Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

29 Οκτ 2010

Δολοφονία και εντεινόμενη καταστολή στη Δυτική Παπούα


 Μέλη της Petapa ενώνουν τα χέρια

Στις 4/10 ένα μέλος της Petapa (Penjaga Tanah Papua – Υπερασπιστές της Γης των Παπούα) σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας της Ινδονησίας στην πόλη Wamena της Δυτικής Παπούα. Με αυτή την εξωδικαστική δολοφονία, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδονησίας εντείνουν την καταστολή εναντίον του κινήματος για τα ιθαγενικά δικαιώματα και την αυτοδιάθεση στη Δυτική Παπούα. Αναβιώνουν επίσης οδυνηρές μνήμες από τα αιματηρά γεγονότα που συγκλόνισαν την Wamena πριν από μια δεκαετία όταν η αστυνομία και ο στρατός της Ινδονησίας επιτέθηκαν βάναυσα σε κοινοτικά πόστα όπου κυμάτιζε η σημαία του Πρωινού Αστέρος, αφήνοντας ακτιβιστές νεκρούς, ξυλοκοπημένους και φυλακισμένους και κοινότητες με ψυχολογικά τραύματα και εκτοπισμένες.
Η συγκυρία των αυξανόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων εναντίον της Ινδονησιακής εξουσίας, που παρατηρήθηκε με την πρόσφατη απόρριψη του απατηλού νόμου περί «Ειδικής Αυτονομίας» συνοδεύεται από νέα επίπεδα βίαιης καταστολής από την αστυνομία και τον στρατό της Ινδονησίας. Στις 4 Οκτωβρίου η Petapa, πτέρυγα ασφαλείας του DAP (Dewan Adat Papua – Εθιμικό Συμβούλιο των Παπούα) υπέστη σφοδρή επίθεση καθώς τέσσερα μέλη της πυροβολήθηκαν από την αστυνομία, σκοτώνοντας τον 34χρονο συντονιστή Ismael Lokobal και αφήνοντας άλλο ένα υψηλόβαθμο μέλος σε κώμα. Το περιστατικό συνέβη αφότου η τοπική αστυνομία του αεροδρομίου κατέσχεσε στολές και μετρητά που στέλνονταν στην Wamena από την παράκτια πρωτεύουσα Jayapura. Μέλη της Petapa, προσπάθησαν να διαπραγματευθούν την επιστροφή των κατασχεμένων αγαθών αλλά η αστυνομία τους το αρνήθηκε. Σύντομα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου και συγκρούστηκε με την αστυνομία. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Wamena χτυπήθηκε με πέτρα στο πρόσωπο. Η αστυνομία εξαπέλυσε βίαιο κυνηγητό των μελών της Petapa, κυνηγώντας τα στο αρχηγείο τους, στο παρακείμενο περιφερειακό συγκρότημα του DAP, όπου δολοφονήθηκε ο Lokobal.
Πηγές που βρίσκονται επιτόπου μετέδωσαν ότι μετά το περιστατικό η κατάσταση στην Wamena έχει γίνει εξαιρετικά τεταμένη, με τον στρατό να περιπολεί στους δρόμους και να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τοπικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπάθησαν μάταια να διαπραγματευτούν μια επίλυση της κρίσης με την τοπική κυβέρνηση και την ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας, και ηγέτες της κοινότητας κατάφεραν να αποτρέψουν μια φημολογούμενη επίθεση εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων από μέλη της ευρύτερης οικογένειας του θύματος. Η ένταση παραμένει και επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι το DAP και η Petapa είναι στόχοι καταστολής και επιτήρησης από τον κρατικό μηχανισμό.
Στο μεταξύ, ανατριχιαστικό βίντεο που αποκτήθηκε πρόσφατα, δείχνει πράκτορες του ινδονησιακού κράτους να βασανίζουν υπόπτους ως μέλη του OPM (Organisasi Papua Merdeka – Κίνημα Ελεύθερη Παπούα) στα πλαίσια της βάρβαρης αντι-αντάρτικης εκστρατείας καμένης γης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη και υποστήριξη καθώς κινητοποιήσεις σε όλη την Παπούα ασκούν πίεση στην ινδονησιακή κατοχή και τους ξένους υποστηρικτές της, που περιλαμβάνουν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας όπως και ξένες εταιρίες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων όπως η Freeport McMoran και η BP. Το κατεπείγον αντικατοπτρίζεται επίσης στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Wasior τις οποίες ΜΚΟ της Παπούα αποδίδουν στην αχαλίνωτη υλοτομία στη γύρω περιοχή και οι οποίες έχουν αφήσει πάνω από εκατό νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους. Υπό το φως της συνεχιζόμενης έντασης και της λαϊκής αντίθεσης στην ξένη κυριαρχία, περαιτέρω κινητοποιήσεις και περιστατικά αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες.