος.
"Αυτός είναι ο λόγος που οι κυβερνήτες δεν μπορούν να υπογράψουν τις διαταγές εκτέλεσης με ήσυχη τη συνείδησή τους", πρόσθεσε.
Σε ένα συμβάν που αποτυπώνει ανάγλυφα το πρόβλημα, και σημειώθηκε στις 20 του μηνός, δύο έγκλειστοι δολοφονήθηκαν και άλλα 41 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο φυλάκων, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης σε μια υπερπληθή φυλακή στον βορρά της Νιγηρίας.
Η φυλακή της Καντούνα σχεδιάστηκε για να στεγάσει 524 κρατούμενους αλλά έχει έναν υπερπληθυσμό 790, σύμφωνα με τον επικεφαλής των φυλακών της Νιγηρίας, που προσθέτει ότι 530 από αυτούς τους έγκλειστούς περιμένουν τη δίκη. Οι καθυστερήσεις στις δίκες, κατ' αυτόν, και η συμφόρηση στις εγκαταστάσεις είναι τα αίτια της εξέγερσης.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι μερικοί από τους κρατούμενους περιμένουν τη δίκη τους εδώ και 10 χρόνια.
Ο Manfred Nowak, ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση 20.000 κρατουμένων στην Νιγηρία, "μιας και η πλειονότητα έχουν περάσει την μέγιστη δυνατή ποινή που θα μπορούσε να τους είχε επιβληθεί για τα εγκλήματα που φέρονται να έχουν κάνει".
Προκαταβολική τιμωρία
Μιλώντας σε μια συνάντηση για την πρόληψη του εγκλήματος και την δικαιοσύνη στην Βραζιλία, ο Νόβακ, που έχει επισκεφθεί την Νιγηρία σε διάφορες περιπτώσεις, είπε ότι "σε πάρα πολλές χώρες", η προφυλάκιση… λειτουργεί ως ένα είδος προκαταβολικής τιμωρίας για όλους τους ύποπτους για εηκλήματα που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να δωροδοκήσουν διεφθαρμένους αστυνομικούς, αξιωματούχους των φυλακών, δικαστές ή εισαγγελείς."
"Η απόφαση των κυβερνητών της Νιγηρίας είναι λυπηρή γιατί αυτοί που περιμένουν την εκτέλεσή τους ή την δίκη τους δεν είναι υπεύθυνοι για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές", επεσήμανε στο Λάγος ένας δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Festus Keyamo. "Αυτοί που αναμένουν την εκτέλεση, θα έπρεπε να μετατραπούν οι ποινές τους".
"Σύμφωνα με τους νόμους μας, οι κυβερνήτες έχουν την προνομία της χάρης, για να μετατρέπουν τις θανατικές ποινές σε ισόβια. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνήτες αντί να ζητούν την εκτέλεση των κρατουμένων που περιμένουν την εκτέλεσή τους." είπε ο Keyamo.