Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

31 Οκτ 2010

ΖΑΜΠΙΑ:Μπράβοι της κινέζικης εργοδοσίας πυροβολούν ανθρακωρύχους

άρθρο στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ

* Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους περιμένουν
να μας σώσουν οι Κινέζοι κεφαλαιοκράτες


Το ανθρακωρυχείο δούλεψε εντατικά για κάποιο διάστημα, η παραγωγή κρίθηκε ικανοποιητική και, ως εκ τούτου, η εργοδοσία ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι θα είναι ελεύθερο από υποχρεώσεις για μερικές μέρες. Αυτό που δεν είπε είναι ότι δεν θα καταβάλονταν ημερομίσθια κατά το διάστημα της αργίας.
Όταν οι ανθρακωρύχοι επέστρεψαν στη δουλειά και ζήτησαν τους μισθούς των προηγούμενων ημερών, άκουσαν έκπληκτοι από την εργοδοσία ότι δεν πληρώνονται. Τότε άρχισαν οι διαμαρτυρίες. Ένας μάρτυρας είπε ότι εκτοξεύτηκαν πέτρες προς τους ανθρώπους της εργοδοσίας. Τα αφεντικά όμως αντέδρασαν δραστικά. Οι μπράβοι τους πυροβόλησαν στο ψαχνό και τραυμάτισαν σοβαρά 11 εργάτες.
Το θλιβερό γεγονός συνέβη γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, σε ανθρακωρυχείο της Ζάμπια (νότια Αφρική), που είναι κινέζικης ιδιοκτησίας. Κινέζοι ήταν και οι μπράβοι που πυροβόλησαν. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο κινέζικος καπιταλισμός δραστηριοποιείται έντονα στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της αφρικανικής ηπείρου, αναζητώντας πρώτες ύλες για την κινέζικη βιομηχανία.
Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «λαθεμένη» αυτήν την ενέργεια της εργοδοσίας. Ωστόσο, το γεγονός έχει αναστατώσει την κοινή γνώμη και την πολιτική ζωή της χώρας. Το «Πατριωτικό Κόμμα», που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, προωθεί το αίτημα του περιορισμού των επενδύσεων του κινέζικου κεφαλαίου, μέχρι να αλλάξουν οι όροι δραστηριοποίησής του. Ο ηγέτης του, Μισέλ Σάτα, καταγγέλλει ευθέως το κυβερνών κόμμα ότι χρηματίζεται από τους Κινέζους για παραμείνει στην εξουσία. O Ρέιφορντ Μπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Μεταλλωρύχων της Ζάμπια δήλωσε: «Δεν μας νοιάζουν οι επενδύσεις αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας. Οι εργάτες θα πρέπει να προστατεύονται. Και θέλουμε να διωχθούν οι υπεύθυνοι και να φύγουν από τη χώρα».
Όντως, δύο κινέζοι επιστάτες παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας και τελούν υπό κράτηση. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η δικαστική έρευνα και πόσο ψηλά θα επιβληθούν ποινές, όταν η Κίνα έχει επενδύσει περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ στη Ζάμπια, μόνο για το 2009. Και όταν έχει δωροδοκήσει ανθρώπους του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να διασφαλιστούν τα κινέζικα συμφέροντα. Έτσι κινείται ο κινέζικος καπιταλισμός, όχι μόνο στη Ζάμπια αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική.

Γιώργος Σκιάνης
Ομάδα Resistencias