Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

4 Απρ 2010

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Διαδήλωση ενάντια στην πληρωμή του χρέους


Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της CTA και άλλων οργανώσεων και διαδήλωσαν προς το Κογκρέσο ενάντια στην πληρωμή του χρέους προτού επανεξεταστεί η νομιμότητα και η προέλευσή του. Ζήτησαν επίσης τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας να χρησιμοποιηθούν για την σύσταση ενός Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης αναγκαίο για να αποπληρωθεί το εσωτερικό χρέος προς τους Αργεντινούς.
Η διαδήλωση είχε σαν κεντρικό σύνθημα «Τριάντα χιλιάδες λόγοι για να μην πληρώσουμε το παράνομο και πλαστό χρέος» Υπήρξαν ομιλητές από το Movimiento Territorial de Liberación (MTL-CTA), το Proyecto Sur, το Κίνημα Ελεύθεροι του Νότου (Movimiento Libres del Sur), το MST και το Ταξικό Μαχητικό Ρεύμα (Corriente Clasista y Combativa - CCC).
Την ίδια ώρα που η Δικαιοσύνη επέτρεπε στην κυβέρνηση να δώσει  4 δισεκατομμύρια 382 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή του χρέους, οι εκπρόσωποι των λαϊκών οργανώσεων καταγγέλουν τη χρησιμοποίηση αυτών των αποθεματικών χωρίς να γίνει μια συνολική επανεξέταση του χρέους λαμβάνοντας υπόψη την από δεκαετίας απόφαση Μπαγιεστέρος σχετικά με το αθέμιτο και παράνομο του χρέους. Αντίθετα προτάθηκε η σύσταση μιας επιτροπής στο Κογκρέσο που θα χειριστεί το θέμα και θα κάνει διάκριση ανάμεσα στο θεμιτό και αθέμιτο χρέος.
Επιπλέον επεσήμαναν ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναζωογονηθεί η βιομηχανία των σιδηροδρόμων, (κάτι που θα σήμαινε ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας, διασύνδεση των χωριών, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης), για την δημιουργία μιας κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, την ανάκαμψη της ναυπηγικής βιομηχανίας, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατηγόρησαν την κυβέρνηση και μερίδα της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν την πολιτική της χρέωσης.
Στην διαδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη της CTA και κάποιοι βουλευτές.

Πηγή: ACTA, www.argenpress.info