Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

17 Οκτ 2010

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πολιτικό άσυλο σε αγωνιστή της αριστεράςΣτις 30 Σεπτεμβρίου, με ομόφωνη απόφασή της, η διυπουργική επιτροπή της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Κίρχνερ αποφάσισε να δώσει πολιτικό άσυλο στον Χιλιανό Γκαλβαρίνο Απαμπλάσα, ο οποίος κατηγορείται στη Χιλή ως πολιτικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του Χάιμε Γκουσμάν -συνεργάτη του Πινοσέτ και ιδεολογικού καθοδηγητή της δικτατορίας του- καθώς και για συμμετοχή στην απαγωγή του εκδότη Έντουαρντς. Και τα δύο γεγονότα συνέβησαν το 1991, την περίοδο της πρώτης μεταδικτατορικής κυβέρνησης. Ο Απαμπλάσα αρνείται τις κατηγορίες. Συνελήφθη τυχαία το 2004 και στην δίκη που ακολούθησε ο αργεντινός δικαστής απέρριψε την αίτηση έκδοσής του στη Χιλή, η κυβέρνηση της οποίας στη συνέχεια άσκησε έφεση. Μετά την εκλογική της νίκη το 2009 επί της κεντροαριστεράς η σκληροπυρηνική χιλιανή δεξιά κίνησε γη και ουρανό για να πετύχει την έκδοση του Απαμπλάσα. Σε πρώτη φάση, το Ανώτατο δικαστήριο της Αργεντινής συναίνεσε στην έκδοσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή θα ακυρωνόταν αν δινόταν στον Απαμπλάσα το στάτους του πολιτικού πρόσφυγα. Η απόφαση της διυπουργικής ξεσήκωσε την οργή της δεξιάς – αργεντίνικης και χιλιανής- αλλά γέμισε ικανοποίηση τις οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων  και στις δύο χώρες.
Ο Απαμπλάσα ζει στην Αργεντινή από το 2003, είναι παντρεμένος με Αργεντίνα και έχει τρία παιδιά. Μετά τη σύλληψή του το 2004 και την αποκάλυψη της  πραγματικής του ταυτότητας- ζούσε με άλλο όνομα- συναντήθηκε με τη μάνα του μετά από 30 χρόνια.
Ο Γκαλβαρίνο Απαμπλάσα, το 1973 ήταν μέλος της νεολαίας του ΚΚ Χιλής. Το 1974 συνελήφθη από την δικτατορία, βασανίστηκε και εξορίστηκε στον Παναμά. Μετά την στρατιωτική του εκπαίδευση του στην Κούβα, συμμετείχε στην διεθνή ομάδα που πολέμησε ενάντια στην δικτατορία της Νικαράγουας. Εκεί βαφτίστηκε σαν Κομαντάτε Σαλβαδόρ. Μετά την νίκη των Σαντινίστας, επέστρεψε παράνομα στη Χιλή και ενσωματώθηκε στο Πατριωτικό Μέτωπο Μανουέλ Ροντρίγκες- ένοπλο βραχίονα του ΚΚΧ. Το Μέτωπο αποσπάστηκε από το ΚΚΧ το 1987, και μετά την μεταπολίτευση διασπάστηκε (συνέχιση ή μη της ένοπλης δράσης). Σήμερα είναι μια μικρή οργάνωση της επαναστατικής αριστεράς.   

Νίκος Μανωλάς