Ομάδα αντιπληροφόρησης σχετικά με τα κινήματα και τις αντιστάσεις στον κόσμο. Ιστολόγιο υπό διαρκή κατασκευή.

16 Ιουλ 2010

Δύο ακόμα συνδικαλιστές, ο ένας μέλος του κόμματος του Τσάβες, δολοφονήθηκαν στη Βενεζουέλα


Μετά από τη δολοφονία δύο ακόμα συνδικαλιστών αυτήν την εβδομάδα, η Εθνική Ένωση Εργατών UNETE ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να διεξάγουν ανακρίσεις και να πάρουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα ηγετικά στελέχη των ενώσεων.
Τη Δευτέρα το βράδυ, το μέλος της UNETE Αλέξης Ντίας, σκοτώθηκε έπειτα από διπλό πυροβολισμό που δέχτηκε έξω από το σπίτι του στην πολιτεία της Αράγουα. Ο Ντίας, πατέρας πέντε παιδιών, ήταν συνδικαλιστής στην Plumrose, μια Δανική εταιρία επεξεργασίας κρεάτων, και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV).
Ρεπορτάζ τοπικών πηγών κατονόμασαν ως δράστη τον Κριστιάν Βάργκας, που πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές και για τον οποίο εκκρεμούν διώξεις για ληστεία και ανθρωποκτονία. Ο Ντίας φέρεται να απάντησε στους πυροβολισμούς με το πιστόλι που έφερε, τραυματίζοντας τον Βάργκας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και παραμένει υπό κράτηση.
Την Κυριακή, ο Ντένσι Σάντσες, γενικός γραμματέας της ένωσης εργατών στην πολυεθνική εταιρία κούριερ MRW, σκοτώθηκε έπειτα από πυροβολισμό στο κεφάλι, που δέχτηκε στο σπίτι του στη Βαλένσια, στην πολιτεία Καραμπόμπο.
Η δολοφονία του Σάντσες φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας διαμάχης σχετικά με την παραβίαση της συλλογικής σύμβασης από πλευράς της εργοδοσίας και την ακύρωση καταβολής αποζημιώσεων και άλλα δικαιώματα. Οι δολοφόνοι του Σάντσες φέρονται να μπήκαν στο σπίτι του ψάχνοντας για έγγραφα σχετικά με τη διαμάχη, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών πηγών. Εκπρόσωποι της εργοδοσίας της MRW έπρεπε να προσέλθουν στη τοπική Βουλή για να εξεταστούν την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν εμφανίστηκαν.
Την Τρίτη, ο πολιτειακός βουλευτής Σίξτο Ροντρίγκες δημόσια εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σάντσες και κάλεσε τη διοίκηση της MRW για εξέταση στη βουλή την Τετάρτη.
Αυτές οι δολοφονίες συνδικαλιστών που φέρονται να έχουν πολιτικά κίνητρα, από πληρωμένους δολοφόνους, είναι η πιο συνήθης μορφή δολοφονιών συνδικαλιστών και είναι ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα. Τα τελευταία 3 χρόνια, 8 μέλη της UNETE έχουν δολοφονηθεί, μόνο στην πολιτεία Αράγουα, συμπεριλαμβανομένου του συντονιστή σε επίπεδο ολόκληρης της πολιτείας.
Πληρωμένες δολοφονίες, ενδο-συνδικαλιστική βία και κατάχρηση εξουσίας από δυνάμεις ασφαλείας της πολιτείας έχουν αφαιρέσει τη ζωή πολλών συνδικαλιστών ηγετών, με κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100 έχουν σκοτωθεί από το 2007, σύμφωνα με έκθεση της Παναμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.
Αυτοί που πραγματοποιούν τις εκτελέσεις, σπανίως οδηγούνται στη δικαιοσύνη και καταδικάζονται, και μέχρι τώρα κανένας «ηθικός αυτουργός», δηλαδή από αυτούς που τις σχεδιάζουν, τις χρηματοδοτούν και τις διατάζουν, δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Την Τρίτη η UNETE εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις δολοφονίες και απαιτώντας δικαιοσύνη. «Είναι αναγκαίο οι αρμόδιοι θεσμοί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο να ερευνήσουν ενδελεχώς τους φυσικούς αυτουργούς και τους σχεδιαστές των υποθέσεων δολοφονιών, διώξεων, τρομοκρατίας και πληρωμένων από την εργοδοσία δολοφονιών εναντίον ταξικών ηγετών συνδικάτων που, στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, είναι αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά, και το Κράτος της Βενεζουέλας θα πρέπει να θέσει ένα τέρμα στην υπάρχουσα ατιμωρησία», λέει η ανακοίνωση.
Η συνομοσπονδία ενώσεων προγραμματίζει συνεντεύξεις και διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας τις επόμενες βδομάδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η συνομοσπονδία παρέδωσε παρόμοια αιτήματα στον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, τον υπουργό εργασίας, τον υπουργό δικαιοσύνης, τον γενικό εισαγγελέα και την δημόσια υπεράσπιση.
Τον Απρίλιο η ηγεσία της UNETE και αξιωματούχοι συναντήθηκαν δύο φορές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για να συζητήσουν προληπτικά μέτρα για τις εργοδοτικές επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών ηγετών.
Η UNETE είμαι η μεγαλύτερη συνομοσπονδία ενώσεων της χώρας. Αποτελείται από ενώσεις από πολλούς οικονομικούς τομείς και ιδεολογικά ρεύματα, αλλά συνολικά, υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες.