Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

30 Οκτ 2010

ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ: Φυλακίσεις και βασανιστήρια των νέων της Σέγκι

13 νέοι κατηγορούμενοι ως μέλη της βασκικής πατριωτικής νεολαιίστικης οργάνωσης SEGI, που έχει τεθεί εκτός νόμου όπως και οι προγενέστερές της, οδηγήθηκαν στη φυλακή και σε μία κρατούμενη επιβλήθηκε εγγύηση 10.000 ευρώ. Πρόκειται για τους Igarki Robles, Julen Zuaznabar, Ainara Ladrón, Xabat Morán, Ikoitz Arrese, Imanol Beristain, Imanol Salinas, Xabier Arina, Egoi Irtisarr, Ander Maeztu, Xabier Bidaurre, Rubén Villa και Ibon Esteban, που συνελήφθησαν στην Χώρα των Βάσκων πριν από μερικές μέρες και την Marina Sagaztizabal που συνελήφθη στη Βαρκελώνη και της επιβλήθηκε η εγγύηση.
Οι συλληφθέντες κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας. Ο Maeztu κατήγγειλε ότι δέχθηκε πολλά χτυπήματα σε όλο του το σώμα και του έκαναν το βασανιστήριο της «σακούλας» αφήνοντας τον σχεδόν χωρίς αναπνοή. Ενώσω βρισκόταν incommunicado, δηλαδή χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δέχθηκε πιέσεις και απειλές. Το ίδιο συνέβη και με άλλους τρεις νέους ενώ προσποιήθηκαν ότι θα τους βάλουν και αυτούς τη «σακούλα». Ο Imanol Beristain έχει ένα μεγάλο αιμάτωμα στα πλευρά από τα χτυπήματα που δέχτηκε.
Η πιο σοβαρή περίπτωση όμως είναι αυτή του Egoi Irisarri ο οποίος είχε λοίμωξη του ουροποιητικού και δέχθηκε πολλά χτυπήματα στα γεννητικά του όργανα. Γι’ αυτό μεταφέρθηκε στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Γκρεγκόριο Μαρανιόν της Μαδρίτης. Ο Irisarri κατήγγειλε τα όσα υπέστη τόσο στον ιατροδικαστή όσο και στον δικαστή. Γι’ αυτό η Εισαγγελία διέταξε διερεύνηση.
Η ισπανική ποινική δικονομία επιτρέπει να κρατείται κάποιος χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο έως και 13 ημέρες αν θεωρείται ύποπτος για αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία. Κατά την περίοδο αυτή δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε δικηγόρο ή γιατρό της επιλογής του και η οικογένειά του δεν πληροφορείται ότι έχει κρατηθεί.
Πολλοί κρατούμενοι που έχουν κρατηθεί χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Οι ισχυρισμοί τους σπάνια διερευνώνται από τις αρχές.

Πηγές: La Haine [1 , 2],
Διεθνής Αμνηστία [μπείτε για να υπογράψετε έκκληση για τον τερματισμό της κράτησης χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο]