Το σκηνικό της βίας στην Οαχάκα εντείνεται μετά από 2 νέες δολοφονίες. Την Παρασκευή 22/10 δολοφονήθηκε ο Καταρίνο Τόρες Περέδα στα γραφεία της Επιτροπής Υπεράσπισης των Πολιτών (CODECI) στην πόλη Τουξτεπέκ. Δύο ένοπλοι άνδρες μπήκαν στα γραφεία της οργάνωσης και τον δολοφόνησαν εξ’ επαφής. Ο 37χρονος από το Κακαουατάλ, στο Οχιτλάν της Οαχάκα, είχε υποστεί την τελευταία δεκαετία συνεχείς διώξεις λόγω της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης. Ήταν ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (APPO) στις 6/8/2006 και κρατήθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας για 7 μήνες. Εκεί γνώρισε τον Φλάβιο Σόσα Βιγιαβισένσιο, ηγετικό στέλεχος της APPO, τον Ιγνάσιο ντελ Βάγιε, του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης του Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο (FPDT) και τους αδερφούς Σερέσο Κοντρέρας κατηγορούμενους για συμμετοχή στις FARP. Αφέθηκε ελεύθερος στις 8/3/2007 μετά από καταβολή εγγύησης 17.000 πέσος.
Είχε ξανασυλληφθεί το Μάρτιο του 2003 επειδή εκπροσωπούσε κοινότητες σε αγροτικές διαμάχες. Μια από αυτές ήταν η κοινότητα Σαν Πέδρο Τεπινάπα, του Χοκοτεπέκ που διεκδικούσε την επιστροφή 1500 εκταρίων από τους κασίκες. Τον Ιούνιο του 2003 συνελήφθη και πάλι για παρακώλυση συγκοινωνιών πριν από μια κινητοποίηση του Εθνικού Μετώπου για την Υπεράσπιση της Κυριαρχίας και των Δικαιωμάτων του Λαού. Από το 1998 είχε συλληφθεί πάνω από 12 φορές.
Η CODECI σχηματίστηκε ανεπίσημα το 1996 μετά από μια συνέλευση μεταξύ αγροτικών αρχών διαφόρων κοινοτήτων. Τα αγροτικά προβλήματα και η έλλειψη απάντησης από την κυβέρνηση ήταν τα βασικά κίνητρα για τους εκπροσώπους για να σχηματίσουν αυτήν την οργάνωση αυτοάμυνας. Σήμερα έχουν παρουσία στις πολιτείες Βερακρούς, Οαχάκα, Ιδάλγο, Τλαξκάλα, Τσιάπας και Ταμπάσκο.
Συμμετείχε επίσης στην Άλλη Καμπάνια που είχαν συγκαλέσει η Ζαπατίστας με την 6η Διακήρυξή τους. To 2006 είχε συμμετάσχει στην υποδοχή του υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας στην περιοχή του Τουξτεπέκ.
Συμμετείχε στον αγώνα για την δίκαιη αποζημίωση των ιθαγενών Τσιναντέκος και Μασατέκος που εκτοπίστηκαν από την κατασκευή των φραγμάτων στο Τεμασκάλ και Σέρο ντε Όρο. Επίσης ήταν επικεφαλής της ανάκτησης εκτάσεων ιθαγενικών κοινοτήτων που είχαν σφετεριστεί κτηνοτρόφοι και γαιοκτήμονες της περιοχής. Τους τελευταίους μήνες συμμετείχε στο Πολιτειακό Δημοκρατικό Συνέδριο της Ελεύθερης Οαχάκα που υποστήριξε τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη Γκαμπίνο Κουέ Μοντεαγούδο (δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα). Σε μια από τις τελευταίες του δηλώσεις επέκρινε τα κόμματα PAN, PRD, PT και Convergencia ότι νέμονται το θρίαμβο του λαού στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αφού κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το 2006 γεννήθηκε η αλλαγή της κυβέρνησης του Ουλίσε Ρουίς Ορτίς (του PRI).
Ο Τόρες δεν είναι το πρώτο στέλεχος της CODECI που δολοφονείται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ουλίσες Ρουίς. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Φελίπε Παντόχα Μιγκέλ πέθανε από τα χτυπήματα με ρόπαλο που είχε δεχτεί.
Τη νύχτα η CODECI έστησε μπλόκα σε δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη για τη δολοφονία του ηγέτη της. Σε ανακοίνωσή της εξήγησε ότι η διαμαρτυρία μπροστά στον καθεδρικό ναό της Οαχάκα είναι για να απαιτηθεί άμεση απονομή δικαιοσύνης.
Στο μεταξύ άλλη μια δολοφονία ιθαγενή Τρίκι έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκτός ελέγχου κατάσταση μεταξύ των οργανώσεων της εθνότητας αυτής. Θύμα είναι αυτή τη φορά ο Εριμπέρτο Πάσος Ορτίς, ηγέτης του Κινήματος Ενοποίησης και Αγώνα των Τρίκι (MULT) που πρόσκειται στο Κόμμα Λαϊκής Ενότητας (PUP). Δολοφονήθηκε μέσα σε αυτοκίνητο, από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, παρότι συνοδευόταν από 3 φρουρούς, οι δύο της πολιτειακής αστυνομίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν αντιλήφθηκαν αμέσως τη δολοφονία, εικάζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε πιστόλι με σιγαστήρα και ότι στη συνέχεια κυνήγησαν και πυροβόλησαν τους δράστες αλλά δεν κατάφεραν να τους πετύχουν. Ηγετικό στέλεχος της MULT δήλωσε ότι θα «ήταν ανεύθυνο να υποδείξουμε ποιος είναι ένοχος» αλλά πρέπει να απαιτηθεί από τις αρχές «να κάνουν τη δουλειά τους και να βρουν τους ενόχους. Αλλά αναρωτιόμαστε τι συνέβη, αφού συνοδευόταν από τρεις φρουρούς. Μας παραξενεύει, μας ενοχλεί και μας εξοργίζει», δήλωσε. Για να απαιτήσουν δικαιοσύνη μέλη της MULT και του ιθαγενικού κόμματος PUP έστησαν επίσης μπλόκα σε δρόμους, λεωφόρους και σημαντικά σταυροδρόμια της πόλης.
Ο δολοφονημένος είχε διαφύγει άλλης δολοφονικής απόπειρας το 1999, είχε μείνει ανάπηρος σε καροτσάκι, και σιγά-σιγά τυφλωνόταν κι από τον διαβήτη.
Τη δολοφονία επέκρινε ο απερχόμενος κυβερνήτης της πολιτείας της Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίς που διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες μέχρις εσχάτων, ενώ ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης Γκαμπίνο Κουέ Μοντεαγούδο ζήτησε «να σταματήσει η βία». Ο τοπικός βουλευτής εκλεγμένος με το PT, Φλάβιο Σόσα Βιγιαβισένσιο χαρακτήρισε τη δολοφονία «κρατικό έγκλημα» για το οποίο «ο μοναδικός υπεύθυνος ονομάζεται Ουλίσες Ρουίς». Τη δολοφονία καταδίκασε και η «Επιτροπή Σερέσο», (οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ιδρύθηκε από τα υπόλοιπα αδέρφια των πολιτικών κρατουμένων αδερφών Σερέσο – βλ. πιο πάνω), εντάσσοντάς την στην «κατασταλτική στρατηγική του τρομοκρατικού Κράτους εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αγωνιστών», επισημαίνοντας την αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα των παραστρατιωτικών στα πρότυπα των Κολομβιανών, όπως φαίνεται από αυτήν την δολοφονία.
Από την άλλη πλευρά οι εκτοπισμένοι από τον Σεπτέμβρη ιθαγενείς Τρίκι, του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα, διευκρίνισαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τη δολοφονία, που την χαρακτήρισαν άνανδρη, και ότι δέχονται απειλές από την MULT. Ο Αυτόνομος Δήμος Σαν Χουάν Κοπάλα κατηγορεί την MULT εξίσου με την παραστρατιωτική οργάνωση Τρίκι UBISORT (που πρόσκειται στο PRI), ότι ευθύνεται για τις δολοφονίες των μελών του, τον δεκάμηνο αποκλεισμό και τελικά τον εκτοπισμό από τις κοινότητες. Ίδια στάση έχει και η Γκαμπριέλα Χιμένες, της οργάνωσης πλανόδιων μικροπωλητών «14 Ιουνίου» επιμένοντας στην καταγγελία της ότι είχε δεχθεί απειλές από τον δολοφονημένο ηγέτη της MULT, όπως και από την UBISORT για να σταματήσει να υποστηρίζει τους ιθαγενείς του Αυτόνομου Δήμου. Η Χιμένες δήλωσε ότι η δολοφονία του Εριμπέρτο Πάσος Ορτίς, δεν αλλάζει τον παραστρατιωτικό χαρακτήρα της MULT και ότι η δολοφονία είναι άλλη μια προβοκάτσια της κυβέρνησης για να αποπροσανατολίσει από τα εγκλήματα που έχει κάνει.
Ας σημειωθεί ότι οι ιθαγενείς Τρίκι που πρόσκεινται στον Αυτόνομο Δήμο, προέρχονται από την MULTI (MULT independiente – ανεξάρτητη MULT), που διασπάστηκε από τη MULT το 2006, συμμετείχε στην APPO και ανακήρυξε τον Αυτόνομο Δήμο του Σαν Χουάν Κοπάλα το 2007.
Γ.Κ.
Πηγές για την δολοφονία του Καταρίνο Τόρες Περέδα (CODECI): Enlace Zapatista Indymedia Mexico, Indymedia Chiapas, Jornada , Jornada
Πηγές για τη δολοφονία του Εριμπέρτο Πάσος Ορτίς (MULT): Jornada, Indymedia Mexico (από MULT) , Comité Cerezo Mexico, Municipio Autónomo San Juan Copala , Autonomía en San Juan Copala
Για την υπόθεση των επιθέσεων εναντίον του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα δείτε και τις προηγούμενες αναρτήσεις:
Για την υπόθεση των επιθέσεων εναντίον του Αυτόνομου Δήμου Σαν Χουάν Κοπάλα δείτε και τις προηγούμενες αναρτήσεις: