Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

14 Ιουλ 2010

Συλλήψεις ακτιβιστών και συνδικαλιστών στην Ινδία με κατηγορίες υποστήριξης της μαοϊκής ένοπλης δράσης. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κολομβίας


Kavita Srivastava
CEPRID

Η αστυνομία του Gujarat συνέλαβε 14 ακτιβιστές και συνδικαλιστές με τις κατηγορίες ότι υποστηρίζουν την μαοϊκή ένοπλη δράση. Η κατηγορία της «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εξαπλώνεται σε όλη την χώρα. Εφαρμόζεται εξίσου σε γνωστούς διανοούμενους επικριτές του συστήματος, όπως η Αρουντάτι Ρόι,  - αν και ακόμα δεν έχουν τολμήσει να την συλλάβουν – σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε συνδικαλιστές. Είναι το κολομβιανό μοντέλο. Ένας από τους κρατούμενους είναι ο Αμπντούλ Σακίλ Πάσα που κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων δούλευε ακούραστα με άστεγους και παιδιά του δρόμου με οργανώσεις όπως η Aman Biradari (από το 2004 ως το 2008) και η Shahari Adhikar Abhiyan (από το 2009). Η δουλειά του με την Aman Biradari τον έφερε πολλές φορές να δουλεύει στο Gujarat για το ζήτημα «Δικαιοσύνη για τα θύματα της γενοκτονίας του Gujarat το 2002» ως μέρος του προγράμματος Nyaya Grah της Aman Biradari. Κι εγώ έδρασα πολύ κοντά του όταν ήταν με την Aman Biradari. Δεδομένου ότι το γραφείο του Κέντρου Μελετών για την Ισότητα της Aman Biradari βρίσκεται πολύ κοντά στο γραφείο των απεσταλμένων του Ανώτατου Δικαστηρίου στην περίπτωση του Δικαιώματος στην Διατροφή, βρισκόμασταν πολύ συχνά. Καθώς μιλά μπενγκαλί, παρενέβαινε όταν οι μουσουλμάνοι συλλαμβάνονταν και εξορίζονταν. Η εμπειρία του λαμβανόταν υπόψη, όπως και η δική μου, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Rajasthan. Επίσης συμμετείχε στην καμπάνια για την απελευθέρωση του γιατρού Μπιναγιάκ Σεν [ένας γνωστός γιατρός που δουλεύει στους πιο φτωχούς τομείς και πέρασε πολλούς μήνες στη φυλακή κατηγορούμενος ως υψηλόβαθμο στέλεχος των Μαοϊκών] και σε προγράμματα στο Δελχί, όπου ξανασυναντηθήκαμε. Δούλεψα μαζί του και με κάποιους άλλους σε ένα πρόγραμμα του CES για την πραγματοποίηση μιας μελέτης για την εφαρμογή του δικαίου στα σχέδια διατροφής των φτωχογειτονιών του Jaipur. Πρόσφατα, τον Απρίλιο, όταν συνδέθηκε με την Manch Shahari Adhikar ήταν ένας από τους κύριους εθελοντές της καμπάνιας «Δικαίωμα στην τροφή» που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Απριλίου 2010.
Η αστυνομία του Gujarat έχει αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον ακτιβιστών, συνδικαλιστών και ηγετών κοινοτήτων μεταξύ των φυλών και των νταλίτ που απαιτούν τα δικαιώματά τους από το Ινδικό Κράτος. Κατηγορούνται για στασιασμό, πόλεμο εναντίον του κράτους και συνωμοσία, όπως και για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση [το Κομουνιστικό Κόμμα της Ινδίας (μαοϊκό)], κατηγορίες για τις οποίες μπορεί κανείς να βρεθεί στην φυλακή για δυο ή τρία χρόνια πριν να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Τα δικαστήρια αυτής της χώρας δεν αμφισβητούν αυτές τις κατηγορίες. Η αστυνομία πάντα παρουσιάζει ένα μεγάλο χαρτί με κατηγορίες, ένα μεγάλο νούμερο μαρτύρων [που επιβεβαιώνουν ότι οι συλληφθέντες είναι «τρομοκράτες»] και δεν χάνεται χρόνος σε δίκες. Έχουμε δει αυτό το μοτίβο στις περιοχές Chhattisgarh, Jharkhand, Orissa και τώρα στο Gujarat. Η αστυνομία κινείται πιστεύοντας ότι με τις συλλήψεις ακτιβιστών χάνουν το ηθικό τους οι χώροι συναδέλφωσης [αναφέρεται στα κοινωνικά κινήματα στα οποία εργάζονται], μένουν τρεμάμενοι από τον φόβο και έτσι έχει [η αστυνομία] ένα πλεονέκτημα στον ψυχολογικό πόλεμο που πραγματοποιεί μέσα από τα ΜΜΕ όταν οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτυπιούνται για υποστήριξη της μαοϊκής βίας. Μόνο η πολιτεία του Gujarat μπόρεσε να φιλοξενήσει αυτό το είδος συμπεριφοράς τόσο γενικευμένα, κατηγορίες τόσο αόριστες που όλοι και καθένας από τους ακτιβιστές, συνδικαλιστές και ηγέτες κοινοτήτων μπορούν να κατηγορηθούν ότι ανήκουν στους ναξαλίτες. Το μόνο έγγραφο προληπτικής σύλληψης που έχουμε είναι της Avinash Kulkarni, μιας συνδικαλίστριας από το Surat η οποία κατηγορείται ότι «δουλεύει για τους ναξαλίτες μέσα από το Κομουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μαρξιστικό – λενινιστικό) από το 1989» [το ΚΚΙ (μ-λ) αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα εδώ και καιρό] και ότι ωθεί τις φυλές σε εξέγερση και βίαιες ταραχές. Ακτιβιστές του Gujarat μας είπαν ότι ήταν πρωτοπόρα στον αγώνα για την εφαρμογή του Νόμου των Δικαιωμάτων των Δασών και όταν η κυβέρνηση έλαβε περισσότερες από 80 χιλιάδες αιτήσεις από τις φυλές, ο κόσμος ξεκίνησε έναν μη βίαιο αγώνα. Οι Αντιβάσι Maha Sabha έχουν ήδη καταδικάσει την κράτησή της.
Αυτό το στυλ να αποκαλύπτεις την κομματική ένταξη του κόσμου – παρά το γεγονός ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να οργανώνεται στο κόμμα που θέλει και να εξελίσσει την σκέψη του – είναι κάτι που κάνει η αστυνομία του Andhra [Pradesh, μια πολιτεία που καυχιέται ότι έχει «εξαλείψει» την μαοϊκή παρουσία] εδώ και καιρό, όταν ξεκίνησε [αυτήν την πολιτική] το 2005-2006 να συλλαμβάνει ακτιβιστές που στην εποχή τους ή στα φοιτητικά τους χρόνια, είχαν υπάρξει μέλη του ΚΚΙ(μ-λ). Η αστυνομία έμαθε πολύ γρήγορα από την Andhra και από το επίπεδο καταστολής της. Αλλά αυτήν τη φορά υπάρχει μια διαφορά. Η κεντρική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Chidambaram [υπουργός Εσωτερικών] και άλλους υποστηρίζει σφόδρα αυτές τις ενέργειες της πολιτειακής αστυνομίας. Με αυτού του τύπου τις συλλήψεις, γίνεται πιο εύκολο για τις διάφορες πολιτείες να πάρουν χρήματα στο όνομα του αγώνα ενάντια στους μαοϊκούς. Αυτό συμβαίνει επίσης και στο Punyab.
Έχουμε μεταφέρει αυτά τα γεγονότα στην Εθνική Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δυστυχώς αυτή έχει περιοριστεί στο να ζητά πληροφόρηση από την αστυνομία του Gujarat για ποιο λόγο έχει συλλάβει τόσους ακτιβιστές. Όπως είναι γνωστό, όταν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει.
Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, όταν είμαστε στις παραμονές μιας νέας επετείου της ανεξαρτησίας, εάν πάμε να αποκηρύξουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, να διαφωνούμε και να εκφράζουμε απόψεις που διαχωρίζονται από το αστυνομικό κράτος στο οποίο μετατρέπεται η Ινδία. Όπως η Κολομβία.
Αυτό είναι ένα κάλεσμα σε όλους τους αλληλέγγυους στην Ινδία και στον κόσμο.

O Kavita Srivastava είναι Γενικός Γραμματέας της Λαϊκής Ένωσης για τις Ελευθερίες των Πολιτών του Rajasthan

Πηγή: CERPID